Hlavní obsah

Kam za koupáním v Česku: Nejhezčí biotopy, kde se snoubí příroda i komfort

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Reklama

Léto si nedovedete představit bez koupání? Za vodou nemusíte jen do vykachličkovaných bazénů. V Česku konečně přibývá přírodních biotopů.

Článek

Letní teploty udeřily naplno, kde jinde je strávit, než u vody. Nemusíte volit jen mezi chlorovaným bazénem na často přeplněném koupališti, a rybníkem, ve kterém se boříte po kotníky do bahna. V Česku přibývá koupacích biotopů, které mají blíž k přírodě, ale nabízí i potřebný komfort.

Místo chloru lekníny

Biotopy se od klasických bazénů liší především v tom, jak udržují vodu čistou. Poradí si bez chloru a jiné chemie, k čištění vody využívají ekosystémů plných vodních rostlin a drobných živočichů. Nemusíte se ale bát, že se vám při plavání o nohy otře kapr a zamotáte se do spleti řas a chaluh. Biotopy mají dvě oddělené části, biologické čištění probíhá v té, která pro plavce není určená, a voda se mezi oběma průběžně promíchává.

Zelenou vodou se nenechte odradit

Kvalita vody je zde kontrolovaná stejně jako v jakýchkoli jiných koupacích místech, nemusíte tedy mít obavy. I když je ale voda čistá, nepočítejte s tím, že bude blankytně modrá. Díky přítomnosti mnoha organismů a nezkonzumovaných nečistot může být voda v biotopech lehce zakalená a nazelenalá, což ale koupání rozhodně nevadí. Naopak oceníte, že vás v očích neštípe a kůži nedráždí chlór. S dětmi se můžete pokochat rozkvetlými lekníny a živočichy kolem vody, přírodní koupací bazény lákají například vážky. Za koupáním ale vyrazte včas, kapacita biotopů bývá menší a přísně dodržovaná, velké množství lidí totiž samočistící schopnost systému zpomaluje. I když se první biotopy v Česku objevily sotva před patnácti lety, dnes už jich v tuzemsku najdete několik desítek. Mění se v ně i dosloužilá koupaliště. Kam tedy vyrazit?

Železná Ruda – Žabáky

Oblíbené šumavské městečko je jedním z příkladů, jak vysloužilé koupaliště proměnit v přírodní koupací biotop. Zarostlá nádrž v Železné Rudě v části nazvané na Žabácích se už rok mění v nový biotop, první návštěvníky by měl přivítat už v červenci. Užijete si tu koupání v blízkosti lesa, s výhledem na svahy šumavských kopců.

Foto: welovesumava.cz

Nové koupaliště otevře v blízké době, najdete ho jen pár kroků za hotelem Engadin v Železné RuděFoto: welovesumava.cz

Nový Svět

Zchátralé koupaliště nahradil také biotop Nový Svět nedaleko Arnoltic v Českém Švýcarsku, otevřeno má od středy do neděle od jedné hodiny do večera. Zchladit se zde můžete třeba po výletu za větrným mlýnem v Arnolticích nebo v obci Růžová, či po výstupu na futuristickou rozhlednu Růženka, vzdálenou od biotopu asi hodinu cesty. Pokud míříte spíše za odpočinkem, každý čtvrtek si zde můžete užít hudební odpoledne s country hudbou.

Foto: Archiv provozovatele

V červnu se dá koupat ve středu od 13 do 20, ve čtvrtek–sobotu od 13 do 21 a v nedli od 13 do 19 hodin (ne)Foto: Archiv provozovatele

Praha

Biotop nabízí většina velkých měst, najdete ho v Plzni, Brně i Českých Budějovicích. Hlavní město má biotopových koupališť hned několik. První vyrostlo v pražském Radotíně, zaplavat si tu můžete denně už od sedmi hodin ráno. V areálu nechybí dětský bazén a hřiště. Koná se zde i řada zajímavých akcí, v nejbližších týdnech si můžete užít triatlon, grilování ryb či swingovou tančírnu. Další biotop najdete na Lhotce, pro pohodlí návštěvníků nabízí zdarma plážová lehátka, ale i webkameru a aktualizované informace o momentální obsazenosti.

Foto: biotopradotin.cz

Na Lhotce je otevřeno od pondělí do čtvrtka od 10 do 18, od pátku do neděle od 9 do 19 hodin, v červenci a srpnu pak denně od 9 do 20 hodin. Celodenní vstupné je 150 korun, pro děti 100 korun. V Radotíně zaplatí dospělý za celý den 150 korun, dítě 100 korun. Otevřeno je denně od 7 do 20 hodinFoto: biotopradotin.cz

Malvíny v Třešti

V biotopu nemusí chybět ani skluzavka nebo masážní prvky, důkazem je třeba biotop v Třešti na Jihlavsku. Otevřený je denně od deseti do osmi, vejde se sem až šest set návštěvníků.

Foto: koupaliste-malviny.cz

Celodenní vstupenka stojí 70 korun, pro děti 35 korun. V červnu je otevřeno zatím jen o víkendech od 10 do 20 hodinFoto: koupaliste-malviny.cz

Laškov

Na Olomoucku se za přírodním koupáním můžete vydat do Laškova, kam je to zhruba 20 km z Olomouce i Prostějova. Koupalo se zde od nepaměti, nejprve v rybníce, pak na koupališti, které nahradil ekologičtější biotop. Na plavce čeká mělčí nádrž s hloubkou do 2,5 metrů, najdete tu ale i brouzdaliště pro děti. Vloni byl areál z důvodu rekonstrukce příjezdových cest uzavřený, letos se opět osvěžení dočkáte.

Foto: bioaqua.cz

Dospělí zaplatí 50 korun, děti 30 korun. Otevřeno je denně od 10 do 19 hodinFoto: bioaqua.cz

Reklama

Načítám