Hlavní obsah

K leukoplakii jsou náchylní hlavně kuřáci. Komu ještě hrozí?

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Reklama

Leukoplakie je poškození povrchu těla, nejčastěji sliznice. Má různé příčiny a projevuje se bílým zbarvením, které nelze setřít. V některých případech může kůže rohovatět. Nemoc není většinou nebezpečná a lze ji léčit, ale v některých případech může vést ke vzniku nádoru, proto je třeba ji nepodceňovat.

Článek

Leukoplakie se nejčastěji vyskytuje na rtech, tváři a také v takzvaném alveolárním výběžku, což je část čelistí, v kterých jsou zuby. Děti ani mladí lidé problémy netrpí. Typická je spíše pro muže středního věku, u kterých se projevuje dvakrát častěji než u žen.

Příznaky leukoplakie

Bílé ostře ohraničené povlaky se mohou objevit kdekoli na sliznicích, kromě hlavy je to také genitál, ale třeba i sliznice uvnitř těla, kde se nemoc rozšíří nepozorovaně. Potíže mohou způsobit kvasinky nebo špatně provedené dentální výrobky, které dlouhodobě dráždí sliznici, případně i tvrdý alkohol.

Kůže nejen zbělá, ale někdy také zrohovatí nebo jako by zesílí. Souvisí to s poškozenou ochrannou vrstvou těla, kterou tvoří epitelové buňky. U některých typů nemoci se pak ztluštělá nebo zrohovatělá kůže může proměnit ve zhoubný nádor. Zvláštním typem je vlasatá leukoplakie. Postihuje zejména pacienty, kteří trpí HIV infekcí. V takovém případě se nemoc projeví na sliznicích, které se nacházejí na okraji jazyka, a sice jen v jeho předních dvou třetinách. Nalézt je můžete ale i všude v dutině ústní, zvláště v případě HIV negativity. Mezi nejrizikovější faktory patří kouření.

Foto: Doucefleur, Shutterstock.com

Nemoc nejčastěji způsobuje kouření, proto je dobré se mu vyvarovatFoto: Doucefleur, Shutterstock.com

Inkubační doba

Nemoc se projeví obvykle brzy po nákaze, podstatné je problémy nepodceňovat a včas vyhledat lékaře.

Léčba je různá

Nemoc léčí antimykotika či antivirotika, v některých případech se používá kryoterapie (léčba chladem). Někdy je třeba postižené místo chirurgicky odstranit.

Jak probíhá vyšetření

Ložiska nemoci lze poznat pouhým pohledem, krevní vyšetření pak napoví, o jakou může jít příčinu, důležité je vyloučit přítomnost viru HIV.

Foto: angellodeco, Shutterstock.com

HIV pozitivní jsou na leukoplakii více náchylní, proto je potřeba provést i test na tuto chorobuFoto: angellodeco, Shutterstock.com

Možné komplikace

Problémy s nemocí mohou vzniknout při chirurgické léčbě, kdy se jizvy nemusí dobře hojit a může vzniknout zánět. Ve zhruba pěti procentech případů se může rozvinout v nádorové onemocnění.

Jaká je prevence

Důležité je nekouřit a nepít tvrdý alkohol. Pokud máte problém s plombou či umělým chrupem a dochází k dráždění sliznice vašich úst, je třeba to řešit se zubním lékařem. Nemoc není příliš obtěžující, proto mnoho lidí lékaře nevyhledá, a to je chyba. V případě nákazy kvasinkami také například hrozí, že budete nákazu roznášet dále.

Leukoplakie

  • Jiný název - Bílé slizniční léze, bílé skvrny
  • Popis - Kožní problémy projevující se bílým zbarvením, typicky je způsobují kvasinky. Hrozí také lidem HIV pozitivním.
  • Příznaky - Bílé skvrny nejčastěji na sliznici úst nebo jazyka
  • Inkubační doba - Nemoc se může projevit velmi brzy po nákaze.
  • Léčba - Používají se antimykotika, antivirotika, výjimečně je třeba chirurgická léčba.
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá.
  • Pravence - Nekouřit, nepít tvrdý alkohol, mít v pořádku chrup a případné potíže řešit včas.

Reklama

Související témata:

Načítám