Hlavní obsah

Ideální věkový rozdíl mezi sourozenci neexistuje. Proč ale s dalším těhotenstvím čekat více než rok?

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Reklama

Některé rodičovské páry konstelaci mezi svými dětmi pečlivě plánují, jiní to do jisté míry nechávají náhodě. Jisté je, že každé rodině vyhovuje něco jiného a že některé rozestupy mezi potomky mohou přinášet nečekané komplikace. Existuje nějaký ideál?

Článek

Hned tři věci je dobré zvážit, když člověk začne přemýšlet, jaký je pro něj a pro jeho rodinu ideální věkový rozdíl mezi sourozenci. V prvé řadě je potřeba vzít v úvahu zdravotní stav matky, za druhé je dobré si uvědomit, jak se případný věkový rozdíl projeví na celkovém chodu rodiny. A za třetí: Co daná konstelace znamená pro děti samotné?

Kdy otěhotnět po porodu

Ještě před čtyřmi lety považovala WHO za bezpečné otěhotnět nejméně 18, ideálně 24 a více měsíců po porodu. Pak se odborná doporučení snížila na odstup alespoň 12 až 18 měsíců – týká se to zejména rozvinutých zemí, kde mají ženy odpovídající péči, kvalitní výživu a nemusejí těžce fyzicky dřít.

Dojde-li k otěhotnění dříve než do roka po porodu, znamená to pro ženu riziko bez ohledu na to, kolik jí je a v jaké je kondici. Může se mimo jiné potýkat s anémií, vyšší je také pravděpodobnost odloučení placenty. A pokud počne dokonce jen šest měsíců po porodu, může se další potomek narodit předčasně s nižší porodní váhou.

Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Ideální rozdíl mezi sourozenci, který by vyhovoval všem, neexistuje. Při plánování je ale zásadní zahrnout do úvahy zdraví matkyFoto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Kdy mít další dítě? 

Pokud chtějí rodiče naplánovat, s jakým věkovým odstupem se potomci narodí, měli by vzít v potaz, co bude vyhovovat jejich životnímu nastavení. Slavný český psycholog Zdeněk Matějček doporučoval jako ideální věkový rozdíl mezi sourozenci tři roky, protože je podle něj nejpřirozenější a často tak rodí ženy, které děti dlouho kojí.

Když se rozhodnete pro potomky s malým věkovým odstupem s představou, že z nich časem budou skvělí parťáci, musíte si uvědomit, že se budete několik let starat o dvě, nebo i tři náročné malé děti. Navíc vás budou čekat stejné výdaje ve stejný čas – nejdříve třeba plenky, pak zase kroužky. Jestli chcete naopak ratolesti s velkým odstupem, budete mít vlastně několik jedináčků a zároveň se pořádně natáhne doba, po kterou se budete muset o někoho intenzivně starat.

Důležité je brát do úvahy i další aspekty – třeba věk. Po 35. roce věku ženy začíná plodnost rychle vyhasínat. „Kvalita vajíček časem klesá, už kolem čtyřicítky je procento vajíček schopných po oplození pokračovat ve vývoji minimální,“ říká Jan Lacheta, primář Centra reprodukční medicíny Iscare.

A co děti, bude jim to vyhovovat?

Čím menší věkový rozdíl mezi sourozenci, tím spíš budou mít intenzivní vztah, což u rozdílu většího než tři čtyři roky nebývá. „Tam už má starší sourozenec navrch a má tendenci upevňovat své dominantní postavení. Čím je věkový rozestup větší, tím obtížněji k sobě děti hledají cestu,“ vysvětlil psycholog Miroslav Vyhnálek. Na druhou stranu, jestliže jsou potomci víc let od sebe, může si každý užít víc rodičovské pozornosti.

Je zkrátka jasné, že ideální věkový rozdíl mezi sourozenci neexistuje. Dá se to však vyložit i naopak: žádný věkových odstup není špatná volba. „Ještě mi nikdo neříkal, že by špatně zvolil věkový rozdíl dětí,“ uvedl psycholog Jakub Jura, psycholog a hypnoterapeut z okruhu odborníků kolem webu Psychologie. Podle něj spokojenost dětí závisí i na mnoha dalších faktorech a věkový rozdíl je jen jedním z nich.

Reklama

Související témata:

Načítám