Hlavní obsah

Sucho v ústech, popraskaný koutek. I tak se projevuje moučnivka

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Moučnivka neboli orální kandidóza. Kvasinková infekce úst nebo krku je nebezpečná zejména pro jedince s oslabenou imunitou. Může se totiž šířit po těle a působit komplikace. Proč se objevuje a jak se před ní bránit?

Článek

Pálení, zvýšená citlivost, nepříjemný pocit, suchost v ústech. I tak se projevuje kvasinková infekce, která se dostala do úst nebo krku. Nakažené trápí také bílé skvrny na vnitřní straně tváří, jazyku a patře, ztráta chuti, bolest v krku při jídle nebo polykání a popraskané či zarudlé ústní koutky. Co s vámi tedy je, když je vám diagnostikována orální kandidóza?

Moučnivka u dospělých

Kouříte, užíváte širokospektrá antibiotika nebo kortikosteroidy? V tom případě jste ideálním adeptem na rozvoj moučnivky. „U pacientů užívajících inhalační kortikosteroidy je velmi důležité, aby si po aplikaci vyčistili zuby nebo alespoň vypláchli ústa čistou vodou. Kortikoidy v dutině ústní totiž lokálně potlačují imunitní odpovědi, a tím umožňují přemnožení kvasinek,“ vysvětluje MDDr. Dáša Hegerová ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice Sv. Anny v Brně.

Za další rizikové faktory je považována cukrovka, chudokrevnost, rakovina, HIV nebo AIDS. Riziko rozvoje kvasinkové infekce v ústech zvyšuje v podstatě jakékoliv oslabení imunitního systému. U zdravých dospělých osob není výskyt moučnivky příliš častý, obvyklejší je u dětí a také u seniorů, jejichž imunitní systém je vlivem věku již méně odolný.

Je nakažlivá

Moučnivka je nakažlivá, ale přenos mezi dospělými je spíše ojedinělý. Mnohem častěji se může přenést od miminka na bradavky kojící ženy.

Foto: sruilk, Shutterstock.com

Bílé skvrny na jazyku. Jeden z nepříjemných projevů moučnivkyFoto: sruilk, Shutterstock.com

Když se houby přemnoží

Jde o infekci, která se projevuje v různých částech těla, když se přemnoží mikroorganismy, které ji vyvolávají. Na vině je druh houby candida, lidově řečeno kvasinka. Tyto plísně běžně žijí na kůži i uvnitř těla, jako jsou ústa, krk, střeva nebo vagina, a ve většině případů nepůsobí žádné problémy. Ty vznikají až ve chvíli, kdy se přemnoží. Na vině bývá stres, zvýšený příjem cukrů nebo oslabení imunitního systému. (Jak poznáte, že vaše imunita nefunguje, jak má?)

Foto: Victoria 1, Shutterstock.com

Kvasinková infekce úst způsobuje i popraskání koutkůFoto: Victoria 1, Shutterstock.com

Příznaky a léčba moučnivky

Kromě bílých povlaků nebo zarudlých míst objevujících se na jazyku, měkkém patře, dásních, a tvářové sliznici, patří mezi její projevy také pálení jazyka či sucho v ústech.

Jakkoliv je moučnivka nepříjemná a neestetická, dobrá zpráva je, že ji lze poměrně snadno a efektivně léčit. Pokud zaznamenáte některé příznaky, navštivte praktického lékaře. Ten moučnivku většinou pozná pouhým pohledem, někdy odebere malý vzorek přímo z úst a odešle jej do laboratoře k otestování. Předepíše antimykotika, která se podávají buď klasicky ústně, nebo – v těžších případech – injekčně. Doba léčby se pohybuje v rozmezí 7–14 dní.

„U celkově zdravého člověka však není antimykotická léčba vždy nutná, organismus se často dokáže s přemnoženou kvasinkou vyrovnat sám. Mnohdy stačí jen upravit stravu, přidat vlákninu, přírodní probiotika, ubrat cukry a tuky,“ říká MUDr. Naděžda Mallátová, vedoucí oddělení parazitologie a mykologie v Nemocnici České Budějovice.

Lze infekci předejít?

Částečně si můžete pomoci také prevencí, která riziko vzniku kvasinkové infekce v ústech výrazně zmírní. Zásadní roli hraje ústní hygiena, tedy správné čištění zubů (alespoň dvakrát denně) a mezizubních prostor. Choďte k zubaři na preventivní prohlídky, na něž máte ze zákona nárok jednou za půl roku. Podceňovat byste neměli ani návštěvy na dentální hygieně. Uberte na sladkém a tučném jídle a zařaďte více vlákniny a zakysaných výrobků.

Moučnivka

  • Popis - Orální kandidóza, jinak řečeno také moučnivka nebo také soor, je kvasinková infekce, která se projevuje v ústech. Hrozí zejména lidem se sníženou imunitou, kuřákům či pacientům užívajícím antibiotika či kortikosteroidy. Objevuje se i u novorozenců.
  • Příznaky - Pálení, zvýšená citlivost, nepříjemný pocit, suchost v ústech, bílé skvrny uvnitř dutiny ústní, bolest v krku, popraskané ústní koutky.
  • Léčba - Organismus se v mnoha případech vyrovná s nemocí sám. V opačném případě lékař nasadí antimykotika.
  • Prevence - Důkladná ústní hygiena, omezení sladkostí a tučného jídla, více vlákniny a zakysaných výrobků.

Kvasinky vás ohrožují, když máte oslabenou imunitu. A jak s imunitou souvisí opar?

Reklama

Související témata:
Popraskané koutky