Hlavní obsah

Nedělejte ze sebe popelnici a uchylte se k samomluvě aneb Jak zlepšit svůj vztah k sama sobě

Foto: Arthur Bargan, Shutterstock.com

Foto: Arthur Bargan, Shutterstock.com

Reklama

Mít ráda svoje tělo, to umí málokterá žena. Místo abychom ho přijaly, milovaly ho, vážily si ho, tak samy sebe kritizujeme, shazujeme se, samy sobě se nelíbíme. Přitom si tím ničíme sebevědomí a komplikujeme život! Tady je 7 kroků, jak se naučit milovat vlastní tělo.

Článek

Je to jedna ze základních podmínek zdravého sebevědomí. Mít rád svoje tělo takové, jaké je, je základ spokojeného života. Většina žen si přitom spíš než atraktivní připadá ošklivá. Potvrzují to nejrůznější studie, podle nichž se jen opravdu velmi malé procento žen označuje za krásné. Údaje se liší, někdo mluví o dvou procentech, jiný o třech či čtyřech, ale zjednodušeně řečeno: ne víc než pět procent žen by samo o sobě dokázalo říct, že jsou atraktivní!

Když to přepočteme na naši republiku, dostanou čísla ještě děsivější podobu. Podle výsledků sčítání lidu z roku 2021 žije v ČR 3 267 508 žen ve věku 15 až 64 let. Takže i podle těch nejoptimističtějších odhadů, které pracují s pěti procenty spokojených dam, si pouze 163 375 z nich připadá krásných. Pojďme se naučit mít rády svá těla, umět je ocenit, vážit si jich, přijímat je. Tady je návod, jak na to!

1. Trpělivost

V prvé řadě si uvědomte, že změna nepřijde ze dne na den. Naučit se mít ráda sama sebe zabere čas – nemůžete čekat, že když své tělo roky odmítáte, najednou ho budete milovat. „Vytvořit si hezký vztah k vlastnímu tělu není otázkou týdnů, ale spíše měsíců až let. Buďte trpělivé. Zpočátku bohatě postačí, když přijmete to, že nejste dokonalé, a s láskou začnete pracovat na změně myšlení,“ říká životní koučka Lenka Procházka.

2. Nalaďte se na své tělo

Většina lidí valnou část života na své tělo nemyslí tak, jak by potřebovalo. Obzvlášť ženy ho často vnímají jako stroj, který musí šlapat jako hodinky, a běda když ne! K tomu by mělo být dokonalé – nejlépe podle diktátu módních časopisů. Jednoduše neposlouchají, jak se jejich tělo cítí a co by potřebovalo, a chtějí od něj jen výkony.

Když bolí duše, většina lidí se snaží nějakým způsobem zjistit, co si mysl žádá. Ale tělo? Co by si zasloužilo, mnoho žen nezajímá, starají se jen o to, co chtějí od něj. Je to ale obrovská chyba! Mysl i tělo potřebují žít v symbióze a zaslouží si stejnou míru pozornosti. Tak se na tělo zkuste naladit, napojit se na něj. Skvělá jsou na to nejrůznější dechová cvičení, jóga či meditace.

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Jóga dokáže v lásce ke svému tělu hodně pomociFoto: F8 studio, Shutterstock.com

3. Buďte vděčné

Říká se, že vděčnost je nejúčinnější modlitba. A svému tělu ženy rozhodně mají být za co vděčné. Zkuste přemýšlet, co dokázalo, s čím si poradilo, za co všechno mu vděčíte. Podívejte se na své děti a jistě pocítíte vděk, že je vaše tělo dokázalo zplodit, přivést na svět a nakrmit. Vzpomeňte si, kolik síly vydaly vaše svaly pokaždé, když jste podpíraly třeba nemocnou maminku a pečovaly o ni. Nebo jak silné vaše tělo dokázalo být, když si poradilo s vážnou nemocí. Děkujte mu každý den, buďte vděčné a šťastné, že ho máte!

4. Pracujte se zrcadlem

Do zrcadla se určitě díváte každý den a možná i několikrát. Jenže je docela dobře možné, že tuto činnost doprovázejí nehezké myšlenky: Teda ty máš ale zadek jak valach, podívej se na ty tlustý kotníky, bože, ten frňák, vypadáš jak čarodějnice!

Zkuste to jinak! „Učte se o svém těle mluvit pozitivně. Každé zlé tvrzení, které o něm vyslovíte, vybalancujte jedním hezkým. Zpočátku to půjde těžce, ale trénujte,“ radí životní koučka Lucie Mucalová. Podívejte se do zrcadla, zahleďte se samy sobě do očí a řekněte si: Miluji tě. „Udělejte to, i když si třeba budete připadat hloupě. Je prokázáno, že samomluva funguje,“ radí americká koučka Lauren McAulay, jejíž specializací je sebeláska. Lucie Mucalová radí nalepit na viditelné místo (klidně kolem zrcadla) milé zprávy adresované tělu, třeba: Díky, že máš tak krásné oči, díky, že jsi zdravé a díky tobě mohu žít plnohodnotný život, a podobně.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Dívejte se na sebe do zrcadla s láskou, zasloužíte si jiFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

5. Obklopte se radostí

Nezáleží jen na tom, jak vypadáte a jak se fyzicky cítíte, vliv na vztah k vlastnímu tělu má i prostředí, kde trávíte nejvíc času svého dne. Co cítíte, když se rozhlédnete? Je to radost, spokojenost? Pokud ne, změňte to a udělejte ze svého auta, stolu nebo obýváku místo, které vás bude naplňovat radostí. Vyzdobte ho oblíbenými předměty: květinami, svíčkami, fotkami blízkých, mušlemi z dovolené… „Když jste v příjemném prostředí plném věcí, které vám přinášejí radost, je to akt sebelásky. A když k úsměvu stačí jen rozhlédnout se kolem sebe, je to nejlepší cvičení sebelásky,“ dodává Lauren McAulay.

6. Nedělejte ze sebe popelnici

Dětem byste neodbyly svačinu do školy, dbáte, aby měly teplý oběd, zdravou večeři, dostatek vitaminů… Vozíte je na kroužky, aby se rozvíjely, sportovaly, bavily se. Milujete je a chcete pro ně to nejlepší. A přesně to samé potřebujete i vy – i sebe byste měly milovat a starat se o sebe. „Uvědomte si, že vaše tělo má takzvanou body karmu. Vše, co do něj dáváte a jak k němu přistupujete, se vám jednou vrátí. Takže mu zkuste dávat to nejlepší, ať už se to týká jídla, pohybu, či myšlenek,“ tvrdí Lenka Procházka.

7. Nesrovnávejte se

Přestaňte řešit, jak vypadá kamarádka, sousedka, oblíbená herečka. Jejich těla vás zajímat nemusejí – věnujte pozornost a péči tomu svému. Zaslouží si to. „Přestaňte se zbožně dívat na dokonalá těla na sociálních sítích, místo toho udělejte něco pozitivního pro své tělo nebo duši,“ dodává Lucie Mucalová. Jednoduše zahoďte mobil a jděte se projít nebo do kina či třeba na pokec s kamarádkou.

Nemít ráda své tělo je velká překážka k zdravému sebevědomí. A bez něj vás nečeká nic moc příjemného. Jak se pozná nízké sebevědomí a co všechno vám v životě kazí a způsobuje?

Reklama

Načítám