Hlavní obsah

Kam o víkendu? Za husity do Hořic, na Říp na svačinku nebo směr Ostrava a Kozmické ptačí louky

Foto: ADOLF HORSINKA / MAFRA / Profimedia

Foto: ADOLF HORSINKA / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před námi je víkend a nebude jen tak ledajaký! Na sobotu připadá Den Země, který slouží především k podpoře ochrany životního prostředí. Jak si tematicky užít dny volna? Poradíme vám s programem pro celou rodinu.

Článek

Až 193 zemí světa si tuto sobotu bude připomínat Den Země. Předpověď počasí slibuje příjemné teploty pro venkovní radovánky, i když sem tam zaprší. To je skvělá příležitost k návštěvě chráněných živočišných druhů ve Slezsku, zhlédnutí rekonstrukce husitské bitvy nebo k uvelebení se na balkoně a přečtení knížky nominované na Magnesii Literu.

Den Země v Praze

Je libo lanová dráha, zastávka ve světě zvířat nebo divadelní představení? To vše slibuje víkendový čtyřhodinový program relaxačního areálu Vltavanů v Praze 4 (akce začíná od 14 hodin). Tamní Dům dětí a mládeže a Hobby centrum připravuje program plný aktivit. Akce je vhodná je pro děti od 3 let a vaše ratolesti si tam můžou užít program na několika stanovištích. Ať už jde o výtvarné a kreativní dílny, sportovní soutěže, nebo stanoviště zaměřené na ekologii. Chybět nebude ani kulturní vložka. Můžete si užít pohádkové divadelní představení nebo vystoupení mažoretek.

Foto: vltavanu229.cz

Děti si v areálu Vltavanů mohou užít i lanovou dráhu. Foto: vltavanu229.cz

Ptačí zpěv a exmoorské koně ve Slezsku

Pokud máte doma nadšence do ornitologie, vypravte se o víkendu do unikátní přírodní oblasti bohaté na mokřady a rozsáhlé louky mezi Ostravou a Opavou s názvem Kozmické ptačí louky. V plánu je bohatý program. Návštěvníci uvidí odchyt a kroužkování ptáků. Navíc budou k vidění i některé chráněné druhy, jako jsou volavka bílá, orel mořský či čáp černý. Vedle ptactva návštěvníci mohou vidět i exmoorské koně (jinak také keltské poníky), kteří zde šetrným způsobem spásají a udržují místní louky. Celou tuto přírodní scenérii můžete obdivovat zadarmo a místo je dostupné i pro maminky s kočárky. Organizátoři akce doporučují s sebou vzít dalekohled a holínky kvůli případnému dešti.

Foto: Semix Pluso/Alena Boráková

K vidění budou i poníci, kteří spásají tamní louky. Foto: Semix Pluso/Alena Boráková

Výšlap na Říp

Jarní víkend si také zaslouží pořádný výšlap. Tradiční pouť k svátku sv. Jiří (24. 4.) se koná za obcí Krabčice na Litoměřicku. Akce začíná už v pátek a bude trvat celý víkend. Chybět nebudou atrakce plné adrenalinu a to vše za doprovodu živé hudby. Na své si přijdou milovníci country, folku ale i popu. Za odměnu vás na vrcholu čeká krásný výhled na Ústecký kraj a České středohoří. Posilnit se můžete i u řady stánků. Také vás nemusí stresovat hledání parkovacího místa. Mezi Roudnicí a Krabčicemi bude v sobotu a neděli pendlovat výletní vláček. Zajištěna bude i kyvadlová autobusová doprava.

Foto: Mapy.cz/Jakub Albert

Návštěvníci se na vrcholu hory mohou posilnit u stánku a užít si krásný výhled.Foto: Mapy.cz/Jakub Albert

Rekonstrukce husitské bitvy u Hořic

Tento víkend je nejen o naší planetě, ale i o historických událostech. Budeme si připomínat 600. výročí bitvy u Hořic v Královéhradeckém kraji z období husitských válek. Rekonstrukce bitvy se navíc odehraje na autentickém bojišti - na vrchu Gothard. Vstupné je dobrovolné a návštěvníci se mohou vrátit do minulosti už v pátek a mohou si užít atmosféru tehdejšího tržiště za doprovodu dobové hudby. Kulturní program vyvrcholí v sobotu bitevní ukázkou s názvem Bitva u Hořic 1423: Ve jménu krále Zikmunda, v ní organizátoři akce přiblíží osudy zrádného pána Čeňka z Vartenberka, který během husitských válek několikrát změnil válečnou stranu…

Foto: horice.org

Rekonstrukce husitské bitvy bude vrcholem celé akce.Foto: horice.org

Kino: Buď chlap!

Co znamená být skutečným mužem? V nové komedii s názvem Buď chlap! se o to pokouší čtyřicetiletý Pavel (Jakub Prachař), který stále žije s maminkou a dosud nenašel odvahu na naplnění svých životních tužeb. Potká svou dětskou lásku v podání Terezy Ramby, ta ovšem nechce ztrácet čas s někým, kdo není podle ní opravdový chlap. Pavel se tak rozhodne přihlásit na výcvikový tábor v Tatrách vedený Weisnerem (Ondřej Sokol). Přírodní scenérie slovenských Tater na velkém plátně krásně vynikne.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Buď chlap! uvidíte v hlavních rolích Terezu Rambu a Jakuba Prachaře.Foto: Profimedia.cz

Kniha: Eva Grestenbergerová

Studujete Oxford, psychicky se zhroutíte a rozhodnete se vrátit do rodného Slezska. Jak tohle může dopadnout? Autorka humoristické knihy Na divokém venkově Eva Grestenbergerová vypráví příběh Malvíny Velehorské. Ta má sice doktorát z psychologie na Oxfordu, ovšem její duševní problémy jí donutily vrátit se domů na severní Moravu. Tam na ni čeká studijní materiál hodný antropologického výzkumu - otec je politik, matka fanynka Karla Gotta s autistickými sklony, prarodiče chorobně šetrní katolíci a bratranec příležitostný alkoholik. Dokáže se Malvína s cejchem vysokoškolského titulu začlenit do svérázné rodiny? Kniha plná humorných příhod je to pravé na prosluněný víkend.

Foto: Archiv Nakladatelství

Humoristická kniha byla letos nominovaná na cenu Magnesia Litera.Foto: Archiv Nakladatelství

Načítám