Hlavní obsah

Filmová pokračování, za které se jedničky nemusí stydět

Foto: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Foto: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Natočit skvělé filmové pokračování, to není jen tak. Diváci jsou totiž po prvním filmu namlsaní a mají velká očekávání. Často se potom stává, že z kina odcházejí zklamaní a tvůrci se proklínají, proč nezůstali jen u jedničky. Není to tak ale vždy. Tohle jsou filmová pokračování, která opravdu potěšila.

Článek

Když má nějaký film úspěch, nabízí se toho využít a natočit druhý díl. Jenže ne vždy se pokračování povede a v mnoha případech je to spíš jen slabý odvar prvního snímku. Ale dnes jsme vybrali zdařilá pokračování.

Návrat do budoucnosti II (1989) a III (1990) 

Filmová trilogie o tom, že s časem by si člověk neměl zahrávat, vznikla mezi lety 1985 až 1990. První díl v hlavních rolích s Michaelem J. Foxem (59) a Christopherem Lloydem (81) se opravdu povedl a další dva mu zdatně sekundují. Ukázalo se, že motiv, kdy se mladík Marty McFly pohybuje mezi budoucností, minulostí a současností a snaží se zachránit budoucnost své rodiny, se v jednom filmu zcela nevyčerpá. (Filmové hvězdy 80. let: Září dodnes, nebo zhasly?)

Foto: Profimedia.cz

Marty a legendární stroj času v podobě DeLoreanuFoto: Profimedia.cz

John Wick 2 (2017) a John Wick 3 (2019) 

Herec Keanu Reeves (55) se role nájemného zabijáka zhostil tak skvěle, že všechny tři filmy měly velký úspěch. První díl šel do kin v roce 2014 a další ho následoval o tři roky později. Ve hře je i čtvrté pokračování, které by mělo světlo světa spatřit v roce 2021.

Foto: Profimedia.cz

Keanu Reeves a jeho filmový čtyřnohý parťákFoto: Profimedia.cz

Anděl Páně 2 (2016) 

O pokračování oblíbené vánoční pohádky Anděl Páně (2005) si diváci říkali dlouho. Čas nazrál až jedenáct let po premiéře prvního dílu, ale čekání stálo za to. V rolích parťáků anděla Petronela a čerta Uriáše se znovu představili herci Ivan Trojan (56) a Jiří Dvořák (53) a režie se i tentokrát ujal Jiří Strach (46). Ten už má prý námět i na třetí díl. Tak snad nebude zrod opět trvat jedenáct let.

Foto: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ivan Trojan při natáčení v Ledči nad SázavouFoto: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Dítě Bridget Jones (2016) 

Fanynky novinářky, která neustále bojuje s váhou i láskou, v roce 2016 zajásaly. Do kin se totiž dostal třetí díl o lapáliích Bridget Jones v podání herečky Renée Zellweger (51). Ta tentokrát řešila trable s těhotenstvím a tím, kdo je otcem jejího dítěte. Mohl to být totiž nejen bývalý přítel Mark Darcy, kterého si opět zahrál Colin Firth (59), ale i nováček Patrick Dempsey (54) v roli Jacka Quanta,  úspěšného provozovatele internetové seznamky. Předchozí díly Deník Bridget Jones a Bridget Jones: S rozumem v koncích měly premiéru v letech 2001 a 2004.

Foto: Profimedia.cz

Tentokrát herečka přibírat nemusela, ale s bříškem se stejně nosila. Bylo totiž těhotenskéFoto: Profimedia.cz

Shrek 2 (2004) 

První dobrodružství zeleného zlobra z roku 2001, který absolvuje cestu za láskou, patří k nejúspěšnějším animovaným filmům vůbec. A ani Shrek 2 se nenechal zahanbit. Pojednává totiž o tom, že ani po svatbě nemusejí žít šťastně až do smrti, ale i ve smyšleném světě se mohou objevit problémy. Další díly Shrek Třetí (2007) a Shrek: Zvonec a konec (2010) už ovšem tak kladně hodnocené nebyly.

Foto: © 2004, Dreamworks, Profimedia.cz

Ani ve druhém díle nechyběl upovídaný oslíkFoto: © 2004, Dreamworks, Profimedia.cz

Sex ve městě 2 (2010) 

Příběh čtyř newyorských kamarádek baví generace žen, a proto byly šťastné, když se několik let po skončení seriálu natočil film Sex ve městě (2008) a následně ještě jeden díl Sex ve městě 2. Sice nešlo o žádný skvělý kinematografický počin, ale vidět Carrie (Sarah Jessica Parker, 55), Samanthu (Kim Cattrall, 63), Charlottu (Kristin Davis, 55) a Mirandu (Cynthia Nixon, 54) zase spolu – to se zkrátka počítá. (Hledaly pana Božského. Uspěly v seriálu i ve skutečnosti?)

Foto: Profimedia.cz

Tentokrát se kamarádky podívaly do Abú DhabíFoto: Profimedia.cz

Mamma Mia: Here We Go Again (2018) 

V podstatě to samé jako u Sexu ve městě platí u filmového muzikálu Mamma Mia. Nejde o žádnou extra kvalitu, ale kdo by neznal líbivé hity kapely ABBA? První díl byl natočený v roce 2008 a vysloužil si kladné přijetí a ani ten druhý o deset let později neznamenal žádný průšvih. Je založený na prolínání přítomnosti s minulostí, diváky přitáhly nejen chytlavé písně, ale i hvězdné obsazení v podání Meryl Streep (71), Pierce Brosnana (67) či Colina Firtha (59), a samozřejmě také nápaditá choreografie. (S jakými osudy se členové skupiny ABBA potýkali)

Foto: ©20th Century Fox, Profimedia.cz

Mladou Meryl Streep alias Donnu si zahrála herečka Lily James (31)Foto: ©20th Century Fox, Profimedia.cz

Načítám