Hlavní obsah

Klasický americký páj: Křehký koláč s pekanovými ořechy

Hodnocení:
(45)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Ořechovější už to ani nemůže být – jemně mleté ve vláčné náplni a celé, lehce křupavé ořechy na povrchu. Tradiční americký pekanový koláč vás nadchne!

Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
Na těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 40 g jemně mletého třtinového cukru
  • 2 lžíce ledové vody
Na náplň
  • 220 g pekanových ořechů
  • 100 g másla
  • 70 g jemně mletého třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Článek

Suroviny na tenhle koláč sice nejsou levné, je ale tak vydatný, že ho bez problémů rozdělíte až na 15 kousků. A věřte, že bude chutnat všem, chuť pekanových ořechů je nepřekonatelná. Tak si udělejte radost!

Postup

Krok 1: Na křehké těsto prosejte do mísy mouku a cukr, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty rychle zpracujte na směs, která bude připomínat drobenku. Přidejte dvě lžíce ledové vody a vypracujte těsto. Příliš ho nehněťte, stačí, když se suroviny pěkně spojí. Z těsta vytvarujte plochý disk (snadněji ho pak rozválíte do pravidelného kruhu), zabalte do fólie a nechte v lednici odležet alespoň hodinu.

Krok 2: Odleželé těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru do kruhu (díky papíru ho nemusíte podsypávat moukou a také se méně trhá). Kruh by měl být vysoký asi 4 mm a o trochu větší, než je koláčová forma i s okrajem. Sloupněte vrchní papír a vyválené těsto do formy překlopte. Jemně odstraňte i druhý papír a těsto prsty upravte kolem okrajů. Nevadí, když bude trochu přesahovat, při pečení se o kousek stáhne. Dno hustě propíchejte vidličkou a formu s těstem vložte do lednice, zatímco budete připravovat náplň.

Krok 3: Na náplň vyberte nejkrásnější poloviny pekanových ořechů (budete jich potřebovat asi 30 až 40) a dejte je bokem na zdobení, zbytek ořechů pomelte najemno. Troubu předehřejte na 180 °C.

Krok 4: Na náplň v míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Postupně zašlehejte i vejce (lépe se s máslem spojí, když budou mít pokojovou teplotu) a nakonec stěrkou lehce vmíchejte mleté ořechy. Náplň rozetřete na vychlazený korpus a ozdobte polovinami odložených pekanových ořechů.

Krok 5: Pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, až náplň nabude a zezlátne. Hotový koláč nechte před servírováním vychladnout. Na talíři ho můžete lehce zakápnout javorovým sirupem a přidat kopeček husté smetany.

Dáváte přednost tradičnějším vlašákům? Inspirujte se nejlepšími sladkými recepty s vlašskými ořechy!

ynezorPumanzeSaNyknalC
11. 11. 2021

Reklama

Sdílejte článek