Hlavní obsah
3,1
(365)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Neděste se, žirafí vzor na těstě je mnohem jednodušší, než se zdá. A náplň, to je už úplná brnkačka – stačí dobrý džem nebo váš oblíbený smetanový dezert a případně trochu ovoce.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 4 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 110 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
Náplň
  • 3 lžíce marmelády
  • 125 g Pribináčku
  • 1 hrst čerstvého ovoce
Článek

Postup

01.

Z bílků (přidat můžete i špetku soli) ušlehejte tuhý sníh. Pak ušlehejte žloutky s cukrem, opatrně stěrkou vmíchejte sníh a nakonec i prosátou mouku.

02.

Troubu vyhřejte na 180 °C a plech 30 x 20 cm vyložte pečicím papírem. Asi 3 lžíce těsta dejte do pevného sáčku, kterému odstřihněte zhruba 3 mm růžek (nebo použijte úzkou hladkou zdobicí špičku). Přímo na papír pak těstem kreslete čáry ve vzoru žirafí srsti, pomoct si můžete obrázkem vytištěným z internetu, který vsunete pod papír. Plech pak dejte na 2 minuty do trouby.

03.

Mezitím zamíchejte do zbytku těsta kakao a poté ho rozetřete přes předpečené světlé těsto. Pečte dalších 8 až 12 minut, až povrch zpevní. Pozor ale, ať piškot nepřepečete a není zbytečně suchý! Ihned po vytažení z trouby těsto i s papírem srolujte, zabalte ještě do utěrky a tak nechte vychladnout. Díky ponechání papíru zůstane na těstě hezčí vzor.

04.

Vychladlý plát opatrně rozbalte, potřete svým oblíbeným džemem , smetanovým dezertem (my dali velký Pribináček) a ovocem (kromě malin jsou perfektní třeba i banány). Pevně srolujte, nechte ještě odležet v lednici a ostrým nožem krájejte. Roláda je nejlepší druhý den, kdy hezky drží a chutě se pěkně propojí.

Jestli chcete i náplň vyrobit doma, použijte ušlehanou smetanu, krém z mascarpone nebo domácí termix.

Reklama

Související témata:

Načítám