Hlavní obsah

Kam na víkend: Slavnosti kaše, veteráni u Slavkova a nekonečné noci na hradech a zámcích

Foto: Mapy.cz/Jan Fotograf

Foto: Mapy.cz/Jan Fotograf

Reklama

Léto je tady a s ním i možnost prožít víc času v přírodě a na výletech. Jestli zatím nemáte plány na následující dny, podívejte se, co jsme pro vás našli. Třeba se trefíme a vy si užijete hezké chvíle.

Článek

Léto by neměla omezovat žádná opatření, takže máte zcela volné pole si užít vše, po čem vaše srdce touží. Když počasí dovolí, můžete se rozeběhnout do všech koutů republiky, a pokud se vrátí dešťové mraky, schováte se třeba do divadla nebo na výstavu. A jestli ještě nemáte cíl, který by vás lákal, podívejte se na pár tipů.

Praha: Moje místa v Divadle Palace

Oblíbili jste si pořad Moje místa, který vysílá Televize Seznam? Jeho prostřednictvím můžete nahlédnout do soukromí a na oblíbená místa známých osobností. Tentokrát můžete být součástí výjimečné podoby tohoto pořadu i vy – jde o pohodové posezení hvězd známých z pražského Divadla Palace a seriálu Vyprávěj. Moderovat ho budou Blanka Kubíková a Roman Vojtek.

Stačí se 27. 6. dostavit v 19 hodin do Divadla Palace. Hosty budou Jana Bernášková, Nela Boudová a Jaromír Nosek. Můžete se těšit na historky z pracovního i soukromého života, tak si to nenechte ujít!

Foto: Profimedia.cz

Roman Vojtek bude spolumoderátorem pořadu Moje místaFoto: Profimedia.cz

Plzeňský kraj: Den pozemního vojska

Válka a všechno, co se v souvislosti s ní odehrává, je docela citlivé téma a pohledu na vojenskou techniku si bohužel užijeme dost i v běžném zpravodajství. To ale neznamená, že bychom si neměli připomínat historii a to, jak probíhaly bitvy například v první světové válce.

Právě to můžete vidět na tradiční akci Den pozemního vojska – Bahna 2022. Název dostala podle místa konání – vojenské oblasti Zadní Bahna u Strašic v Plzeňském kraji. Proběhne tam největší ukázka současné i historické vojenské techniky v Evropě. Koná se v sobotu 25. 6. od 9 do 16 hodin a vstup je zdarma.

Foto: bahna.eu

Den pozemního vojska – Bahna 2022 láká každoročně ty, které zajímá vojenská historie. A kromě pozemních vojsk lze vidět i dobové stroje, které pomáhaly z nebeFoto: bahna.eu

Okres Klatovy: Slavnosti kaše

Slavnosti kaše se v Horažďovicích kousek od Klatov pořádají od roku 2007 a budou i v sobotu 25. 6. Nejenže se tu můžete seznámit snad se všemi druhy kaší – od bramborové přes krupičnou až po tu jáhlovou a pohankovou, ale můžete sledovat i soutěž v jejich pojídání.

Slavnosti ale nejsou jen o jídle – připomínají, že při obléhání města zahynul Rudolf Habsburský přezdívaný pro svou střídmost v jídle král Kaše. Jako na správných slavnostech si užijete i jarmark, cirkusové představení nebo hudební produkci. Vstupné je zdarma.

Foto: regionplzen.cz

Milovníci kaše a historie by měli zajet v sobotu do HoražďovicFoto: regionplzen.cz

Praha: Inspirace pod stan

Pokud budou vaše prázdniny letos ve znamení stanování, může se vám hodit informace o tom, že tradiční Výstava stanů už je v plném proudu.

25. ročník začal a na Výstaviště PVA Expo Praha Letňany můžete dorazit až do 30. 7. Najdete tam vše, co pod stanem oceníte – karimatky, spacáky a další vybavení. Jestli se chystáte něco z toho koupit, tady si to můžete v klidu vyzkoušet, případně se poradit s odborníky, co by pro vás bylo nejlepší. Parkování i vstup na tuto výstavu jsou zdarma.

Foto: vystavastanu.cz

Výstava stanů je tradičně místem, kde se můžete seznámit s novinkami, ale i si je na vlastní kůži vyzkoušetFoto: vystavastanu.cz

Slavkov a Plzeň: Veteranfest

Milujete stará, velká auta? Pak za nimi můžete vyrazit buď do Slavkova u Brna, nebo do Plzně. Ve Slavkově se v sobotu 25. 6. koná Veteranfest Slavkov 2022. Auta zaplní celý zámecký park – bude jich téměř tisícovka! Představí se zde nejen historické vozy, ale i motorky, traktory nebo bicykly. Atmosféru doladí prvorepublikově oděné dámy a pánové a bude se tančit swing. Součástí setkání je i burza náhradních dílů a starožitností nebo hodnocení veteránů odbornou porotou. Akce se koná od 7 do 15 hodin.

Milovníci aut si na své přijdou i v Plzni, kde se koná třetí ročník víkendového srazu amerických automobilů s názvem Ameriky v Plzni. Po dvouleté pauze můžete přijít na Radbuzskou náplavku obdivovat staré auťáky, ale současně si i vychutnat dobré jídlo a stylovou hudbu. Akce proběhne 25. 6. od 10 do 14 hodin.

Foto: amerikyvplzni.cz

Překrásných starých aut bude o víkendu plná Plzeň i Slavkov u BrnaFoto: amerikyvplzni.cz

Olomoucký kraj: Víkend v Račím údolí

Audiovizuální a multimediální festival Blacksphere zaplní ode dneška do noci z neděle na pondělí celé Račí údolí v Bernarticích – v srdci Rychlebských hor, nedaleko hranic s Polskem. Milovníci umění všeho druhu se tu mohou v poměrně komorním prostředí potkat například s Václavem Marhoulem, Tomášem Vorlem, Monikou Načevou nebo Miss Petty. Umělců bude samozřejmě víc, program je doslova nabitý zážitky.

Festival se koná od pátku 24. 6. do ranních pondělních hodin 27. 6.

Foto: misspetty.cz

Pokud byste stáli o koncert ještě dnes večer, pak to může být Miss Petty od 20 hodinFoto: misspetty.cz

Celé Česko: Nekonečná noc

Na deseti hradech a zámcích můžete prožít nekonečnou noc, která začíná v sobotu 25. 6. v 18 hodin a končí v neděli ve stejném čase. Jde o počin s názvem Památky nonstop – Nekonečná noc 2022 a můžete během ní zažít noc a den plné příběhů, netradiční atmosféry, speciálních prohlídek, ale i překvapení.

Akce se koná na zámcích v Brandýse nad Labem, Žďáru nad Sázavou, Náměšti na Hané, Loučni, Kroměříži nebo Kladně a na hradech Svojanov a Ledeč nad Sázavou.

Foto: Mapy.cz/Jan Fotograf

Součástí programu Nekonečné noci na zámku ve Ždáru nad Sázavou bude i hra Santiniho hvězda, při které mu můžete pomoci postavit slavný poutní kostel na Zelené hoře Foto: Mapy.cz/Jan Fotograf

Chcete objevovat krásy Česka? Vydejte se po stopách filmařů a pohádek nebo na kole po jedné z 10 nej stezek u nás

Reklama

Načítám