Hlavní obsah

Karanténa prověřila vztahy a vrátila do ulic legíny

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A je to tady! Většina vládních opatření proti šíření koronavirové nákazy přestala platit a nastala poslední vlna uvolňování. Karanténa byla náročné období, ale zároveň i cennou lekcí. Co jste se naučili a v čem byste měli pokračovat?

Článek

Nouzová opatření kvůli pandemii koronaviru se postupně mírní nebo úplně přestávají platit. A i když i nadále budete mnohde nasazovat roušku a používat dezinfekci, bude to už výrazně volnější. Některé děti se vrátily do školy, dospělí do práce a ke každodenním povinnostem. S karanténou se každý popasoval, jak jen dokázal. Někdo uvítal zklidnění, jiný horko těžko bojoval se ztrátou svobody a plným bytem lidí po celé dny.

Kam jste patřili vy? A jaké nové zvyky či pravidla jste během těch dvou měsíců přijali, aby pro vás byla nová situace co nepohodlnější? Když se zpětně ohlédnete, zjistíte, že vás karanténa i mnohému naučila a bylo by fajn v tom pokračovat.

1. Investovat čas jen do těch pravých

Na dva měsíce jste se museli vyrovnat nejen s omezením sociálního kontaktu, ale řešili jste možná i nejistotu v zaměstnání, stresy s domácí výukou dětí, strach o starší členy rodiny apod. Kdo tu pro vás byl z vašich nejbližších a přátel, s kým jste osobní kontakt přenesli plynule do online prostoru a nic se vlastně nezměnilo? Nejisté časy bývají prověrkou vztahů – zjistíte, kdo vám chybí, na koho se můžete obrátit a s kým se chcete po uvolnění „promořovat“. Na tyto lidi se zaměřte, těm v budoucnu věnujte svůj čas i péči, ti za to stojí.

2. Věnovat se sám sobě

Ač byl pro spoustu lidí nouzový stav zpočátku šok, většina se nakonec s nuceným pobytem doma vypořádala. Vše se zpomalilo a díky omezením jste získali i cennou věc – čas. A mnozí se rozhodli jej využít a darovat sami sobě. Začali studovat nový jazyk, malovat, zahradničit, kouzlit v kuchyni a ženy si po večerech udělaly masáž stehen a zatočily s celulitidou. (Jak jsme s celulitidou bojovaly v redakci?) Ač se situace vrací k normálu, čas pro sebe si hýčkejte. Nemusíte se cítit provinile, když si necháte pomalejší tempo a nebudete hned dohánět, co během karantény nebylo možné.

Foto: Juice Flair, Shutterstock.com

Balkony i zahrádky se během karantény zazelenaly a staly se chloubou. Konečně bylo dost času na všechny plányFoto: Juice Flair, Shutterstock.com

3. Pohodlný styl oblékání

Strávili jste poslední týdny doma, z ložnice se stala kancelář a hlavní společenskou událostí byla návštěva pošty či přání hezkého dne od kurýra. To se lehko zvykne na pohodlnější outfity a pleť bez líčidel. Není důvod to nyní dramaticky měnit, stahovat se do slim džínů a pleť pokrývat vrstvou make-upu. Klidně zařaďte stylové legíny i do běžného šatníku, „zapomeňte“ občas doma podprsenku, pokud je vám to příjemné, a nechte pokožku bez nánosu, konečně můžete na většině míst dýchat bez roušky!

4. Promyšlené nákupy a domácí vaření

Obvykle míříte z práce na nákup, každý den kupujete čerstvé pečivo a na večeři točíte deset rychlých jídel. Během karantény jste se naučili nakupovat online nebo dělat v obchodě méně často větší nákup. A třeba jste začali i lépe hospodařit s potravinami, plánovat jídelníček více dopředu a hledat novou inspiraci na chutná jídla, aby nebylo karanténní menu stereotypní. To je cesta, na které určitě zůstaňte. Zužitkovat obsah ledničky do posledního kousku a zkoušet nová jídla je ideální stav.

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Do obchodu jednou, maximálně dvakrát týdně a s pečlivě promyšleným seznamem? To dělejte dál!Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

5. Za zážitky po Česku a do přírody

Dříve bylo samozřejmé vyrazit do kina, jen se objevil zajímavý film, výlety po okolí bývaly spojené s návštěvou hradu či zámku, s dětmi jste navštěvovali zoologické zahrady a interaktivní muzea. Místo poznávání Česka jste raději vyjížděli za hranice. A najednou bylo jedno z mála míst, kde byl svět v pořádku, příroda. Začalo vás bavit hledat místa, kde nikoho nepotkáte, užívat si, co máte přímo pod nosem či za domem a často zadarmo. Nehonit se za zážitky a ocenit krásu české přírody zní jako dobrý plán na léto, co říkáte? Inspiraci najdete i v našem seriálu Cestování po Česku.

6. Cvičení doma

Byli jste sportovní nadšenci před karanténou, nebo jste pohybu přišli na chuť až během nouzového stavu? Ať tak či tak, možná jste zjistili, že i doma si zvládnete dát do těla. Pro mnohé bývaly návštěvy sportovních center navíc i časově či finančně náročné. Teď jste objevili spoustu cvičících videí a inspiraci na domácí tréninky online. Zjistili jste, jaké jsou možnosti sportovních pomůcek na doma a že to vlastně i v ložnici může být makačka. Určitě s tím nepřestávejte! Spojte domácí sportování s venkovní aktivitou a uvidíte, v jaké formě za chvíli budete!

Reklama

Načítám