Hlavní obsah

Kaposiho sarkom nejčastěji postihuje nakažené HIV

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kaposiho sarkom je velmi vzácné onemocnění, které trápí zejména nakažené HIV, tedy s oslabenou imunitou. Obecně platí, že u této nemoci je zásadní právě schopnost těla bránit se vnějším vlivům.

Článek

Virus patří do skupiny takzvaných herpesvirů a je označován jako herpesvirus 8. Patří mezi těch pár nádorových onemocnění, která vznikají jako následek virové nákazy. Více se šíří mezi homosexuálními muži, jelikož při nechráněném styku je i přenos HIV mezi nimi častější. Nemoc postihuje pět procent nakažených, riziko se zvyšuje v závislosti na snížené obranyschopnosti těla.

Kromě HIV pozitivních může nemoc vzniknout i u pacientů po transplantacích, kteří užívají léky na tlumení imunitního systému (imunosupresiva). Existují i další varianty nemoci, ale ty se vyskytují zcela výjimečně.

Příznaky sarkomu a jak se projevuje

Funguje tak, že napadá buňky v krevních a lymfatických cévách. Následně způsobuje jejich rychlé množení. Buňky pak prorůstají do okolních tkání a na těle vytváří typické hnědé, fialové či tmavě modré skvrny (léze) či nádory, které se objevují nejčastěji na sliznici, například v ústech. Z počátku jsou nenápadné. Objevují se ale i hluboko v těle, takže je pouhým okem nevidíte. Lze je nalézt v trávicí či dýchací soustavě. Tam pak dělají potíže, jako je kašel, vykašlávání krve či zažívací problémy.

Nádory na některých místech, jako jsou třeba třísla, způsobují otoky a ty bývají bolestivé.

Foto: osobystist, Shutterstock.com

Pokud nádory napadnou plíce, postiženého začne časem trápit kašel a přidává se i vykašlávání krveFoto: osobystist, Shutterstock.com

Inkubační doba

Nemoc může nějakou dobu probíhat nepozorovaně na vnitřních orgánech.

Jaká je léčba

Nemoc se léčí špatně, pokud je povrchových lézí málo, jsou většinou neškodné a je možné je operovat. Odstraní se tedy chirurgicky. Jinak je třeba chemoterapie. Pomáhají také léky na zlepšení imunity. Zásadní je léčba zpomalující rozvoj AIDS.

Jak probíhá vyšetření

Pokud jsou již léze viditelné, pozná lékař diagnózu pouhým okem. Potvrdí ji histologie poškozené tkáně. Lékař dále vyšetřuje rektum, případně navrhne kolonoskopii, protože sarkom se často vyskytuje v tlustém střevu. Signálem nemoci proto může být krev ve stolici.

Pokud jde o časné stadium sarkomu, nemusí být biopsie ještě průkazná a je třeba ji opakovat. V závislosti na potížích se také dělá vyšetření plic, rentgen, bronchoskopie, případně i endoskopické vyšetření zažívacího ústrojí.

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Pomocí endoskopu lékař přesně odhalí jakékoli poškození tkáníFoto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Možné komplikace

Jde o vážnou nemoc, takže vážné jsou i kompilace. Jednou z nich je prasknutí cév, které jsou už tak nádory poškozené. To může vést k vnitřnímu krvácení, které se může projevit krví ve stolici nebo také chudokrevností neboli anémií. V případě ložiska v plicích to jsou dýchací potíže. Zejména u pacientů s AIDS pak může taková komplikace skončit smrtí.

Existuje prevence?

Proti nemoci neexistuje očkování. V prevenci nemoci je zásadní dodržování pravidel bezpečného sexuální života, tedy zejména ochrana kondomem. Důležité je také vyvarovat se použitým injekčním stříkačkám a posilovat imunitní systém, aby virus nezačal poškozovat buňky.

Kaposiho sarkom 

  • Popis - Nádorové onemocnění, které hrozí zejména lidem HIV pozitivním, kteří mají oslabený imunitní systém. U ostatních je toto onemocnění velice výjimečné.
  • Příznaky - Vznik lézí na vnitřních orgánech nebo na těle. Na něm se objevují hnědé, fialové či tmavě modré skvrny či nádory. Nejčastěji se ale objevují na sliznici, třeba v ústech. Pokud se dostanou do dýchací či trávicí soustavy, mohou tam napáchat problémy, které se projeví zažívacími problémy či třeba kašlem s příměsí krve.
  • Inkubační doba - Nemoc může probíhat skrytě.
  • Léčba - Chirurgická nebo chemoterapie
  • Smrtnost - Prognóza této nemoci závisí na stavu nemocného a na formě nemoci. V některých případech se léze dají odstranit a neohrožují život. Při vážnějších případech umírá zhruba polovina nemocných do dvou let.
  • Prevence - Bezpečný pohlavní život
Související témata:

Načítám