Hlavní obsah

Adventní Bratislava má své kouzlo. Zajeďte sem na vánoční trhy plné hudby, světel a výborného jídla

Foto: Renata Sedmakova, Shutterstock.com

Foto: Renata Sedmakova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazte zážitkům vstříc, máme pro vás tip na rodinný výlet k našim sousedům. Svátečně vyzdobená slovenská metropole vás chytne za srdce a na zdejší kulinářské speciality budete ještě dlouho vzpomínat.

Článek

Dejte si třeba borůvkový nebo višňový punč, ochutnejte lokše, grilovaný oštiepok nebo kteroukoli z dalších lákavě vonících dobrot u stánků a pak už se jen nechte unášet třpytivým leskem a přátelskou atmosférou zdejších vánočních trhů. Ty bratislavské jsou totiž úplně jiné, než jaké znáte z ostatních velkých měst. Komorní, veselé, pohodové… Nejsou prvoplánově určené pro turisty, narazíte tady hlavně na místní, kteří se tu potkávají třeba cestou z práce a užívají si společný čas.

Trhy v historických kulisách

Ty největší vánoční trhy najdete přímo v historickém Starém Městě, a to na HlavnímHviezdoslavově náměstí, kouzelné tržiště objevíte též na nádvoří Staré radnice a Františkánském náměstí. Kromě lákavých specialit tady nakoupíte originální dárky pro své nejbližší, řemeslné výrobky, ručně vyráběné betlémy a svíčky i ozdoby na stromek.

Kouzelně nasvícené Hlavní náměstí s majestátním stromem a vkusnými stánky můžete procházet křížem krážem. A kdo by si chtěl vychutnat pohled z výšky na centrum Bratislavy, může vystoupat do věže Staré radnice, která je zároveň muzeem dějin města. Krásný výhled na vánočně rozsvícené město si vychutnáte také z Michalské věže nebo Bratislavského hradu.

Hudba, tramvaj, kolotoč

Na trzích na Hlavním i Hviezdoslavově náměstí probíhá téměř denně bohatý kulturní program, hudební vystoupení i divadelní představení, společně se zpívají koledy. Na Hviezdoslavově náměstí nechybí historický kolotoč, na kterém se mohou svézt i dospělí. A ještě jeden tip pro beznadějné romantiky: po městě se můžete svézt speciální vánočně nasvícenou tramvají.

Procházky nejen pro romantiky

Bratislava je jako stvořená pro procházky. Pěšky si projděte celé Staré Město za doprovodu všudypřítomných vánočních písní, nahlédněte do obchůdků s keramikou, svíčkami a dekoracemi nebo přírodní kosmetikou a medovými produkty, kochejte se osvětlenými uličkami. Ty vás zavedou k mnoha honosným palácům, za prohlídku určitě stojí monumentální Dóm sv. Martina. Nelitujte námahy a vyšlápněte si do kopce k dominantě slovenské metropole, Bratislavskému hradu. Bývá rovněž vánočně nazdoben a toulky po jeho zahradách i nádvořích potěší duši. A až vám bude chladno, usedněte do kavárny nebo cukrárny, kterých tady najdete hned několik, na šálek horké čokolády a poctivý kus dortu, zejména ty krémové stojí za to.

Co určitě musíte ochutnat

Bratislavské vánoční trhy jsou rájem pro všechny gurmány a milovníky dobrého jídla v pravém slova smyslu. Nebudete vědět, co si dát dřív. Kromě tradičního svařáku (v mnoha ovocných variantách), punče a horké medoviny můžete rozmazlit své chuťové buňky cigánskou pečení, lokšemi plněnými kachním masem a ovčím sýrem, nebo nasladko s mákem, povidly či čokoládou. Neodoláte ani kachně se zelím v housce, křupavému bramboráku velikosti kola od vozu, makovému nebo višňovému štrúdlu a jablkům v karamelu.

Načítám