Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ořechovější už to ani nemůže být – jemně mleté ve vláčné náplni a celé, lehce křupavé ořechy na povrchu. Tradiční americký pekanový koláč vás nadchne!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
Těsto
  • 200 g hladké mouky
    1
  • 140 g másla
    7
  • 40 g třtinového cukru
  • 2 lžíce studené vody
Náplň
  • 220 g pekanových ořechů
    8
  • 100 g másla
    7
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Suroviny na tenhle koláč sice nejsou levné, je ale tak vydatný, že ho bez problémů rozdělíte až na 15 kousků. A věřte, že bude chutnat všem, chuť pekanových ořechů je nepřekonatelná. Tak si udělejte radost!

Postup

01.

Na křehké těsto prosejte do mísy mouku a cukr, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty rychle zpracujte na směs, která bude připomínat drobenku. Přidejte dvě lžíce ledové vody a vypracujte těsto. Příliš ho nehněťte, stačí, když se suroviny pěkně spojí. Z těsta vytvarujte plochý disk (snadněji ho pak rozválíte do pravidelného kruhu), zabalte do fólie a nechte v lednici odležet alespoň hodinu.

02.

Odleželé těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru do kruhu (díky papíru ho nemusíte podsypávat moukou a také se méně trhá). Kruh by měl být vysoký asi 4 mm a o trochu větší, než je koláčová forma i s okrajem. Sloupněte vrchní papír a vyválené těsto do formy překlopte. Jemně odstraňte i druhý papír a těsto prsty upravte kolem okrajů. Nevadí, když bude trochu přesahovat, při pečení se o kousek stáhne. Dno hustě propíchejte vidličkou a formu s těstem vložte do lednice, zatímco budete připravovat náplň.

03.

Na náplň vyberte nejkrásnější poloviny pekanových ořechů (budete jich potřebovat asi 30 až 40) a dejte je bokem na zdobení, zbytek ořechů pomelte najemno. Troubu předehřejte na 180 °C.

04.

Na náplň v míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Postupně zašlehejte i vejce (lépe se s máslem spojí, když budou mít pokojovou teplotu) a nakonec stěrkou lehce vmíchejte mleté ořechy. Náplň rozetřete na vychlazený korpus a ozdobte polovinami odložených pekanových ořechů.

05.

Pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, až náplň nabude a zezlátne. Hotový koláč nechte před servírováním vychladnout. Na talíři ho můžete lehce zakápnout javorovým sirupem a přidat kopeček husté smetany.

Dáváte přednost tradičnějším vlašákům? Inspirujte se nejlepšími sladkými recepty s vlašskými ořechy!

Energetická hodnota celkem pro 1 forma o průměru 24 cm
Energie19 194,4 kJ
Bílkoviny54,12 g
Tuky366,7 g
Sacharidy265,72 g
Sůl0,37 g
SAFA114,96 g
Vláknina25,8 g
Cukry120,93 g
Související témata:

Načítám