Hlavní obsah

Migréna není jen bolest hlavy, ale nesnesitelná nemoc

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Migréna není jen bolest hlavy. Je to nemoc a velmi nepříjemná. A protože stále není známa skutečná příčina, je léčba složitá. Přesto ale lze příznaky migrény mírnit a naučit se s ní žít. Jak na to?

Článek

Možná vás občas bolí hlava a máte tendenci říkat, že „zase máte tu otravnou migrénu“. To je ale značné zlehčení: obyčejná bolest hlavy je proti skutečným migrenózním záchvatům procházka růžovým sadem. Při migréně se totiž k pulzující bolesti hlavy přidávají další problémy. Jak vypadá skutečná migréna?

Příznaky migrény, aura a postdrom

„Osoby s migrénou trápí nevolnosti či zvracení, přecitlivělost na pach, hluk a světlo nebo poruchy zraku a rovnováhy a další nepříjemné symptomy,“ vyjmenovává Rýza Blažejovská, předsedkyně organizace Migréna-help a sama pacientka s migrénou. Při záchvatech se objevuje i zimnice, bolesti břicha či průjem. Bolesti se zhoršují s každým pohybem a nemocní nejsou schopni úkonů běžného života. Přidat se může i motorická slabost a zmatenost.

Někdy záchvatu předchází aura: nastupující migréna se hlásí zvoněním v uších, špatným viděním či závratěmi. Později i vyšší citlivostí na zvuky či pachy, podrážděností, nevolností, bolestmi krční páteře… Bolest hlavy se dostaví do několika hodin. Po záchvatu nastupuje tzv. dojezd (postdromální fáze): někdy až několik dní trvající nevolnost či únava.

Chronická migréna

Když si výše popsaným peklem projdete alespoň pětkrát, může lékař stanovit diagnózu migréna. Co to znamená? Že trpíte záchvatovitým onemocněním bez jasné příčiny. Existuje i chronická migréna a od té klasické se liší jen četností záchvatů. „Pokud během tří měsíců proděláte 15 a více záchvatů, je jasné, že máte právě migrénu chronickou,“ vysvětluje neuroložka Eva Medová, specialistka na migrénu. Léčba je velmi složitá a vyžaduje péči neurologa.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

K bolesti hlavy se přidávají nevolnosti, zvracení, zimnice či průjmyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Příčiny jsou nejasné

Zdá se, že něco tak nepříjemného, jako je migréna, musí mít jasnou příčinu. Možná má, ale zatím není známa. Odborníci se ale shodně domnívají, že na vině je pravděpodobně genetika: mozek nemocného totiž na běžné podněty prostředí reaguje přecitlivěle.

Co spouští migrénu

Migrenózní záchvat může mít různé spouštěče. Podle Evy Medové sem patří stres a úzkost, změny počasí, potíže se spánkem, kouření, alkohol, ostrá a blikající světla, potraviny s glutamátem, sýry s modrou plísní, čokoláda a káva, hormonální změny (menstruace, těhotenství), hlad a nedostatek tekutin.

Foto: Dmytro Flisak, Shutterstock.com

Pokud během tří měsíců proděláte 15 a více záchvatů, jedná se o chronickou migrénuFoto: Dmytro Flisak, Shutterstock.com

Jak se zbavit bolestí hlavy

Do jisté míry pomáhá vyhýbání se provokačním faktorům, stejně jako dodržování správné životosprávy. Rýza Blažejovská na základě vlastní zkušenosti doporučuje dbát v první řadě na dobrý spánkový, stravovací i pitný režim, naučit se pracovat se stresem praktikováním relaxačních technik, jógou nebo prostřednictvím psychoterapie, pravidelně se hýbat a hlavně se neuzavírat se svým trápením do samoty, mluvit o něm s ostatními a zkoušet všechny dostupné formy pomoci. Lze tak omezit frekvenci záchvatů, případně snížit jejich intenzitu.

Léčba migrény

Sužují vás podobné potíže? Potom neodkládejte návštěvu praktického lékaře. Vyšetří vás (je nutné vyloučit jinou příčinu bolesti hlavy) a případně pošle k neurologovi, který může předepsat speciální léky: jde například o antimigrenika sloužící k ovlivnění záchvatů. Pokud neurolog shledá, že vám ani on nedokáže výrazněji pomoci, odkáže vás na centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy. Tam mohou nejtěžším případům předepsat i nové léky v injekcích, které si pacient hradí sám. Možná je i léčba alternativní, například akupunktura.

Migréna

  • Popis - Opakovaná urputná, pulzující bolest (většinou jen na jedné straně) hlavy, u které není známa příčina. Je provázena dalšími příznaky, trvá hodiny, někdy i dny.
  • Příznaky - Nesnesitelná bolest hlavy, zvracení, průjem, bolesti břicha, závratě, poruchy zraku, přecitlivělost na zvuky, pachy i světlo, zvonění v uších, poruchy hybnosti, zmatenost, neschopnost zvládat běžné úkony.
  • Léčba - Životní styl, který snižuje četnost a sílu migrenózních záchvatů – je individuální; při záchvatu léky proti bolesti a antimigrenika (triptany); při častých záchvatech preventivní léky (antiepileptika, antidepresiva).
  • Statistika - Migrénou trpí víc než desetina obyvatelstva, ženy jsou postiženy až třikrát častěji než muži.
  • Prevence - Práce se spouštěči, pravidelný spánek, strava, dostatečný přísun tekutin, eliminace stresu

Reklama

Načítám