Hlavní obsah

Každý druhý z nás čekatelem na infarkt? Takhle se ochráníte!

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Reklama

Jak to, že zemřel, vždyť vypadal zdravě a na nic si nestěžoval… Případů, kdy lidé náhle skonají, je hodně a většinou za tím je „něco se srdcem“, tedy infarkt nebo srdeční selhání. Proč to často končí tak fatálně a dá se tomu přecházet?

Článek

Proč lidé umírají na nemoci srdce a kardiovaskulárního systému (a ruku na srdce – kolikrát zbytečně), které by šlo léčit? Hlavně proto, že o nich nevědí – anebo podcení jejich léčbu. Tyto choroby totiž nebolí, takže vás neženou k lékaři. Srdeční selhání je pak příčinou úmrtí u 40 % mužů a 48 % žen. A proč o tom mluvíme právě dnes? Protože 29. září je Světovým dnem srdce.

Co a proč hlídat?

Jestli už vám bylo čtyřicet, nebo pokud máte srdeční onemocnění v rodině, měli byste si doma pravidelně měřit tlak a chodit na kontroly ke svému praktickému lékaři. Cílem je zjistit, zda nemáte vysoký tlak  a příliš vysokou hladinu cholesterolu  v krvi. Tyto hodnoty ukazují na případné riziko infarktu, srdečního selhání nebo mrtvice. Další rizikové faktory jsou kouření, nadváha a nezdravý životní styl (hlavně tučná a slaná jídla), nedostatek pohybu a stres.

Foto: igorstevanovic, Shutterstock.com

Pravidelné měření tlaku může včas odhalit problémy, a tím vás ochránit před následky hypertenzeFoto: igorstevanovic, Shutterstock.com

Čekatel na infarkt?

Proč trpí vysokým tlakem a cholesterolem i ti, kteří vyznávají zdravý životní styl? „Čekatelem na infarkt“ se můžete stát kvůli genetickým dispozicím. Právě to je případ pana Jiřího Zelinky (64).

„Moje maminka pocházela z pěti sourozenců. Postupně všichni, včetně maminky, zemřeli na infarkt. Dědičná zátěž se projevila i u mých dvou bratrů - jeden dostal infarkt už ve 39 letech a druhý v 54 letech. To mě přimělo objednat se do Fakultní nemocnice na Karlově náměstí a požádat o vyšetření. Bylo mi sice teprve 34 let, ale doktor mi oznámil, že mám vrozenou poruchu metabolismu a že jsem tedy kandidátem na infarkt,“ vypráví Jiří.

Naštěstí se daří cholesterol a tlak udržovat pomocí léků. Díky péči profesora Češky, ke kterému jezdí na pravidelné kontroly, se cítí dobře a může normálně žít. Hraje pravidelně tenis, jezdí na kole a užívá si vnouče.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

První, co byste měli pro své srdce udělat, je úprava jídelníčku - hlavně nahradit živočišné tuky a omezit sůlFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak srdce bránit?

Bohužel se dědičnost projevila i u jeho dvou dcer. Ačkoli je jim teprve 35 a 39 let, zdravě se stravují a pravidelně cvičí, mladší už léky na tlak dokonce bere a druhá čeká na rozhodnutí, zda je nasadit.

Pan Zelinka je důkazem, že když se nemoc a její příčiny odhalí včas, lze ji mít úspěšně pod kontrolou. V první fázi jde o úpravu jídelníčku, tedy omezení tuků a soli, a nastavení správné pohybové aktivity. Samozřejmostí je přestat kouřit a příliš neholdovat alkoholu. „Už to by mohlo zlepšit váš zdravotní stav, ale pokud to nestačí, vybere pro vás lékař vhodný lék,“ říká kardioložka MUDr. Petra Vysočanová z FN Brno.

Proč hlídat tlak?

Proč byste si měli pravidelně měřit krevní tlak? Protože bez této prevence neodhalíte, že se něco děje. A vysoký tlak se týká poloviny dospělé populace! Neléčenou hypertenzí ohrožujete srdce, mozek, ledviny i zrak.

Optimální tlak krve je 120-130/70-85 mm Hg. „Pokud nějaká hodnota jednorázově vyskočí, nemusíte se hned bát, může za to třeba i stres,“ vysvětluje odborník na arteriální hypertenzi MUDr. Jan Peleška z České společnosti pro hypertenzi.

Proč hlídat cholesterol?

I samotná zvýšená hladina cholesterolu může být nebezpečná. Právě ukládáním tuku v tepnách se ztrácí jejich pružnost, a zužuje se tak prostor pro proudění krve. „Nemusíte ani kouřit a mít vysoký krevní tlak. Pokud máte výrazně zvýšenou hladinou cholesterolu, tedy nad 10 mmol/l, může dojít k infarktu,“ vysvětluje prof. MUDr. Jan Piťha, CSc., vedoucí Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM. Je tedy nutné cholesterol snižovat dietou, ale i pomocí léků.

Zajímá vás víc? Pak si přečtěte o 4 varovných příznacích infarktu. 

Reklama

Načítám