Hlavní obsah

Kam vyrazit o víkendu: Do Prahy na výstavu sběratelů nebo na Slapy vyzkoušet fyzičku

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když na teploměru ho máme už pár týdnů, oficiálně začalo jaro tuhle středu. Pokud budete chtít jeho příchod uctít prvním jarním výletem nebo akcí, máme pro vás pár tipů na pátek, sobotu a neděli.

Článek

I když začaly jarní teploty ještě v době kalendářní zimy, tenhle týden nám ji opět připomenul, protože nám naservíroval pár mrazivějších rán. Ale ani to by vás nemělo odradit vyrazit na první jarní výlety. Poradíme, co se kde děje zajímavého.

Mariánské Lázně a vodní díla v ČR

Od roku 1993 se 22. března slaví Světový den vody jako připomínka toho, že jsou na světě místa, kde je jí nedostatek. Důležitost vody pro člověka připomíná mnoho akcí.

V Mariánských Lázních můžete absolvovat komentovanou prohlídku po stopách nejvýznamnějších léčivých pramenů. Po republice můžete nahlédnout do jinak nepřístupných prostor různých vodních děl – pozor, není to moc vhodné pro lidi s klaustrofobií. Přístupná budou vodní díla Mšeno v Jablonci nad Nisou, Josefův Důl, Rozkoš, Poděbrady, Brandýs nad Labem, Roudnice nad Labem a Střekov. Každé místo má jinou otevírací dobu a podmínky, tak se podívejte na jejich městské webové stránky.

Foto: SewCreamStudio, Shutterstock.com

Bez vody není život - je dobré si to občas připomenout, například u příležitosti Světového dne vodyFoto: SewCreamStudio, Shutterstock.com

Světový den meteorologie

O den později, v sobotu, si připomínáme Světový den meteorologie. Český hydrometeorologický ústav ho oslaví dnem otevřených dveří s tématem Voda v krajině. Odborníci vám předvedou, jak se měří srážky či vítr, můžete se zeptat na počasí v den vašeho narození nebo na cokoli, co vás z tohoto oboru zajímá.

Do akce se zapojí všechna regionální pracoviště i profesionální meteorologické stanice, přijít můžete v sobotu od 9 do 14 hodin.

Foto: BEST-BACKGROUNDS, Shutterstock.com

Zajímá vás, jak vzniká předpověď počasí, proč je někde sucho nebo čím se měří vítr? To všechno zjistíte na Dni otevřených dveří ČHMÚFoto: BEST-BACKGROUNDS, Shutterstock.com

Výstavy v Plzni

Chtěli jste se už dlouho podívat do Plzně, ale nějak nebyla příležitost? Tak teď je – v rámci akce Plzeňské hotelové noci. Tento a příští víkend nabídne návštěvníkům nejen výhodný balíček služeb hotelů, ale i turistickou kartu, se kterou můžete navštívit vybrané památky nebo se zúčastnit komentovaných prohlídek. Příští sobotu s ní koupíte za půlku i lístky na fotbal a o Velikonocích můžete zdarma navštívit výstavu světelných mikroinstalací v Muzeu církevního umění nebo tento víkend festival světla a umění s názvem Blik Blik.

Foto: blikblik.cz

Noční Plzeň umí překvapit - například festivalem Blik Blik, který je plný světelFoto: blikblik.cz

Česká Pevnost Boyard na Slapech

Jestli jste měli rádi populární televizní soutěž Pevnost Boyard, mohlo by vás potěšit, že i u nás najdete místo jí inspirované. TEPfactor na Slapech je unikátní zábavní park v útrobách pirátské jeskyně, kde na vás čeká 25 úkolů, které prověří vaši šikovnost i fyzičku. Pokud všechny výzvy zvládnete v časovém termínu, máte nakročeno k získání pokladu… Je to skvělý výlet pro rodiny nebo dětské kolektivy, kde se mohou všichni vyřádit, i když venku ještě není úplně ideální počasí.

Foto: TEPfactor

Jste akční a milujete výzvy? Pak si určitě nenechte ujít příležitost podívat se do české varianty Pevnosti BoyardFoto: TEPfactor

Veletrh Sběratel v Praze

Pamětní list ve formě bankovky ke 110. výročí narození Bohumila Hrabala, suvenýrová bankovka „0 euro“ k výročí pražského metra nebo známky s legendární Jawou 250 zvanou Pérák. To je jen pár novinek z mnoha, které můžete potkat na největším setkání sběratelů 22.-23. března (od 10 do 17 hodin). Veletrh Sběratel proběhne v pražském hotelu Olympik a sejde se tu přes osmdesát prodejců z celého světa. Ženy, děti a mládež do 18 let mají vstup zdarma, ostatní zaplatí 100 Kč.

Foto: Veletrh Sběratel

Mezi zajímavosti veletrhu Sběratel rozhodně patří i blok známek České pošty s motivem legendárního motocyklu Jawa 250, lidově se mu říkalo PérákFoto: Veletrh Sběratel

Velikonoční jarmark v Olomouci

Dnes, v pátek, začínají v Olomouci Velikonoce a potrvají až do Velikonočního pondělí 1. dubna. V jejich rámci se ve městě koná řemeslný jarmark, koncerty, prohlídky radnice i bohoslužba pod širým nebem. Centrem dění je jarmark na Horním náměstí s více než dvěma desítkami stánků, ve kterých lokální výrobci nabídnou ručně malované kraslice, porcelán, výrobky ze dřeva či proutí. Pro děti je nachystaný kolotoč i dětská výrobní dílnička. Návštěvníky potěší bohatý kulturní program.

Foto: Turism.olomouc

Jestli už se chcete dostat do nálady Velikonoc, zajeďte třeba do Olomouce, ale i v dalších městech startují jarmarky Foto: Turism.olomouc

Velikonoční jarmarky se konají i v dalších městech po republice – jeden už je v provozu na pražském Staroměstském náměstí, od zítra startuje v Chrudimi, Táboře nebo Průhonicích, od neděle se můžete zastavit na zámku ve Frýdku-Místku, Rokycanech nebo v Malé Kyšici.

Načítám