Hlavní obsah

Kily navíc k lepšímu zdraví aneb Silnější lidé můžou být fit

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte, že svaly a štíhlost jsou známkou zdraví? Omyl! Hubený člověk, který má „to štěstí“, že může sníst cokoli, a přesto nepřibere, na tom může být ve skutečnosti zdravotně i hůř než lidé s nějakými těmi kily navíc. To, že jste silnější, rozhodně neznamená, že musíte být v horší formě!

Článek

Při hodnocení toho, kdo je, a kdo není zdravý a fit, je potřeba být velmi opatrný. Člověk s pekáčem buchet na břiše nemusí být nutně zdravější než ten, který se má v pase za co chytit. I silnější lidé můžou být ve skvělé zdravotní formě! Vyrýsované svaly rozhodně nejsou ukazatelem lepšího zdraví.

Na váze nezáleží

Odborníci se shodují na tom, že to, co vám ukazuje ručička na váze, rozhodně není nejdůležitější měřítko. Mnohem podstatnější je, jaký máte životní styl.

„Kila navíc nejsou vždy ukazatelem toho, jak se lidé stravují nebo zda sportují. Pokud je někdo přirozeně hubený, ale stravuje se nezdravě a nehýbe se, může mít podstatně vyšší riziko například vzniku srdečních onemocnění než silný člověk, který žije zdravě,“ potvrzuje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Pár kilo navíc na váze nutně neznamená horší kondici a zdravíFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Dokonale fit i s pár kily navíc

I když budete sportovat a budete jíst zdravě, neznamená to, že zhubnete. Zdravé se totiž vždy nerovná dietní. U hubnutí jde především o příjem kalorií. Pokud budete přijímat víc kalorií, než přes den stihnete spálit, kila dolů nepůjdou ani se sebezdravějším jídlem. To ale není to důležité. I s pár kily navíc můžete být dokonale zdraví. Zásadní je totiž vaše aktivita.

„Sportující silnější člověk bude mít více aktivní svalové hmoty než ,hubeňour', kterému sport vůbec nic neříká. Pro zdravě fungující tělo je totiž důležité, kolik této aktivní svalové hmoty má. Díky svalům máte rychlejší metabolismus, méně celulitidy, snižujete výskyt bolestí zad a kloubů a jste méně náchylní ke zranění. Pokud lidé pravidelně cvičí, mají zpevněné svaly a pevnější vazy a šlachy. Díky tomu jsou klouby lépe chráněné než u neaktivních jedinců,“ potvrzuje Mgr. Alena Vídeňská, fitness trenérka a výživová poradkyně. Jóga XXL: Instruktorky, do kterých byste to určitě neřekli 

Pohyb je to, oč běží

Pohyb a svaly, které se jeho vlivem tvoří, mají velký vliv také na metabolické zdraví. Lidské tělo začíná už po třicítce svalovou hmotu přirozeně ztrácet. Pokud ji tedy cíleně nebudete sportem vytvářet a posilovat, bude vám ubývat. A méně svalů neznamená jen zhoršení pohybových schopností, ale také problémy s cukrem. Cukr využívají totiž z velké části právě svaly. A pokud vám ty budou ubývat, organismus se cukru nebude moct přirozeně zbavit. To může vést až k inzulinové rezistenci a následně ke vzniku cukrovky.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

I silnější lidé mohou být ve skvělé formě! Záleží hlavně na tom, zda se pravidelně hýbouFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Při nemoci máte co shodit

Další důvod, proč je dobré mít nějaké to kilo navíc, je období dlouhodobých nemocí či úrazů. Dostanete-li se do situace, kdy jste nuceni se několik týdnů až měsíců téměř nehýbat, svaly začnou mizet. Ve velmi vážných případech, například, když je člověk několik měsíců připoután na lůžko, může dostatek svalů i tuku doslova zachránit život.

Tělo totiž v takovém případě má z čeho brát energii na boj s nemocí. Rychleji se zotavíte a snadněji překonáte i náročnou léčbu, jako je třeba chemoterapie. Pokud ale budete mít podváhu  už v době před nemocí, vaše tělo začne doslova požírat samo sebe. Z druhé strany – přílišná obezita také není vhodná.

Vyběhnete do schodů?

A jak tedy poznat, že jste ve zdravé formě? Jestli jste v kondici, poznáte třeba podle toho, jak se cítíte, když dobíháte autobus. Jste udýchaní, zpocení a unavení, nebo vám to dělá minimální či žádný problém? Člověka v dobré kondici pohyb nezaskočí. Měli byste být schopni vyjít celé eskalátory v metru bez potíží (tohle se stane, když začnete víc chodit pěšky), vyjít do druhého patra domu nebo doběhnout tramvaj, aniž byste popadali dech ještě pět minut poté.

Jak jste na tom? Cítíte se fit? 

Reklama

Související témata:

Načítám