Hlavní obsah

Kateřinu (26) trápila asymetrie prsou. Nyní je spokojenější

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Reklama

Katku trápila asymetrická prsa od puberty. Už tehdy přemýšlela o jejich úpravě, ale tenkrát byl pro ni zákrok nedosažitelný. Když dospěla, začala o operaci opět vážně uvažovat. Po porodu druhého syna navíc zhubla, prsa se jí zmenšila, změnila tvar a jejich rozdílná velikost byla o to viditelnější.

Článek

Vzhled poprsí Katka (26) jako žena velmi řešila. S asymetrií navštívila lékaře už dříve, ten jí ale sdělil, že v tom není sama, že jí trpí většina žen. Díky tomu negativní myšlenky na chvíli odložila. Ale stále nebyla sama se sebou spokojená a po čase znovu začala hledat řešení. To ji zavedlo na kliniku Medicom Clinic, na konzultaci k MUDr. Pavlu Horynovi, která proběhla na jedničku.

Za asymetrická prsa se styděla

Na začátku bylo Katce nepříjemné se svléknout, protože se styděla. Pan doktor byl ale sympatický a choval se tak profesionálně, že z ní stud opadl. „Když jsme začali problém řešit, bylo mi jasné, že se můj život mění k lepšímu,“ usmívá se.

„Paní Kateřina se na mě obrátila s žádostí o řešení tvaru prsou po dvou porodech, kdy se navíc zvýraznila vrozená asymetrie prsou. S klientkou jsme našli společné řešení, doporučil jsem zvětšení pravého prsu implantátem a levostrannou modelaci prsu s augmentací (zvětšením). Cílem bylo přirozené zvětšení prsou a docílení symetrie prsou,“ vysvětluje operatér Mudr. Pavel Horyna.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Už první konzultace s MUDr. Horynou Kateřinu uklidnila a ujistila, že je ve správných rukáchFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Přirozenost byla priorita

Jakmile byl domluven termín zákroku, přepadla Katku nervozita, začala se bát. Předtím totiž žádnou operaci nezažila. Nevěděla, jak bude reagovat na anestezii a jestli bude s výsledkem spokojená. Napadlo ji také, jak změnu přijme okolí. Nebude moc viditelná? Chtěla hlavně vypadat přirozeně.

„Augmentace včetně modelace se provádí u těch žen, které ztratily objem prsou atrofií nebo zmenšením prsní žlázy a zároveň došlo k poklesu prsou. K tomuto často dochází u matek po kojení. Při operaci se doplní v první fázi objem prsních žláz implantáty, poté se přesune bradavka směrem nahoru do správné polohy a tvar prsu je potom domodelován jizvami kolem bradavky a případně i pod nimi – tzv. ve tvaru kotvy,“ vysvětluje prof. MUDr. Pavel Brychta, CSc., plastický chirurg a přednosta Kliniky popálenin a plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Brno.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Asymetrická prsa Katku trápila už od pubertyFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Rekonvalescence probíhala dobře

Když se po zákroku probrala, nevěřila, že už je po všem. Užívala si servis ochotného personálu i příjemné prostředí. Ještě pár dní po zákroku cítila bolesti, ale předepsané léky jí dokázaly ulevit. „Operace proběhla bez komplikací, stejně tak i následné hojení,“ potvrzuje operatér MUDr. Pavel Horyna.

V prvních dnech a týdnech bylo nepříjemné vstávání z postele nebo jízda autem. Dávala však na sebe pozor a zhruba za měsíc mohla začít dělat všechno jako dříve.

Konečně nová prsa

Největší nadšení Katka pocítila ve chvíli, kdy jí pan doktor sundal náplasti a ona konečně uviděla výsledek. „S výsledkem jsme oba velmi spokojeni,“ usmívá se operatér.

Jakmile to bylo možné, vyzkoušela si nové spodní prádlo a plavky. „Dříve jsem se v tomto ohledu odbývala, protože mi málokterá podprsenka seděla tak, abych ji mohla nosit,“ přiznává. Nová ňadra ukázala své mamince a kamarádce a obě je moc chválily. Kamarádka dokonce zvažuje, že půjde na stejný zákrok. Nejlépe se ale cítí sama Katka.

Foto: Archiv MEDICOM Clinic

Kateřina je se svým poprsím spokojená a říká, že její život je teď lepšíFoto: Archiv MEDICOM Clinic

Obavy jsou zbytečné

Pár dní po operaci Katka z nadšení uvažovala o dalších dvou úpravách, ale na to je ještě dost času. Ostatním ženám, které nad zákrokem také přemýšlí, doporučuje neváhat, protože výsledek stojí za to. „Nepodléhejte strachu, kvůli kterému budete celý život nespokojené. Podstoupit tuto změnu znamená mít každý den jiný, lepší. Všechny se přece chceme líbit,“ vzkazuje a září spokojeností.

Přemýšlíte také o plastické operaci? Další zkušenosti té, která ji podstoupila, najdete v článku Barbora (28): Plastika prsou mi vrátila ztracené ženství!

Reklama

Načítám