Hlavní obsah

Kam o druhém adventním víkendu? Do kina na pohádku, do světelného parku nebo na lyže

Foto: luminapark.cz

Foto: luminapark.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tu druhý adventní víkend, tak co alespoň na chvíli zapomenout na pečení cukroví nebo mytí oken a užít si čas s rodinou či přáteli. Dá se toho dělat tolik! Na mnoha místech republiky můžete nasát vánoční atmosféru, jinde na ni ale zcela zapomenout. Je to jen na vás!

Článek

V neděli zapálíme druhou adventní svíčku a možná už u vás panuje takový ten tradiční předvánoční chaos a spěch. O to víc vám možná prospěje, když na chvilku zpomalíte a s těmi, co máte rádi, vyrazíte za zábavou. Vánoční i nevánoční.

Za Mikulášem na pražský Džbán

Osobně se Mikuláš s čertem za vašimi dětmi stavil asi už v úterý, ale až do neděle 10. prosince ho můžete navštívit ještě ve světelném Lumina Parku na pražském Džbáně. Nejenže s celou rodinou díky světleným dekoracím načerpáte tu pravou vánoční atmosféru, navíc si tam děti mohou od Mikuláše vykoledovat malý dáreček.

Foto: luminapark.cz

Světelný Lumina Park má jedinečnou atmosféruFoto: luminapark.cz

Pro fanoušky Jamese Bonda

Jestli patříte k obdivovatelům legendárního agenta 007, rozhodně byste si neměli nechat ujít unikátní výstavu originálních vozidel, jimiž James Bond jezdil. Většina vystavených exponátů byla doopravdy použita při natáčení! Výstava Bond in Motion se v minulosti konala v Londýně, Los Angeles a Saratoze, nyní dorazila na pražské Výstaviště.

Výstava začíná v sobotu 9. prosince a od toho dne můžete ve dvou Křižíkových pavilonech obdivovat přes 75 „vozítek“ agenta s povolením zabíjet. Jestli to ale o víkendu nestihnete, nezoufejte, výstava potrvá ještě celý prosinec a leden.

Foto: Archiv Bond In Motion

Milovníci Jamese Bonda si přijdou na své na pražském VýstavištiFoto: Archiv Bond In Motion

Koncert v Panenských Břežanech

V sobotu 9. prosince se v kapli sv. Anny v Panenských Břežanech od 18:30 hodin koná koncert Genius Santini a andělé. Kaplí se tak rozezní barokní hudba italských skladatelek 17. století. Jde také o poctu architektovi Janu Blažejovi Santinimu-Aichelovi, autoru kaple, od jehož smrti uplynulo ve čtvrtek 7. prosince rovných 300 let.

Foto: santini.cz

Barokní hudba ve spojení s velkolepým interiérem kaple bude dechberoucím zážitkemFoto: santini.cz

Do kina na pohádku

K Vánocům patří pohádky a jedna velkolepá zrovna vtrhla do českých kin. Ve čtvrtek totiž měla premiéru Perinbaba a dva světy, pokračování slavné pohádky Juraje Jakubiska Perinbaba. I dvojka je plná kouzel, magie, triků a humoru, stejně jako jednička, která se stala filmovým hitem před 38 lety.

Film Perinbaba a dva světy vznikal několik let, Juraj Jakubisko ho stihl dokončit, ale premiéry se bohužel již nedočkal. Zemřel totiž letos v únoru, o snímek se poté postarala v roli producentky vdova po Jakubiskovi Deana Jakubisková.

Foto: Archiv Bonton film

Pohádka Perinbaba a dva světy je velkým filmovým rozloučením Juraje JakubiskaFoto: Archiv Bonton film

Lyžovačka ve Špindlu? Oficiálně zahájena!

Špindl Ski Opening je už v podstatě legendární každoroční akce, při níž je oficiálně zahájena lyžařská sezona ve ski areálu Špindlerův mlýn. Letos připadá na tento víkend, a tak se bude ve Špindlu nejen lyžovat, ale pro návštěvníky je připraven i bohatý doprovodný program. Koncerty, tradiční tanec roleb, skipasy za akční ceny…To vše vás čeká o víkendu ve Špindlu.

Foto: mestospindleruvmlyn.cz

Co víc si ve Špidlu přát? Manšestr a nebe bez mráčkůFoto: mestospindleruvmlyn.cz

Tvoření ve Sklářském muzeu Nový Bor

Druhý adventní víkend bude ve Sklářském muzeu v Novém Boru patřit tvoření. V sobotu i v neděli se tam dozvíte něco o vánočních zvycích a tradicích a budete moci s dětmi tvořit v dílničkách. Připraveny jsou ale i pohádky, Ježíškova pošta a zábavné úkoly pro vaše ratolesti.

Foto: Jarpohunek, Mapy.cz

Sklářské muzeum si jako každý rok pro návštěvníky připravilo vánoční výzdobuFoto: Jarpohunek, Mapy.cz

Pro ty, co milují filmovou klasiku

Poslední tip se sice netýká přímo tohoto víkendu, ale vyplatí se o něm vědět s předstihem, protože pak už by mohly být lístky vyprodané. Ve čtvrtek 14. prosince totiž začíná přehlídka filmových legend v pražských kinech SvětozorPonrepo. Až do soboty 16. prosince v nich budou k vidění takové perly jako Petrolejové lampy Juraje Herze, komedie Bio Ráj s Philippem Noiretem v jedné z hlavních rolí, ověnčená nejen velkou cenou na festivalu v Cannes, ale také Oscarem za nejlepší cizojazyčný film, či historické drama XX. století s mladinkým Robertem De Nirem a Gérardem Depardieu.

Foto: KVIFF Events

Snímek Bio Ráj (1988) vás pobaví i dojmeFoto: KVIFF Events

Načítám