Hlavní obsah

Nemoc kuřecí kůže. Nemáte ji náhodou také?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste se se závojem drobných pupínků, který vám pokrývá paže nebo stehna, už naučili žít. Ovšem bez něj by to stejně bylo lepší, že? Krupička, kuřecí kůže a odborně folikulární keratóza nebolí, ale může významně narušit vzhled pokožky. Jakými způsoby se jí zbavit?

Článek

Kůže, kterou chcete v létě dát v šortkách a tílkách na odiv, je jemná, sametově hebká a barevně sjednocená. Zkrátka úplně jiná, než je takzvaná kuřecí kůže neboli kůže postižená folikulární keratózou. V České republice touto kožní poruchou trpí asi 35 procent populace, přičemž většina lidí ji vnímá jako nehezký, ovšem nikterak vážný a hlavně neřešitelný problém. První dva body platí, třetí ne. Krupička se totiž léčit dá. Jak na to?

Co je to folikulární keratóza

Jedná se o zcela neškodnou, zato nevzhlednou poruchu, která se projevuje drobnými světlými nebo červenými hrbolky na pokožce. Nejčastěji se vyskytují na pažích, stehnech, hýždích a zádech, někdy se objevují i na obličeji. Někomu se projeví v dětství a během puberty se ztratí, jiný se s krupičkou setká v pubertě a přetrvá u něj až do dospělosti. Existují i tací, a není jich málo, kteří mají na některé části těla „kuřecí pupínky“ celý život.

Foto: Kittima05, Shutterstock.com

Folikulární keratóza není vůbec v ničem nebezpečná, jen prostě nebývá hezkáFoto: Kittima05, Shutterstock.com

Příčiny krupičky na kůži

Stavební bílkovina keratin je pro zdraví kůže velmi důležitá: chrání před škodlivými látkami i infekcemi. Ovšem pokud se ve větším množství nahromadí v ústí kořínků chloupků, póry zpravidla ucpe a na kůži tak vzniknou vyvýšené pupínky velké asi jako zrnko soli. Výsledkem je pak pokožka posetá stovkami droboučkých hrbolků, která je navíc i dost vysušená, neboť tento jev narušuje kožní bariéru.

Léčba: odstraňování odumřelých buněk

Podobně jako na celou řadu dalších kožních problémů má i zde pozitivní vliv pobyt u moře: kombinace slunečních paprsků a slané vody je pro kůži mimořádně prospěšná.

V každodenní péči potřebuje postižená kůže především hydrataci. Při výběru hydratačního přípravku si všímejte složení. Mezi účinné látky, které napomáhají odstranění odumřelých buněk, zabraňují hromadění keratinu a chrání kožní bariéru patří například urea, kyselina glykolová, kyselina salicylová, alfa-hydroxykyseliny (AHA) nebo ceramidy. Snažte se používat kosmetiku bez parfemace, neboť vonné složky pokožku často dráždí.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Pobyt u moře kuřecí kůži prospíváFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Žádné mačkání a pozor na peelingy

Hodně lidí má tendenci maličké pupínky na pažích či nohou vymačkávat. Nedělejte to! Často to vede ke vzniku jizviček, kterých už se zbavuje mnohem, mnohem hůře. Velmi častou chybou při péči o kuřecí kůži je používání hrubých mechanických tělových peelingů, které mohou nepříznivě narušovat kožní bariéru. Pokožka je tak ještě více vysušená a na svou obranu produkuje ještě více keratinu – a výsledkem jsou další a další pupínky. Sáhněte proto vždy po lehkém chemickém či enzymatickém peelingu anebo po extra jemných produktech s co nejmenšími částečkami.

Péče pro jemnější a hladší kůži bez krupice

Foto: Archiv firem

Zleva: Zjemňující hydratační krém s ureou a kyselinou salicylovou CeraVe byl vytvořen ve spolupráci s dermatology pro zlepšení struktury a vyhlazení pokožky. Cena 450 Kč (340 g). Hypoalergenní sprchový gel OnlyBio účinně a jemně čistí pokožku, působí protizánětlivě a regeneračně. Cena 249 Kč (500 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Fyziologický, ultrajemný peeling La Roche-Posay s mimořádně jemnými částečkami pemzy pleť vyčistí a vyhladí, a to bez podráždění. Cena 366 Kč (50 ml). Bio exfoliátor Physio Natura obsahuje zrníčka organického máku, která jemně odstraní odumřelé buňky. Cena 800 Kč (150 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tuhé mýdlo Cigale Bio s oslím mlékem je vhodné pro citlivou pokožku a při nejrůznějších kožních problémech. Cena 90 Kč (100 g). Zjemňující čisticí gel pro exfoliaci CeraVe vyhlazuje suchou a drsnou pokožku s nerovnoměrným povrchem. Cena 289 Kč (236 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tělové mléko Paula’s Choice obrušuje povrch pokožky silou AHA kyselin, kyselinou glykolovou a účinným pH. Cena 880 Kč (210 ml). Hloubkové hydratační tělové mléko pro suchou a citlivou pokožku s kyselinou glykolovou Topicrem. Cena 446 Kč (500 ml)Foto: Archiv firem

Folikulární keratóza

  • Jiné názvy - keratóza pilaris, krupička či krupice na kůži, kuřecí kůže
  • Popis - Neškodná, ale nevzhledná kožní porucha, která je způsobena hromaděním keratinu v pórech.
  • Příznaky - Drobné světlé či červené hrbolky na pokožce.
  • Léčba - Pravidelné šetrné odstraňování odumřelých buněk kosmetikou s účinnými látkami (urea, kyselina salicylová, kyselina glykolová, AHA kyseliny, retinol) a posilování kožní bariéry. Drsné mechanické peelingy jsou zcela nevhodné.
  • Statistika - V ČR jí trpí cca 35 % populace.
  • Prevence - Není známo, proč se pupínky někomu tvoří a jinému ne, proto není známa ani prevence.

Reklama

Související témata:

Načítám