Hlavní obsah

Výlety do jižních Čech, ale bez davů: Opomenuté perly jinak turistického kraje

Foto: Mapy.cz/Gabriela Uhrová

Foto: Mapy.cz/Gabriela Uhrová

Reklama

V jižních Čechách je krásně a užít si je můžete i bez davů. Místo do Třeboně plné lázeňských hostů i cyklistů nebo Českého Krumlova, který mají v hledáčku i turisté ze zahraničí, navštivte jiné jihočeské perly. Rozhodně je z čeho vybírat.

Článek

Malebná centra měst, procházky kolem rybníků, pohledy z výšky městských věží. Jihočeská města mají co nabídnout, ať už hledáte cíl pro romantiku ve dvou i vyžití pro rodinu s dětmi.

Jindřichův Hradec pro milovníky vlaků

Milovníkům železnic doporučujeme navštívit Jindřichův Hradec. Město kolem rybníku Vajgar se může pochlubit unikátní úzkorozchodnou tratí do Nové Bystřice, po které se můžete projet historickým motorákem i vlakem s parní lokomotivou. V centru pak navštivte modelové kolejiště ve Staré radnici, kde můžete vláčky i různé prvky v krajině rozpohybovat pomocí tlačítek. Do konce srpna tu stihnete i interaktivní výstavu Pat a Mat. V centru doporučujeme neminout 15. poledník, městskou vyhlídkovou věž a samozřejmě místní hrad a zámek. V jeho kulisách si můžete 27. srpna užít i Bizetovu operu Carmen. A i když do Vánoc je ještě daleko, neopomeňte také v místním muzeu navštívit Krýzovy jesličky, největší mechanický lidový betlém na světě, který se dostal i do Guinnessovy knihy rekordů.

Foto: Mapy.cz/Štěpán Dvořák

Výlet vlakem vás zavede i do Kaprouna, místa, kde byl podle legendy vysazen cestující bez jízdenky Jára Cimrman Foto: Mapy.cz/Štěpán Dvořák

Do Bechyně za odpočinkem

Do Bechyně se můžete vyrazit zrelaxovat do místních lázní. Minerální voda a rašelina tu léčí pohybová i nervová onemocnění, mají ale i širokou nabídku wellness pobytů. S dětmi rozhodně zamiřte k místnímu zámku. Reprezentativní sídlo připomíná především svého nejvýznamnějšího majitele Petra Voka z Rožmberka. Po prohlídce zamiřte do parku, kde můžete zblízka spatřit daňky, kteří se nechají krmit a hladit. Letos k nim jako zpestření přibyly tři lamy alpaky, čekají tu na vás také voliéry s exotickými papoušky. Milovníci umění se v parku mohou do konce září pokochat ukázkami současného sochařství. Ve městě je i několik muzeí, například u nás vůbec nejstarší Hasičské muzeum. K turistice zve zelená trasa za bechyňskými výhledy, příjemná procházka podél řeky Lužnice, ze které můžete pozorovat i obloukový most Bechyňská duha.

Foto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Původně gotický hrad, dnes zachovalý renesanční zámek, to je BechyněFoto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Písek zve k exkurzi do historie

Město Písek bylo založeno již v roce 1243, jeho historie okouzluje i v dnešních dnech. Nachází se zde kamenný most ze 13. století, vůbec nejstarší dochovaný u nás. Kolem zbytků městských hradeb od něj dojdete během chvíle k městské elektrárně s dvojicí dochovaných Francisových turbín, díky kterým František Křižík roku 1887 z Písku učinil první české město s veřejným elektrickým osvětlením. Město z výšky si prohlédnete z věže děkanského kostela, milovníci koní by neměli minout Zemský hřebčín, kde se 13. a 14. srpna konají skokové závody. A pokud přijedete s dětmi, rozhodně zajděte do Sladovny, která je proslulá svými skvělými interaktivními výstavami. Aktuálně zažijete cestu životem J. A. Komenského.

Foto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Poučná je i návštěva kdysi gotického hradu, který dnes slouží jako Prácheňské muzeum. V něm se dozvíte více o rýžování zlata v Otavě, můžete zde ale obdivovat i živé ryby v expozici o rybářstvíFoto: Mapy.cz/Rostislav Hudec

Do Vimperka za skřítky i adrenalinem

Jihočeským unikátem, který rozhodně stojí za to projít, je Boubínský prales. Jeho návštěvu můžete spojit i s prohlídkou nedalekého města Vimperk. Dominantou města je zámek, který nabízí hned čtyři prohlídkové okruhy. Město se může pochlubit i výjimečně zachovaným středověkým opevněním včetně několika bašt, z výšky si ho lze prohlédnout z městské zvonice. Přírody si užijete v arboretu s tuzemskými i exotickými dřevinami, na milovníky adrenalinu čeká BMX areál či freeridová trať. S rodinou zkuste zdejší únikovou hru z dob počátků knihtisku nebo si v informačním centru vyzvedněte mapku a vyrazte na dvoukilometrové putování za lesními skřítky. 10. srpna můžete historii Vimperka poznat na noční kostýmované prohlídce centrem města.

Foto: Olaf Ludwig, Shutterstock.com

Foto: Olaf Ludwig, Shutterstock.com

Reklama

Načítám