Článek
Kachní maso si zaslouží i trochu vylepšenou přílohu. K bramborám přidejte kousek pastináku nebo kořenové petržele, vše k sobě dokonale ladí a strávníci budou nadšení.
Kachní prsa se švestkovou omáčkou
Na 2 porce potřebujete: 2 kachní prsa s kůží, sůl, pepř, asi 10 švestek, 4 lžíce másla, 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce brusinkového kompotu, tymián. Na přílohu: 300 g brambor, 1 pastinák, sůl, muškátový oříšek, 2 lžíce studeného másla
Postup: Brambory a pastinák očistěte a nakrájejte na kostičky. Uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte, přidejte špetku muškátového oříšku a studené máslo a rozšťouchejte na kaši. Dejte do tepla.
Troubu zapněte na 200 °C. Kachní prsa očistěte a ze všech stran osolte a zlehka opepřete. Rozpalte pánev. Když je horká, položte na ni kachní prsa kůží dolů a nechte péct. Z kachny se vypeče dostatek tuku, takže žádný další není potřeba přidávat. Když je kůže vespod křupavá, prsa otočte a opečte dohněda i z druhé strany. Maso přendejte do pekáčku a vložte na pět až sedm minut do trouby „dojít“.
Mezitím vypeckujte švestky a na dvou lžících másla je s cukrem chvíli poduste. Když začnou pouštět šťávu, přidejte brusinkový kompot a trochu tymiánu. Ještě chvilku duste, pak odstavte z plotny a vmíchejte dvě lžíce studeného másla, to omáčku krásně zahustí. Kachní prsa podávejte se švestkovou omáčkou a šťouchanými bramborami.
Uděláte příště kachnu pečenou, nebo zkusíte i tenhle skvělý recept?