Hlavní obsah

Zábava na víkend pro celou rodinu: ohavná rebelie, anenská pouť i výstava amerických automobilů

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S počasím to je tenhle týden nevyzpytatelné, tak je dobré se připravit na horkou i mokrou variantu víkendové zábavy. Právě takové jsme pro vás našly a pamatovaly jsme na to, aby se bavila celá rodina.

Článek

Ocenili byste tipy na místa, kde bude dobře všem členům rodiny? Máme pro vás pár nápadů, kam se dá zajet kdykoli do konce prázdnin, i pár akcí, které se uskuteční během víkendu 29.–30. července. Stačí si jen vybrat, kam vás to nejvíc láká a co máte po ruce.

Ohavná rebelie v Jindřichově Hradci

Dnes a zítra (a pak také ještě 11. a 12. srpna) proběhne na hradě a zámku v Jindřichově Hradci ohavná rebelie a vy můžete být svědkem. Noční divadelní prohlídka nazvaná „O té ohavné rebelii…“ začíná ve 20:00 a ve 22:00 a vy budete u toho, když se bude bojovat o město tak, jak se to událo během třicetileté války. Kromě toho si můžete prohlédnout i prostory zámku, a to včetně míst, která jsou běžně nedostupná. Vstupné na noční prohlídku je 380 Kč a vstupenku lze zakoupit online.

Foto: Archiv Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec

Noční prohlídky hradů a zámků jsou velmi atraktivní, v Jindřichově Hradci budete navíc svědky bitky vojáků a šermířů, zažijete ohnivou show a můžete se potkat s historickými postavami, které znáte z dějepisuFoto: Archiv Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec

Kam na anenskou pouť

Svatá Anna měla svátek ve středu a při té příležitosti se po celé republice konají různé pouti a slavnosti, které si tuto světici připomínají. Na pouť můžete zajet 28.–30. 7. do Mnichova Hradiště, od minulé neděle až do 30.7. probíhá i v Rokytnici v Orlických horách. V sobotu ji pořádají i na Božím Daru nebo v barokním areálu v Žirči u Dvora Králové nad Labem.

Foto: Profimedia.cz

Oslavy svátku svaté Anny se tradičně spojují s pořádáním poutí a slavnostíFoto: Profimedia.cz

Muzeum amerických automobilů

Milujete vůni benzinu, historická auta a zvláštní romantickou náladu, která při pohledu na ně nastupuje? Pak byste se měli vydat do muzea amerických veteránů v Nové Bystřici. Najdete tady kousky, které připomenou začátky výroby aut, obří chromem zářící karoserie ze šedesátek i luxusní kousky z časů hojnosti. Můžete se posadit do pohodlných křesel a vychutnat si pohled na vozy, které kdysi brázdily široké americké silnice. Expozice bude bavit muže i ženy, pro nejmenší je tu stylový dětský koutek. Za vstupné dáte 200 Kč, rodinná vstupenka vyjde na 400 Kč.

Foto: Archiv Muzeum veteránů

Staré dobré „ameriky“ můžete obdivovat v Muzeu veteránů v Nové Bystřici nedaleko rakouských hranicFoto: Archiv Muzeum veteránů

Republika jako na dlani

Kdybyste chtěli reálně navštívit 79 českých a moravských památek, jedny prázdniny by vám na to rozhodně nestačily. Pokud ale zajedete do parku Boheminium v Mariánských Lázních, stihnete to za jeden den. Park o šesti hektarech totiž nabízí právě tolik miniatur nejslavnějších památek z celé republiky. Jde o čtvrtý největší park miniatur v Evropě.

Park leží na vrchu Krakonoš, kam dojedete buď MHD, nebo lanovkou. Kromě zmenšenin staveb můžete v parku potkat i minikozy či koně, což ocení hlavně děti. Park je otevřený přes prázdniny denně od 10 do 19 hodin a za rodinné vstupné dáte 490 Kč.

Foto: Archiv Boheminium

Je možné navštívit 79 památek za jedno odpoledne? V Boheminiu to hravě zvládneteFoto: Archiv Boheminium

Orlík a Zeměráj

Chcete najít místo, kde se dá dělat spousta věcí? Vyzkoušejte Orlík. Můžete se projet na lodi, vykoupat, obdivovat unikátní Žďákovský most, navštívit zámek nebo akvárium - anebo můžete zajít do zážitkového parku Zeměráj u obce Kovářov. Je to především archeoskanzen raně středověké vesnice, ale najdete tu i dřevěné bludiště, lukostřelnici, přírodní hřiště a krytý prostor pro případ špatného počasí.

Můžete si vyzkoušet umlít mouku, upéct placky nebo zkusit, jak se spalo na posteli ze slámy. Zkrátka to bude velmi živý návrat do minulosti. A tuto neděli 29.7. se zde koná speciální archeologický den. O prázdninách můžete dorazit každý den od 9:30 do 18:30 a za vstupné dáte 150 Kč za osobu, děti do 3 let sem mohou zdarma.

Foto: Archiv Zeměráj

Kde je Zeměráj? Kousek od Orlíku. Nabízí výlet na venkov v době raného středověku a spoustu zábavy pro děti i dospěléFoto: Archiv Zeměráj

Dětské muzeum

Dětské muzeum najdete v druhém patře Nové budovy Národního muzea. Nabízí deset tematických celků, kde se prolínají pohledy na přírodu, lidi a jejich výtvory. Ve třech sálech na návštěvníky čeká množství zajímavostí: například unikátní interaktivní stěna plná her, která se ovládá házením míčků, nebo kulová stavba jako fantazijní planeta. Děti mohou zasednout i k pracovním stolům a pustit se do ztvárnění svých dojmů z expozice.

Vstupenka stojí 120 Kč na osobu a je třeba se objednat na konkrétní den i čas, a proto je lepší si ji pořídit online. Výstava je přístupná každý den od 10 do 18 hodin.

Foto: Archiv Národního muzea

Národní muzeum má část speciálně věnovanou dětem od čtyř let. Čeká na ně svět plný kreativity a poznáváníFoto: Archiv Národního muzea

Související témata:
Park Boheminium
Jindřichův Hradec

Načítám