Hlavní obsah

Královna podzimu svědčí kráse. Co dýně umí s pletí a vlasy?

Foto: halfpoint, Shutterstock.com

Foto: halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Kupujete na podzim dýni jen pro výrobu halloweenské dekorace? To by byla škoda, je plná živin, vhodná i při dietě a výtečná i pro vaši krásu. Pusťte ji do své kuchyně i koupelny.

Článek

Dýňová polévka nebo dýňové latté prohřeje i ten nejšedivější podzimní den. Oranžovou zeleninu plnou semínek si ale vychutná i vaše pokožka nebo vlasy. Pochutnají si na bohatství minerálů a antioxidantů, které se v královně podzimu skrývají.

Zeštíhlí obličej

Oranžová tykvovitá zelenina posiluje imunitu, klidní nervy, dopřát by si ji měli revmatici, diabetici a lidé s nemocnou slezinou nebo dnou. Můžete s ní i zhubnout, tvoří ji totiž především voda a vláknina, má tedy výtečnu sytící schopnost, přitom ale nejde o žádnou kalorickou bombu. Skrývá také enzymy, které pomáhají štěpit tuky. Díky obsahu vody čistí ledviny, močové cesty i cévy, pomáhá také bojovat s otoky v těle, včetně váčků pod očima, a umí „splasknout“ opuchlý obličej.

Neprozradí věk ani propařenou noc

Dýňové enzymy pomáhají proti pigmentovým skvrnám a zjemňují vrásky. Také obsažená kyselina nukleová má omlazující účinky. Unavený vzhled zažene hořčík a draslík, železo pomáhá proti bledosti. „Betakaroten obsažený v dýni má antioxidační účinky,“ prozrazuje hlavní nutriční specialistka výživových poraden Nutriadapt Monika Bartolomějová. „Tím chrání buňky před působením volných radikálů a udržuje pleť mladistvě svěží.“

Foto: Krzysztof Slusarczyk, Shutterstock.com

Dýně hokkaido se nemusí loupat, jíst se dá i se slupkou, která krásně změkne. Ani v přípravě domácích masek na pleť či vlasy se slupky nevzdávejte, připravili byste se o cenné vitaminyFoto: Krzysztof Slusarczyk, Shutterstock.com

Zahojí pupínky i rozpraskané koutky

Díky obsahu vitaminu B2 má dýně hojivé účinky, třeba na rozpraskané koutky. Obsažené enzymy zase dokážou urychlit hojení akné a vyrážek. Problematické pleti svědčí ale především konzumace dýňových semínek: pomáhají proti mastné pokožce, dokonce stahují póry. „Dýňová semínka obsahují zinek a měď, což jsou látky důležité pro hojení a regeneraci pleti, ale i pro syntézu kolagenu,” vysvětluje korektivní dermatoložka Katarína Třísková z Medicom Clinic. Semena jsou také zdrojem hořčíku, železa, fosforu a draslíku.

Foto: parasolia, Shutterstock.com

Dýňová semínka jsou zdravá, ale také tučná. Denně jich snězte maximálně jednu hrstFoto: parasolia, Shutterstock.com

Hojí popáleniny i lupenku

Ze semínek dýně se lisuje dýňový olej, který najde uplatnění v koupelně, ale hlavně v kuchyni. Prospívá srdci a zubům, můžete mít díky němu i pevnější nehty, lesklé vlasy a hebkou kůži. Dýňový olej pomáhá v těle léčit zánětlivé procesy, hojí a regeneruje i při aplikaci zvnějšku. Doporučuje se při popáleninách, ekzémech či lupence. Při rýmě zklidní nejen podrážděnou kůži, ale uvolní i ucpaný nos.

Vrátí vitalitu vlasům a pevnost nehtům

Pravidelné mlsání dýňových semínek prospěje vlasům a nehtům, i na ně má obsah zinku regenerační a posilující vliv. Dýňový olej můžete použít i zvnějšku, vyživuje nehty, hojí citlivou kůžičku kolem nich a brání jejich třepení a křehkosti. Jako zábal na vlasy pomáhá proti jejich vypadávání a křehkosti.

Chrání pleť před mrazem

Je-li vaše pokožka v chladné dny přesušená a šupinatá, mohou pomoci dýňová semínka díky obsahu kyseliny linolové a olejové. Tyto mastné kyseliny pleť vyživují, hloubkově hydratují a předchází jejímu vysušování. Maska z dužiny zase pomůže s jemnou exfoliací a tvář rozzáří.

Recepty na pleťové masky

  • Hydratační maska - Dvě lžíce dýňové dužiny, dvě lžíce zakysané smetany a pár kapek citronu rozmixujte v hladký krém. Naneste na tvář, po dvaceti minutách opláchněte.
  • Zimní posilující maska - Dvě lžíce dýňové dužiny rozmixujte, přidejte vaječný žloutek, lžičku medu, lžičku olivového oleje a pár kapek citronu a promíchejte. Podle hustoty přidejte jednu až dvě lžičky ovesných vloček a znovu promíchejte. Naneste na půl hodiny, poté opláchněte.
  • Maska proti akné - Dvě lžíce dýňové dužiny, lžičku medu a lžíci jablečného octa promixujte a naneste na pleť. Po dvaceti minutách smyjte.
  • Výživná maska ze semínek - Dvě polévkové lžíce semen rozmixujte najemno, přidejte lžičku medu a lžičku oleje (např. dýňového, mandlového, olivového). Promixujte, až vznikne jemná pasta, kterou naneste na očištěný obličej. Po dvaceti minutách opláchněte.
  • Dýňová zjemňující koupel - Polovinu menší dýně zbavte semínek, i se slupkou nakrájejte na menší kostky, zalijte litrem vody a uvařte doměkka. Přilijte půl litru plnotučného mléka, rozmixujte dohladka a vlijte do koupele. Do vany se naložte alespoň na dvacet minut, kůži je dobré promasírovat žínkou.

Reklama

Načítám