Hlavní obsah

Únor, nejdepresivnější měsíc. Co dělat, aby to neplatilo

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Reklama

Byť je nejkratším měsícem, patří únor k těm nejdepresivnějším. Jak ho nakonec ustojíte, záleží jen na vás. Psychickou pohodu jde totiž velmi snadno ovlivnit, a to s okamžitým efektem.

Článek

Psychicky náročná je celá zima, především kvůli nedostatku slunných dní, a ta letošní je kvůli koronaviru ještě daleko horší. Jak v těle ubývají zásoby vitaminu D, které si díky slunečním paprskům tělo nakumulovalo, je právě závěr zimy náporem nejen na imunitu, ale i na psychické zdraví, zvlášť když teď nikam moc nemůžeme.

Z počasí vytěžte maximum

Kvůli nepřízni počasí máte v zimě tendenci trávit víc času v interiéru, přitom právě procházka venku je jedním z nejdoporučovanějších léků proti trudomyslnosti.

Pokud venku vysvitne alespoň na chvíli sluníčko, využijte toho a vystavte kůži jeho paprskům. Už deset až patnáct minut na slunci pomůže zvýšit hodnoty vitaminu D, ale i hormonů důležitých pro psychické zdraví. Pokud pracujete kvůli koronavirovým opatřením na home office nebo jste doma kvůli dětem, je to snazší, ale i v práci si můžete odskočit vypít čaj nebo vyřídit telefonát na terasu.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Jakmile vysvitne, šup na sluníčko, stačí 10 minutFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Zapracujte na spánku

Přirozené denní světlo synchronizuje vaše biorytmy, což ovlivňuje mimo jiné vaši bdělost během dne a schopnost usnout a nerušeně spát v noci. S úbytkem světla tělo produkuje více melatoninu, důležitého spánkového regulátoru, který ve vás může vyvolávat ospalost.

Myslete proto na pohyb přes den venku, ale i časté větrání a důslednou spánkovou hygienu. To znamená mít stálý režim, kdy chodíte spát a kdy vstáváte. „Nedostatek spánku podporuje sklony k depresím, úzkostným stavům, problémům s pozorností, pamětí a má vliv na celkové zhoršení mozkových funkcí i oslabení imunity,“ varuje hypnoterapeut Libor Činka.

Hlavu vzhůru

Pokud máte možnost vyjít ven během dne, spojte to s aktivním pohybem. „Ideální je chůze v přírodě, nordic walking, jóga nebo pilates. Každý ale ať si vybere aktivity, které mu dělají radost,” doporučuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Myslete přitom na vzpřímené držení těla. „Chcete-li se cítit lépe, měli byste si dávat pozor na choulení v ramenou. Vzpřímená pozice těla napomáhá tomu, že váš endokrinní systém začne vylučovat hormony štěstí,“ uvádí odbornice.

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Co nejčastěji choďte ven a držte se zpřímaFoto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Nepropadejte frustraci

Roční bilancování, nápor úkolů v novém roce, dluh za štědré Vánoce, pár kilo navíc i pocit samoty z blížícího se svátku zamilovaných. Z toho se můžete snadno cítit pod tlakem.

Tíží-li vás jakékoli výčitky, pokuste se je zpracovat. Pokud chcete něco doopravdy změnit, rozložte si to na jednotlivé kroky. Stejně jako dluh za bohatou vánoční nadílku budete splácet ještě pár měsíců po malých splátkách, svůj plán zhubnout, seznámit se či zvládnout nové pracovní výzvy si rozkouskujte a jděte krok za krokem.

Neberte se tak vážně

Vaše nálada, neopodstatněný smutek a nechuť cokoli dělat jsou naštěstí jen dočasné. I když máte tendenci nazývat to depkou, ke skutečné depresi máte daleko. „Na rozdíl od depresivní nálady, která se čas od času objeví u každého a souvisí například se špatným počasím, je deprese závažné duševní onemocnění, jehož léčba je poměrně zdlouhavá. Depresivní stavy v krajním případě mohou vést až k sebevraždě a rozhodně nejsou vyvolány ročním obdobím,“ vysvětluje Libor Činka.

Od špatné nálady vám pomůže čerstvý vzduch a více pohybu, ale i vhodnější výběr potravin a také komunikace s blízkými. Jestliže nechcete riskovat nákazu setkáváním tváří v tvář, pravidelně si s příbuznými či přáteli telefonujte nebo volejte přes videohovory.

Reklama

Načítám