Hlavní obsah

6 příčin vypouklého břicha a jak se jich zbavit

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hyzdí vám postavu vypouklé bříško? Nemusí za tím být jen přejídání nebo nedostatek cvičení. Často to tak je, ale za nepříjemně objemným břichem mohou být i jiné příčiny.

Článek

Štve vás vaše břicho? Je nafouknuté, rýsuje se i pod volným oblečením, nezabírá na něj ani dieta, ani hodiny ve fitku? Přečtěte si, co všechno za tím může být.

1. Slabá záda a povolený střed těla

Vzhled bříška záleží na stavu břišních svalů a na množství tuku. Na oboje platí cvičení, ale nezaměřujte se jen na břišní partie. Na vině jsou mnohdy povolené zádové svaly a nedostatečně posílený střed těla. Bříško nemusí mizet, ani když hodně sportujete – pokud zatěžujete převážně ruce nebo nohy. „Mnoho sportů je zaměřeno na jednu skupinu svalů a člověk má pak často silnou jen tuto část svalstva a zbývající jsou zesláblé,“ vysvětluje fyzioterapeutka Tereza Novotná z Domu Jógy. Přidejte další sport, který se zaměřuje i na střední partie nebo posiluje svalstvo komplexně, například pilates nebo jóga. „Jóga rovněž přispívá k dobrému trávení, pohyb usnadňuje tělu vylučování, jógové polohy navíc masírují břišní orgány,“ dodává odbornice.

Foto: Stasique, Shutterstock.com

Plank (prkno) posílí celé tělo a především jeho středFoto: Stasique, Shutterstock.com

2. Problémy ve střevech

Máte břicho výrazně větší zejména v druhé polovině dne? Pak se vyhýbejte potravinám, které vás nadýmají. Často se jedná o čerstvé pečivo či perlivé nápoje, ale i o luštěniny a zeleninu. (Jak uvařit čočku, aby nenadýmala.) Při vaření luštěniny kombinujte s vhodnými bylinkami (majoránka, kmín, saturejka) a nepodceňujte namáčení. Vyzkoušejte loupanou červenou čočku a stravitelnější jsou i naklíčené luštěniny. Pozor si dejte na ovoce a zeleninu s vysokým podílem fruktózy (hrušky, jablka, papriky, rajčata) – tento sacharid nadýmá a podílí se i na tvorbě viscerálního tuku, tedy toho, který se tvoří na břiše. Sledujte potraviny a jejich úpravy či kombinace, které vám nesvědčí. Proti potížím pomáhá čaj z máty, anýzu či kopru. A uleví i obyčejná procházka.

Foto: Fortyforks, Shutterstock.com

Vhodný bylinkový čaj dokáže srovnat potíže po rizikových jídlechFoto: Fortyforks, Shutterstock.com

3. Potravinová intolerance

Trápí vás nejen nafouklé břicho, ale i křeče, průjem, zácpa či pocity na zvracení? Mohlo by to souviset s potravinovou intolerancí – například s nesnášenlivostí mléka. „K správnému využití mléčného cukru laktózy je třeba dostatek enzymu v buňkách tenkého střeva. Je-li ho méně, chybí nebo je jeho aktivita snížena, laktóza není správně rozštěpena,“ vysvětluje Kateřina Šimková, nutriční specialistka společnosti Zdravé stravování. Při průchodu tenkým a tlustým střevem pak vznikají různé trávicí obtíže. Stejně dráždivě může působit lepek. Takové podezření je dobré potvrdit testy.

4. Příliš zavodněné tělo 

Příčinou břicha jako balon může být i voda, kterou organismus zadržuje. Zavodnění způsobuje přemíra soli a cukru, příliš mnoho kofeinu a alkoholu, nedostatečný pitný režim i některé léky včetně hormonální antikoncepce. Upravte jídelníček, přidejte diuretické potraviny (petržel, okurky, celer) a bylinky na odvodnění (přeslička, bříza, řebříček).

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Okurky, melouny, celer, petržel či cuketa působí močopudně a nemají moc kaloriíFoto: HandmadePictures, Shutterstock.com

5. Sedavé zaměstnání 

Svalstvo může být ochablé i díky špatnému držení těla. To platí zejména pro lidi, kteří většinu dne prosedí za stolem, kdy břicho povoluje a ztrácí kontury. Myslete na vzpřímený posed, pomůže vám i zádová opěrka nebo malý overball umístěný v bedrech. Máte-li možnost, nohy podložte, ať jsou kolena výše.

6. Obávaná diagnóza

Pokud si velké břicho nedokážete vysvětlit nevhodným životním stylem, zvažte návštěvu lékaře. Může se tak projevovat rostoucí nádor na vaječnících nebo velké cysty, případně poruchy průchodnosti střev. A také cirhóza jater, nemoci ledvin či nedostatek bílkovin.

Reklama

Načítám