Hlavní obsah

Tipy na třetí adventní víkend: Čeká na vás betlémské světlo a nová lyžařská sezona. Přidejte se!

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před Vánocemi asi nehrozí ani nuda, ani nedostatek různých aktivit. Ale možná si chcete o víkendu trochu odpočinout od shonu a starostí a vydat se za adventní a vánoční atmosférou. V takovém případě máme pěkné tipy na krásné akce.

Článek

Třetí adventní víkend klepe na dveře. I když předvánoční shon vrcholí, snažte se zachovat klid. Nadílku nachystejte co nejrychleji a pomozte si přitom našimi tipy na dárky, dopečte to nejnutnější cukroví a na mytí oken už ani nemyslete (Ježíškovi je to jedno…). Místo toho vyrazte nasát sváteční atmosféru.

Světlo míru a pokoje

Betlémské světlo jako symbol míru, to je oblíbená vánoční tradice. Jde o plamínek odebraný z ohně hořícího v jeskyni pod bazilikou Narození Páně v Betlémě. Z Palestiny putuje letecky do Rakouska a odtud se pak díky skautům a dobrovolníkům šíří do různých koutů pomocí vlakové dopravy. Seznam akcí a míst, odkud si můžete světlo odnést, stejně jako jízdní řády s konkrétními vlaky, ke kterým je možné si dojít pro plamínek s vlastní lucernou, najdete na stránkách akce. A začíná to právě v sobotu 16. prosince.

Foto: betlemskesvetlo.cz

Betlémské světlo rozváží po České republice skautiFoto: betlemskesvetlo.cz

Advent na Křivoklátě

Už druhý víkend v řadě probíhají adventní trhy na hradě Křivoklát. Těšte se nejen na dobré jídlo i pití, ale také na vystoupení provazochodkyně z Bordeaux, vánoční písně a koledy, lidové tance a řemeslné jarmarky. A abyste mohli nerušeně popíjet svařák, můžete se na hrad nechat dovézt speciálním historickým křivoklátským rychlíkem, který vyjíždí z Prahy.

Foto: hrad-krivoklat.cz

Hrad Křivoklát žije i v zimě. Vyrazíte sem na adventní víkend?Foto: hrad-krivoklat.cz

Krampuslauf v Budějovicích

Nestihli jste si pořádně užít čerty? Na strašidelnou show, která by vyděsila leckdy i dospělého, se můžete dojet podívat v sobotu do Českých Budějovic. V areálu výstaviště je připravená jeden kilometr dlouhá trasa a diváci se mohou rozmístit po celé její délce. V průvodu pak uvidí až 500 čertů krampusáků. Vstupné na Krampuslauf je 200 Kč, areál se otevírá v 17 hodin a samotná show startuje v 19:00.

Foto: Krampuslaufbc.cz

Čerti krampusáci jsou doopravdy děsivíFoto: Krampuslaufbc.cz

Lyžařská sezona je tady

Popadněte lyže a snowboardy a vyrazte na svah! Zima přišla letos v plné parádě a některá střediska otevřela už minulý víkend. Oficiální zahájení lyžařské sezony ale připadá ve velké většině až na sobotu 16. prosince. Jako například na libereckém Ještědu - v sobotu můžete u sjezdovky Nová Skalka očekávat celodenní program, jehož vrcholem je vystoupení skupiny Sebastian. Také se můžete těšit na après-ski party, začíná v 19 hodin.

Foto: Martin Sládek, Mapy.cz

Vyrazte tento víkend na ještědské svahy, kde začíná lyžařská sezonaFoto: Martin Sládek, Mapy.cz

Na Beyoncé do kina

Nedávno to byla Taylor Swift, která uvedla do kin film ze svého velkolepého turné, a teď je to pro změnu Beyoncé. (Obě umělkyně se navzájem podpořily na slavnostních premiérách.) Snímek Renaissance: A film by Beyoncé zachycuje atmosféru koncertní šňůry po celém světě. Uvidíte i záběry ze zákulisí a navíc to, co všechno produkce tak velké a náročné show obnáší. Hudební film trvá 170 minut a v Cinema City ho hrají vždy ve večerních hodinách.

Andy Warhol v Kladně

Do Kladna můžete vyrazit na výstavu děl pop-artových umělců – nejznámější z nich je Andy Warhol. Vernisáž proběhla 14. prosince a výstava potrvá až do 11. února. Najdete ji v Galerii Kladenského zámku a vstup je zdarma. Zároveň si na místě můžete některé obrazy i zakoupit.

Foto: Profimedia.cz / IMAGO

Proslulé barevné portréty Marilyn Monroe, jejichž autorem je Andy Warhol. Pop-art vznikl v Americe v 50. letechFoto: Profimedia.cz / IMAGO

Načítám