Hlavní obsah

Drobný úraz? Bylinkoví pomocníci, kteří zastaví krvácení

Foto: Ermolaev Alexander, Shutterstock.com

Foto: Ermolaev Alexander, Shutterstock.com

Reklama

Drobná zranění bývají v létě hojnější, a to nejen kvůli častějším výletům a sportování, ale i odhalené kůži. Jak v případě nenadálého úrazu zastavit krvácení, pokud zrovna nemáte batůžek vybavený příruční lékárničkou?

Článek

Mít s sebou malou dezinfekci a nastříhanou náplast se při letních radovánkách vyplatí. Ale jestli jste zapomněli, rozhodně nemusíte nechat ránu neošetřenou: obraťte se k přírodě. V prvé řadě ranku očistěte vodou, a pokud v ní ulpěly nějaké nečistoty, odstraňte je. Pak zkuste zapátrat po bylinkách, které pomohou zastavit krvácení, ránu vydezinfikují a urychlí hojení.

1. Jitrocel kopinatý

Natrhejte pár jitrocelových listů, pomačkejte je v dlaních a ranku ošetřete uvolněnou šťávou. Z listů můžete vytvořit i provizorní obvaz: lehce pomačkané přivažte na ránu třeba šátkem a nechte působit klidně i pár hodin. Jitrocel obsahuje zinek, který pomáhá zacelovat rány: vytvoří ochranný film, jenž zastaví krvácení a brání pronikání nečistot. Díky kyselině křemičité má hojivé a antibakteriální účinky a zpevňuje tkáně. Poslouží na drobné oděrky, ale i pokousání hmyzem, zklidní i kůži požahanou kopřivami nebo sluneční ekzém.

Foto: tamu1500, Shutterstock.com

Jitrocel najdete snad na každém trávníku. Jeho listy jsou vynikající první pomocFoto: tamu1500, Shutterstock.com

2. Kopřiva dvoudomá

Sice umí nepříjemně popálit, oceníte ji ale i při zranění. Rostlina totiž obsahuje hojivou kyselinu pantotenovou (= vitamin B5), vitamin K a železo, díky chlorofylu má mírné antiseptické účinky a pomáhá obnově kožního epitelu. Z čerstvých listů udělejte hustou kašičku nebo si připravte odvar a tím potírejte postižené místo. Uleví i při popáleninách a opaření.

Foto: Lipatova Maryna, Shutterstock.com

Kopřivový odvar či čaj se užívá k obkladům i jako ozdravný nápojFoto: Lipatova Maryna, Shutterstock.com

3. Řebříček obecný

Tato bylinka je hojivými látkami přímo nabita. Pokud na ni narazíte, natrhejte si listy i květy, pomačkejte je, vzniklou kaši naneste na ránu a ovažte kapesníkem. Léčivka urychluje srážení krve, působí protizánětlivě, a dokonce tlumí bolest. Řebříčkový čaj se užívá jako nápoj lásky.

Foto: Alphabetman, Shutterstock.com

Řebříček hojí, prospívá při ženských obtížích a reguluje zažíváníFoto: Alphabetman, Shutterstock.com

4. Přeslička rolní

Bylinka obsahuje kyselinu křemičitou, která působí antisepticky a urychluje hojení. Stačí na ránu přiložit rozmělněnou rostlinu. Když si jí trochu natrháte domů, můžete si ze spařené rostlinky připravit hojivý obklad. Užívat se dá i vnitřně, šťáva z rozmačkané byliny pomůže při aftách nebo na ranku v dásních. Navíc jsou v ní látky podobné lidskému kolagenu, který je důležitý pro pevnost a pružnost pokožky.

Foto: Manfred Ruckszio, Shutterstock.com

Přeslička prospívá pokožce, vlasům i nehtůmFoto: Manfred Ruckszio, Shutterstock.com

5. Lopuch větší

Lopuchové listy jsou skvělé jako obklady na rány všeho druhu. List promněte v rukou, aby se uvolnila tekutina, přiložte na postižené místo a zafixujte. Má antibakteriální účinky, hojí rány, ale i bolestivé pohmožděniny, popáleniny, modřiny, otoky nebo namožené klouby.

Foto: Wagner Campelo, Shutterstock.com

Lopuch je skvělý na kůži, ale také na vlasy či na žlučníkFoto: Wagner Campelo, Shutterstock.com

6. Krvavec lékařský

Úlevu umí přinést krvavec lékařský. Sbírá se hlavně jeho kořen, sušený se užívá na nehojící se rány a popáleniny. Úlevu ale přinesou i čerstvé listy. Použijte je jako obklad – rostlina má antiseptické účinky, stahuje ránu a tlumí zánět.

Milujete bylinky? Oceníte návod, jak postavit bylinkovou spirálu.

Foto: Flower_Garden, Shutterstock.com

Kořen z krvavce má stahující účinky, dříve se používal i na vnitřní krváceníFoto: Flower_Garden, Shutterstock.com

Zahradní bylinky: na úrazy a štípance

Úlevu přinesou i některé zahradní bylinky. Výrazné protizánětlivé účinky má levandule, květy stačí promnout a vložit do rány. Zkuste je také přiložit na spánky při počínající migréně nebo bolesti hlavy. Na rány se dává také květ měsíčku, vyrábějí se z něj i hojivé masti a tinktury. Na ranky, popáleniny, bodnutí či opaření se hodí nať máty peprné, mentol chladí a přináší úlevu. Hojí a čistí také domácí gel z aloe vera: vymačkaná šťáva pomáhá na rány, spáleniny i při opaření.

První pomoc ze spíže: cibule a citron

Na drobné oděrky platí cibule: kousek přiložte na ranku, zafixujte gázou a nechte působit. Při krvácení z nosu pomůže již jen její silná vůně. Anebo vtáhněte do postižené nosní dírky cibulovou šťávu. Při krvácení z nosu pomůže i citron: šťávou zředěnou s vodou v poměru 1 : 2 proplachujte nos, nebo do ní namočte obklad a přiložte na kořen nosu čí týl.

Plátek citronu zklidní štípance, pomáhá i proti klubajícím se kuřím okům: přiložte na postižené místo a nechte pracovat přes noc. Blahodárně působí i vůně citronu: čichejte k němu, když bojujete s bolestí hlavy, únavou nebo máte nervy nadranc.

Reklama

Načítám