Hlavní obsah

Toužíte po romantice, lyžování za Prahou i po klidném víkendu se špetkou napětí? Tipy pro všechny

Foto: Honza Martinec

Foto: Honza Martinec

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo má únor spojený s oslavami lásky, jiný si dal předsevzetí, že se obejde bez alkoholu. Ať už máte s únorem jakékoli plány, my pro vás máme zajímavé tipy na kulturní a jiné akce, na prima lyžovačku kousek od Prahy i na skvělé knížky.

Článek

Pro někoho víkend jako každý jiný, pro jiného začátek jarních prázdnin a pro dalšího příležitost užít si předvalentýnskou romantiku, když svátek zamilovaných letos vychází na úterý. My máme tipy na výlety, aktivity i kulturu pro všechny.

Výstava Lenky Hatašové

Portréty fotografky Lenky Hatašové jste pravděpodobně zaznamenali a její rukopis poznáte. Začínala reportážemi a dokumentární fotografií, ale už roky fotí slavné osobnosti z oblasti kultury, sportu a politiky. Umí je zachytit jinak, v trochu jiném úhlu, v jiném světle. A říká k tomu: „Láska otevírá srdce a mění tak i vidění vnější reality, což je pro fotografa klíčové.“ Výstavu V jiném světle je možné navštívit až do 31. března v Kulturním centru Zahrada v Praze 4 a uvidíte zde například portréty Simony Stašové, Karla Gotta či Báry Basikové.

Foto: Lenka Hatašová

Marta Jandová v jiném světle očima Lenky HatašovéFoto: Lenka Hatašová

Sladký, svařený i saunový Valentýn

Chcete si užít romantiku? Není třeba čekat na svátek zamilovaných ani na pondělí. Kam vyrazit už o víkendu?

Užijte si sobotní procházku Mikulovem. Jedno z nejkrásnějších starobylých měst se nachází na jihu Moravy a má kouzlo po celý rok. Rezervujte si prohlídku v místním infocentru a zkušený průvodce vás seznámí s historií města, ukáže vám zámecké sklepení s obřím sudem i židovskou čtvrť. Se svařákem v ruce to bude to pravé.

Máte s partnerem rádi odpočinek ve wellness? Vyrazte v sobotu na saunový den do Aqualandu Moravia. Užijte si saunové ceremoniály, střešní vířivku a venkovní bazén, a pokud jste akčnější, tak i vodní atrakce.

Čokoláda patří mezi afrodiziaka a lze si ji dopřát v opravdu luxusním provedení. V olomoucké Galerii Šantovka se o víkendu (10.–12. února) koná velká sladká událost: Valentýnský čokoládový festival. A pozor, nečekejte jen ochutnávku pralinek, z čokolády bude i pivo nebo kosmetika!

A pokud máte Olomouc z ruky, zaběhněte na valentýnský cupcake třeba ke královně dortíků s krémovou čepicí do Lelí’s Cupcakes v Praze.

Foto: Honza Martinec

Krabička valentýnských cupcaků od Lelí udělá radost i těm, kdo si na oslavu Valentýna zrovna nepotrpíFoto: Honza Martinec

Kam na jarňáky? Sjezdovky u Prahy

Středočeské žáky a studenty čekají jarní prázdniny a vy se možná chystáte s nimi vyrazit lyžovat na hory. Věděli jste, že nemusíte jezdit až do Krkonoš nebo do Jizerek, ale že fajn kopce máte skoro za humny?

Lyžařský areál Chotouň najdete u Jílového u Prahy a je skvělý, pokud se s dětmi chcete rozjezdit. Najdete tu dvě pomy a jeden dětský vlek a kromě večerního lyžování je tu dobrý zasněžovací systém. I v době, kdy ve městě nebylo po sněhu ani památky, tady se jezdilo.

80 km od Prahy leží v okrese Příbram skvěle vybavené středisko Monínec, kde si můžete vybrat ze dvou červených sjezdovek, menší děti ocení lyžařské školy a větší zase snowpark, večerní lyžování má skvělou atmosféru a celý areál je velmi rodinný.

A kdyby vás kromě sjezdování zajímaly i běžky, o víkendu se v Bedřichově koná legendární závod Jizerská 50, tak si ji nenechte ujít!

Foto: vlekychotoun.cz

Lyžařské středisko Chotouň je ideální místo pro začátečníky i pro ty, kdo si chtějí po práci zaskočit z Prahy na otočku sjet párkrát kopecFoto: vlekychotoun.cz

Knížky pro cool mámy i milovníky napětí

CoolMom in da house

Kamila Štěpánková glosuje život s malými dětmi s humorem a ukazuje, že být mámou je pěkně náročná disciplína. Udržet nadhled, to jde lépe teoreticky než prakticky. Mámou se stala v Česku a o výchově dvou šelem začala psát blog. Nyní se rodina přesunula do USA a její vyprávění je bohatší o kulturní rozdíly a překvapení, které život na jiném kontinentu přináší. Knížka CoolMom in da house pobaví a ukáže, že „v tom“ nejsou mámy (ani ty budoucí) samy.

Foto: Archiv nakladatelství

CoolMom in da house, Kamila Štěpánková, nakladatelství Pointa, 299 KčFoto: Archiv nakladatelství

Sokolník

Napsat dobrou detektivku či thriller chce pořádnou dávku fantazie anebo osobních zkušeností. Autorka thrilleru Sokolník má obojí. 20 let pracovala Isabella Maldonado u FBI a policejních složek a svoje zážitky dokázala využít k napsání tak napínavého příběhu, že si budete kousat nehty, jak budete doufat, že hlavní hrdinka odhalí psychopatického zabijáka. Ten má bizarní zálibu ve staroegyptských rituálech a výcviku dravých ptáků a stojí zřejmě za zmizením několika vysokoškolaček. Jedná se o třetí knihu ze série – předchozí Šifra a Hadí oči mají skvělé hodnocení. Sokolník vychází 15. února.

Foto: Archiv nakladatelství

Sokolník, Isabella Maldonado, nakladatelství Metafora, 449 KčFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Načítám