Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Málokterá zelenina je pro podzim tak ikonická jako dýně. Její nádherná oranžová barva prosvítí pochmurné dny a co víc: klidně může povzbudit i mlsné jazýčky. Recept je jednoduchý a bát se ho nemusejí ani začátečníci.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 1/2 ks dýně
  • 3/4 hrnku hladké mouky
    1
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
    1
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 3 ks vejce
    3
Krém
  • 200 g plnotučného tvarohu
    7
  • 2 lžíce zakysané smetany
    7
  • 2 balíčky vanilkového cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Dýni (kromě hokaido můžete použít i máslovou nebo muškátovou, ty je jen potřeba navíc oloupat) zbavte semínek a nakrájejte na asi 1,5 cm silné plátky. Rozložte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a 25 až 30 minut pečte doměkka. Dýně musí být úplně měkká, ale neměla by měnit barvu – to už začíná zbytečně vysychat.

02.

Dýni nechte trochu zchladnout, dejte do mixéru, přilijte asi 1 dl vody a rozmixujte na pyré. Podle potřeby můžete trochu vody přidat, dává se jí ale jen tolik, aby šla hmota hladce rozmixovat, což bez tekutiny nejde, výsledné pyré má být husté jako kaše.

03.

Troubu ztlumte na 180 °C. Do mísy prosejte mouku, cukr, sůl, kypřicí prášek a všechno koření. Při odměřování použijte 200ml hrnek. V misce prošlehejte vejce a přidejte je do moučné směsi. Nakonec přidejte 3/4 hrnku dýňového pyré. Vše promíchejte.

04.

Plech vyložte pečicím papírem. Na něj po celé ploše rozetřete řídké těsto a asi 15 minut pečte, až se okraje začnou odlupovat od papíru.

05.

Připravte si čistou utěrku, můžete ji lehce posypat krupicovým cukrem. Horký plát těsta pomocí pečicího papíru jednoduše překlopte na pocukrovanou utěrku, papír stáhněte a horké těsto i s utěrkou zarolujte. Nechte vychladnout.

06.

Na náplň smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a s cukrem. Krém nemusí být moc sladký, protože těsto samo o sobě je sladké dost.

07.

Vychladlou roládu opatrně rozmotejte, po celé ploše potřete tvarohovým krémem a zpět zarolujte. Nechte ztuhnout v lednici nejlépe přes noc.

Tip: Pokud si nevěříte, podívejte se na video návod, jak rolovat, naplnit a zabalit roládu.

Dýně, královny podzimní kuchyně

Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?

(Ne)tradičně: Máslo | Džem | Kompot | Noky

Načítám