Hlavní obsah

Tipy na víkend: Historickým vlakem na zabijačku, do kina na holčičí film nebo na zámek za kaméliemi

Foto: Mateo Production / Vojtěch Resler

Foto: Mateo Production / Vojtěch Resler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První březnový víkend bude již ve znamení přicházejícího jara, takže přijměte pozvání na akce, které vás nabijí energií a vytrhnou ze zimní letargie.

Článek

Kam vyrazit o víkendu, abyste si opravdu odpočinuli od pracovních povinností a načerpali nové síly? Důležité je se pobavit, vyvětrat a třeba objevit něco úplně nečekaného. Nové zážitky totiž osvěžují unavenou duši a vlévají do těla novou energii. A tu potřebujeme všichni. Tak kam se vypravíte?

Retro vlakem na zabijačku

Z pražského Hlavního nádraží odjíždí v sobotu 2. března v 9.00 speciální spoj historického vlaku, který má namířeno do Chodové Plané. Cílem výletu je pivovar Chodovar, kde se koná pravá chodská zabijačka. Kromě klasických pochoutek, jako je tlačenka, ovar nebo koleno, tu můžete ochutnat i zabijačkové pivo – červený 12° speciál - a prohlédnout si můžete celý pivovar, kde se vaří pivo už od roku 1573. Vstup na akci, která se koná od 11.00 do 20.00, je zdarma.

Foto: chodovar.cz

Kdo nedrží půst, může vyrazit na pravou chodskou zabijačku do pivovaruFoto: chodovar.cz

S dětmi na výpravu do pravěku

V muzeu pravěku Trilopark, jež najdete v pražských Nuslích, se v sobotu 2. března otevírá výstava Nelítostný pravěk. Po absolvování výstavy na děti čekají dinosauří dílničky, ve kterých si nabarví lebku dinosaura, vytvoří odlitky koster vyhynulých tvorů a vyzkouší práci archeologů. Z písku odkryjí i třímetrovou kostru raptora či ukrytý úlomek pravé dinosauří kosti, který si mohou odnést domů. Vstupné na akci je pro děti do dvou let zdarma, od 3 do 15 let 200 Kč, dospělý doprovod zaplatí 80 Kč.

Foto: trilopark.eu

Odpoledne strávené objevováním dinosaurů bude děti bavitFoto: trilopark.eu

Na zámek za rozkvetlými kaméliemi

V reprezentačních sálech zámku Rájec nad Svitavou je od 1. do 10. března k vidění výstava rozkvetlých keřů kamélií doplněná aranžmá živých květů. V době konání výstavy je možné si v zámeckém zahradnictví kamélie a další jarní květiny také zakoupit. Cílem výstavy je představit návštěvníkům příběh prvních čtyř kamélií přivezených v roce 1776 do Evropy, z nichž jedna roste a kvete dodnes. Na výstavu můžete zavítat od 9 do 15 hodin.

Foto: Kateřina Faltová, soukromý archiv zámku

Milujete kamélie? Rozkvetlá zámecká výstava vás naplní vůněmiFoto: Kateřina Faltová, soukromý archiv zámku

S geologem do Jestřebích hor

Máte rádi delší procházky předjarní přírodou, při kterých se navíc dozvíte spoustu zajímavého? Jedna taková se nabízí! Start i cíl zhruba 6hodinové procházky (cca 12,5 km) je v sobotu 2. března v 9.00 v Radvanicích, jen pár kilometrů za Trutnovem. Kromě jiného si prohlédnete unikátní geologickou lokalitu Bunkr u Malých Svatoňovic, štolu nedokončeného dolu Kateřina i křížovou cestu zakončenou kaplí Božího hrobu. Akci pořádá občanské sdružení Region Broumovsko, popis celé trasy najde zde. Poplatek je 100 Kč za dospělého, děti platí polovic.

Foto: broumovsko.cz

Neseďte doma a vyrazte na pořádnou túru do Jestřebích horFoto: broumovsko.cz

Do kina na Matku v trapu

Na konci února dorazila do kin skorokomedie Matka v trapu. Recenze hovoří o filmu, který nabídne ženám pohled na život, jaký opravdu je, na situace, jež důvěrně znají. „Naší ambicí bylo, aby si diváci a divačky po zhlédnutí filmu mohli říct: Tohle přece tak dobře znám. Něco podobného potkalo mě, moji kamarádku, našeho společného známého,“ říká režisérka filmu Hana Hendrychová. V hlavních rolích se můžete těšit na Petru Hřebíčkovou, Lenku Vlasákovou, Janu Švandovou, Jaroslava Plesla, Boba Klepla, Martina Pechláta a další.

Foto: Mateo Production / Vojtěch Resler

Dobrých komedií není v našich kinech mnoho. Proto si nenechte ujít Matku v trapuFoto: Mateo Production / Vojtěch Resler

Související témata:
Jestřebí
Radvanice

Načítám