Hlavní obsah

Kam o víkendu? Na food festival, k televizi na Ivetu nebo do knihkupectví pro knihu prince Harryho

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden prodloužený víkend za námi, druhý před námi. To jsou velmi příjemné vyhlídky. Navíc se toho děje opravdu hodně a byla by škoda volno nevyužít k návštěvě nějaké zajímavé akce. Ať už chcete víkend trávit spíš odpočinkově, nebo se naopak trochu protáhnout, víme, kam vyrazit.

Článek

Tento víkend je nabitý. V sobotu se koná korunovace krále Karla III., kterou budou sledovat i mnozí Češi. A navíc se na pultech knihkupectví právě objevil kontroverzní bestseller Náhradník z pera prince Harryho – a to v českém překladu. Tak proč si volné dny neužít trochu po anglicku? Podívejte se na program korunovace a zajímavé detaily, které diváky čekají.

Jestli vás ovšem celá ta sláva neláká, vyrazte třeba na závod pro dobrou věc. Milovníci dobrého jídla si na své přijdou v Chrudimi a vášniví zahrádkáři by měli zajet do Kroměříže. A navíc dnes večer na Voyu startuje očekávaná druhá série minisérie Iveta mapující osudy zpěvačky Ivety Bartošové. Naše tipy si užije celá rodina!

Závod pro ty, kdo běžet nemohou

Chcete si o víkendu protáhnout tělo a zároveň udělat dobrý skutek? V neděli se po celé republice koná tradiční závod Wings for Life World Run – celý výtěžek ze startovného jde na výzkum léčby těžkých poranění míchy. Startovat můžete odkudkoliv a je jedno, zda poběžíte, zvolíte rychlou chůzi nebo krok zvolníte. Potřebujete pouze mobilní aplikaci, ve které sledujete virtuální auto Catcher Car: startuje 30 minut po začátku závodu, a jakmile vás dožene, jste v pomyslném cíli.

Startovat ale můžete i v rámci organizovaného běhu v pražské Stromovce, v Hluboké nad Vltavou nebo v Jablonci nad Nisou. Ať už se rozhodnete vyrazit organizovaně, nebo po své ose, závod začíná pro všechny ve stejný moment po celém světě: u nás je to ve 13 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Účastnit se může každý. Stačí si stáhnout mobilní aplikaci a vyrazitFoto: Profimedia.cz

Slavnosti svobody 2023 v Plzni

Plzeň se tento víkend vrátí do května 1945 v rámci tradiční akce Slavnosti svobody. Oslavy konce druhé světové války proběhnou v centru města od 5. do 8. května. Návštěvníci se mohou těšit na konvoj 280 kusů vojenské techniky a k poslechu bude i řada koncertů: vystoupí třeba Kateřina Steinerová & Her Swing Boys, Václav Noid Bárta a Cimbálová muzika Milana Broučka.

V pondělí se můžete připojit k charitativnímu Běhu pro Paměť národa. Výtěžek ze startovného podpoří neziskovku Post Bellum, která dokumentuje životy pamětníků významných historických událostí. Zájemci poběží buď 5km nebo 10km trasu. Akce připomene osudy politických vězňů, válečných veteránů i obětí holocaustu a disidentů. Plzeň patří mezi nejromantičtější města v Česku.

Foto: slavnostisvobody.cz

V Plzni toho bude k vidění opravdu hodně – například velký konvoj armádních strojůFoto: slavnostisvobody.cz

Gastro zážitek v Chrudimi

Co by to bylo za prodloužený víkend bez dobrého jídla! Navíc když si ho můžete vychutnat na netradičním místě. Vyrazte do Klášterních zahrad v Chrudimi, v sobotu 6. května od 11 do 19 hodin se tu koná Bohemia Apetit Fest. Projdete se, pokocháte se krásnou zahradní architekturou a zároveň uspokojíte i své chuťové buňky.

Stihnete se tady jak naobědvat, tak i navečeřet! Ochutnáte tropické ovoce či ústřice a pro odvážlivce budou připraveni i křupaví červi. Také můžete poměřit své znalosti vína při degustaci – ovšem poslepu! Pro děti jsou připravené dílničky, malování na obličej a další aktivity. Chrudim je jako stvořená na výlety!

Foto: chrudimskabeseda.cz

Dobré jídlo si můžete vychutnat v rozkvetlých Klášterních zahradách v Chrudimi Foto: chrudimskabeseda.cz

Zahradnická výstava v Kroměříži

Milujete květiny a zahradničení? Pak o víkendu vyrazte do Kroměříže na výstaviště. Právě tam se od pátku do pondělí koná Floria Jaro – největší zahradnická výstava v České republice. Kromě toho, že se tu pokocháte až tisícovkou květin, můžete také nakoupit všechno potřebné pro svou zahrádku.

Od zahraničních i tuzemských prodejců seženete sazenice, okrasné a ovocné stromy i keře nebo zahradní nábytek. A připraven je i doprovodný program: těšit se můžete na hudební vystoupení i stánky s občerstvením, výstavu si tak užije celá rodina. V Kroměříži jsou nádherné zahrady i památky, navíc opředené pověstmi!

Foto: Výstaviště Kroměříž

V Kroměříži se bude konat největší zahradnická výstava v Česku Foto: Výstaviště Kroměříž

Náhradník – princ Harry v češtině

Tak jsme se dočkali! Nejdiskutovanější kniha současnosti konečně vychází v češtině. Řeč není o ničem jiném než o memoárech Náhradník (Spare), jejichž autorem je princ Harry. Těšit se můžete na víc než 400 stránek plných šokujících svědectví ze života nejsledovanější královské rodiny světa.

Vévoda ze Sussexu nešetří kritikou, ale ani peprnými příběhy ze soukromého života. Ať už jde o to, jak přišel o panictví, nebo o jeho zkušenosti s drogami. Až vás tedy v sobotu přestane bavit sledování korunovace krále Karla III., můžete se pustit do řádků plných šokujících svědectví: Jak svůj život vidí jedna z nejsledovanějších celebrit současnosti?

Foto: Archiv nakladatelství

Náhradník, princ Harry, nakladatelství Práh Foto: Archiv nakladatelství

Minisérie Iveta konečně startuje

Nikam se vám nechce, naopak toužíte po hektickém týdnu po klidném večeru doma? Žádný problém, protože ani na gauči se nudit nebudete. Dnes večer na Voyu startuje dlouho očekávané pokračování minisérie Iveta.

Po první sérii, která mapovala kariérní začátky Ivety Bartošové, se nyní hned v prvním díle ocitnete na počátku 90. let, kdy byla zpěvačka na vrcholu a vydala album Natur. Budete tak svědky nejen jejího kariérního vzestupu a vysněného společného vystoupení s ikonou jménem Karel Gott (toho mimochodem hraje Ondřej Ruml), ale i jejího vztahu s Ladislavem Štaidlem, kterého ztvárnil Ondřej Gregor Brzobohatý. A jestli jste zvědaví, jak se proměny herců ve známé osobnosti povedly (a do večera nevydržíte), podívejte se na fotky z prvního dílu v naší galerii!

Načítám