Hlavní obsah
3,2
(39)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Tradiční jihoafrické jídlo z mletého masa sice obsahuje exotičtější koření a trochu sušeného ovoce, výsledná chuť je ale velmi vyvážená, jemná a komplexní. Pokrm korunuje krustička z vajec a mléka a troufám si tipnout, že tahle verze sekané zachutná i milovníkům tradiční české kuchyně.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu
  • 3 plátky světlého toastového chleba
  • 1 dl mléka
  • 2 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 4 ks sušených meruněk
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy
Směs koření
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička kari koření
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
Vaječná zálivka
  • 400 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 2 listy bobkového listu
Článek

Postup

01.

Toastový chléb natrhejte do misky, zalijte mlékem a nechte nasáknout. Dvě menší nebo jednu velkou cibuli nakrájejte najemno. Oloupanou mrkev také pokrájejte na opravdu drobné kostičky a nadrobno nasekejte i sušené meruňky. Česnek utřete.

02.

V pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli a mrkev, osolte a restujte pár minut dosklovata. Poté přidejte česnek, sušené meruňky a všechno koření a už jenom velmi krátce promíchejte v horkém tuku. Směs stáhněte z ohně a nechte chvíli zchladnout.

03.

Troubu rozpalte na 180 °C, pekáček zlehka vytřete tukem. Mleté maso dejte do misky, přidejte vejce a vymačkaný toastový chléb a vařečkou dobře propracujte. K masu přidejte orestovanou zeleninu, citronovou šťávu a špetku pepře a ještě jednou pořádně propracujte.

Tip: Do tohoto pokrmu se tradičně přidávají i rozinky sultánky, mám ale zkušenost, že mnoha lidem v masových pokrmech vadí. Pokud mezi ně nepatříte, klidně jich k masu pár přidejte.

04.

Masovou směs přeložte do pekáčku, dobře upěchujte, zarovnejte povrch a vložte do trouby. V mezičase dobře promíchejte vejce, sůl a mléko (můžete použít i zbytek mléka, ve kterém byl namočený toastový chléb).

05.

Zhruba po čtvrthodině opatrně vyjměte pekáček z trouby a případně odeberte část vypečeného tuku. Maso zalijte připravenou mléčnou směsí, ozdobte bobkovým listem, vraťte do trouby a pečte dalších asi 40 minut, až povrch hezky zezlátne a zpevní.

Tip: Jako příloha se hodí rýže. Při vaření k ní přidejte do vody špetku kurkumy, bude mít nádhernou žlutou barvu. Znáte dva způsoby, jak správně uvařit rýži?

Sušené meruňky se skvěle hodí do slaných jídel i k masu. Zkuste slavný studený královský kuřecí salát nebo rychlé kotlety s omáčkou na víně. A milovníci bezmasých pokrmů ocení lilkové ragú s ořechy.

Reklama

Načítám