Hlavní obsah

Hodní herci a herečky v rolích záporných postav

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Některým hercům nebo herečkám jsou předurčené záporné role. Naopak jiní jsou ve většině filmů spíše za dobráky. Co když si ale takoví herci střihnou padoucha?

Článek

Když se většinu života soustředíte na hraní dobráků nebo dobraček od vedle, může být docela těžké vžít se do záporného charakteru. I když mnozí herci a herečky tvrdí, že takové role jsou pro ně za odměnu. Jak se jim podařilo je ztvárnit v konkrétních případech a přepnout z dobra na zlo?

Tom Hanks (64) 

Americký herec je dobrák nejen ve skutečném životě, nedávno například prodělal koronavirus a po léčbě věnoval svou plazmu na jeho výzkum, ale tyto charaktery mu přisuzují i filmoví režiséři. Známý je například jeho Forrest Gump (1999) nebo Trosečník (2001). Občas se ale v jeho filmografii objeví i negativní role. Třeba v thrilleru Cesta do zatracení (2002) brilantně ztvárnil nájemného vraha.

Foto: Profimedia.cz

Pro Toma Hankse jsou záporné role zpestřením jeho portfoliaFoto: Profimedia.cz

Julia Roberts (52) 

Ve většině rolí je americká herečka za minimálně v jádru hodnou holku. Příkladem jsou třeba romantické komedie jako Pretty Woman (1990), Notting Hill (1999) nebo Nevěsta na útěku (1999). Umí to ale i zákeřně a nemilosrdně, což dokázala ve Sněhurce (2012), kde si zahrála zlou královnu. Nechyběl jí ale jistý komický dotek, který zlo trošku mírnil. (Formálně i sexy. Objevte oblíbené outfity Julie Roberts)

Foto: Profimedia.cz

Jako zlá královna uměla být i Julia Roberts neobyčejně krutáFoto: Profimedia.cz

Naďa Konvalinková (69) 

Co se týče různorodosti charakterů jednotlivých postav, není výčet filmů s českou herečkou příliš bohatý. Začínala na mladých prostých dívkách a poté se přesunula k moudrým maminkám a hodným zralým ženám. Její dobrotivý úsměv k tomu totiž vybízí. Příležitost na mrchu ale přeci jen dostala. V pohádce Láska rohatá (2009) si zahrála hamižnou milostpaní.

Foto: Profimedia.cz

Hamižná milostpaní jí vyšla, přestože v reálném životě je úplně jináFoto: Profimedia.cz

Michaela Kuklová (52) 

Role teď neřeší, protože má dost starostí s rakovinou prsu, kvůli které o obě ňadra přišla. Co se týče herectví, dlouhá léta byla zaškatulkovaná jako pohledná princezna, například v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987) nebo Z pekla štěstí (1999). Vyřádit se mohla v roli lékařky Ley Vágnerové v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2. Šlo o potvoru, která se pokusila své kamarádce ukrást dceru.

Foto: Profimedia.cz

Herečka teď prožívá nelehké obdobíFoto: Profimedia.cz

Jiří Bartoška (73) 

Ani českému herci a řediteli karlovarského filmového festivalu režiséři záporné postavy příliš nesvěřují, protože se pro ně se svým dobráckým kukučem příliš nehodí. Výjimkou byl osmidílný seriál Za sklem (2016–2019), kde mu byl přisouzen charakter mafiánského bosse. Seriál měl tři řady a Bartoška si zahrál v prvních dvou. Celu dobu se řešil organizovaný zločin a třetí řada byla věnována vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka (✝28).

Foto: Profimedia.cz

Také Jiří Bartoška je většinou obsazován do rolí dobrákůFoto: Profimedia.cz

Angela Lansbury (94) 

Krátkovlasou herečku zná většina lidí jako spravedlnost hledající dobrosrdečnou spisovatelku Jessicu Fletcher ze seriálu To je vražda, napsala (1984–1996). Herečka ovšem dokázala, že se umí vžít i do pořádné potvory. Ve snímku Mandžuský kandidát (1962) byla panovačnou matkou, které záleží víc na manželově kariéře než na osudu vlastního syna.

Foto: Profimedia.cz

Kdo by to do Angely Lansbury řeklFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám