Hlavní obsah

Tipy na víkend: Pivo, nebo kultura? Obojí! Přidejte Noc vědců a Designblok a užije si celá rodina

Foto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Foto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, co budete dělat o víkendu? Přicházíme s naší pravidelnou dávkou rozmanitých tipů – a začínáme už dnes v noci. Na své si přijdou milovníci kultury, ale i dobrého jídla a pití.

Článek

Nadcházející víkend slibuje stále přijatelných 20 stupňů, takže ideální počasí vyrazit ven. Záleží, zda půjdete s dětmi, s přáteli, nebo klidně sami a jaké jsou vaše preference. Třeba se někde potkáme – i my v redakci si z našich tipů vybereme. Tak hezkou sobotu a neděli!

Noc vědců

Páteční noc je věnovaná vědě a všemu kolem ní. Po celé České republice se koná tradiční Noc vědců, kdy se otevřou stovky vědeckých institucí, včetně ústavů, univerzit i hvězdáren, do kterých se běžně nedostanete.

Veřejnost má tak možnost zamířit do laboratoří i přednáškových místností a pobavit se u zajímavých experimentů i vědeckých show, jež diváky nejen okouzlí, ale navíc jim předvedou, jak co funguje. Akce probíhá 6. října zdarma v bezmála 40 městech.

Foto: Profimedia.cz

Noc vědců je určena celým rodinám. Užijí si malí i velcí a zábavnou formou se dozvědí spoustu zajímavostíFoto: Profimedia.cz

Kultovní Designblok

Zajímá vás design napříč různými odvětvími? Pak jistě znáte každoroční mezinárodní festival Designblok. Letos se jedná o jubilejní 25. ročník s tématem Cesta a koná se od 4. do 8. října na třech pražských místech.

Množství nápaditých a okouzlujících produktů od více než dvou stovek nezávislých tvůrců, studií a etablovaných značek najdete ve Veletržním paláciKrálovské zahradě a v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Festival pass lze zakoupit od 290 Kč, což je zvýhodněná cena především pro studenty od 16 do 26 let a seniory.

Foto: Designblok

Pražský mezinárodní festival Designblok je největší výstava designu a módy ve střední a východní EvropěFoto: Designblok

Asia & Chilli festival

Máte rádi ostrá asijská jídla a nebojíte se přidávat do pokrmů hodně chilli? Pak si nemůžete nechat ujít sobotní nejpálivější festival, který spojuje dvě akce: Chilli fest a Asia Food fest. Koná se na pražském Výstavišti v Holešovicích a u 70 stánků budete moct ochutnat kromě asijských receptů také speciální nápoje, zakoupit chilli omáčky i potřeby pro pěstování.

Nechybí doprovodný program: soutěž v pojídání chilli v kádích s ledem či ukázka asijského bojového umění, čajový obřad, malování henou, kaligrafie… Jako zlatý hřeb programu čeká návštěvníky mezinárodní soutěž v pojídání nejpálivějších papriček světa. Akce se koná 7. října od 10 do 18 hodin a vstupné činí 160 Kč.

Foto: Navystavisti

Na milovníky chilli čeká v sobotu skvělý festival s asijskou kuchyní i se zajímavým programemFoto: Navystavisti

Pilsner Fest

Tenhle festival se bude líbit především všem, kdo holdují dobrému pivu, ale na Pilsner Festu jsou vítáni samozřejmě všichni. Brány plzeňského pivovaru se otevřou nejen příznivcům zlatavého moku, ale i milovníkům dobrého jídla, hudby a kultury. Akce se koná 6. a 7. října vždy od 16 do 24 hodin.

Můžete se těšit na množství vystoupení a koncertů: na dvou stagích vystoupí třeba Vypsaná fiXa, Polemic, J.A.R., Tata Bojs či Mig 21. Navíc je připravené oblíbené představení plzeňského muzikálu Green Day’s American Idiot. Vstupné se pohybuje od 100 do 240 Kč.

Foto: Fotokon, Shutterstock.com

V rámci Pilsner Festu se konají také speciální prohlídky pivovarůFoto: Fotokon, Shutterstock.com

Dny otevřených ateliérů na Vysočině

Přemýšlíte, kam vyrazit v sobotu a v neděli na Vysočině? Zkusit můžete některý z uměleckých ateliérů, které 7. a 8. října otevírají brány návštěvníkům. Více než stovka profesionálních i amatérských umělců a tvůrců vám nabídne možnost vyzkoušet si kouzlo jejich tvorby, a vy se tak dozvíte, jak pracovat se žhavým sklem, kovem, kamenem i neforemným kusem dřeva.

Mottem letošního 13. ročníku je Krása umění, kterou vám představí například umělecký kovář a sochař Petr Štáfl na Havlíčkobrodsku, Ateliéry VOŠ a SUŠ grafické v Jihlavě nebo Ateliér Bíbrová–Pejchal–Pejchalová–Štepánek-Vomelová ve Velkém Meziříčí.

Foto: Archiv DOA

Staňte se o víkendu na chvíli umělcem anebo se podívejte, jak umělci sami tvoří a jak to vypadá v jejich ateliéruFoto: Archiv DOA

Související témata:
Pilsner Urquell

Načítám