Hlavní obsah

Červeným vínem i jahodami proti Parkinsonově chorobě: jak pomáhají látky flavonoidy

Foto: Pamela Au, Shutterstock.com

Foto: Pamela Au, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Flavonoidy jsou rostlinné sloučeniny s antioxidačními účinky. Nová studie ukazuje nižší riziko úmrtnosti u lidí s Parkinsonovou chorobou, kteří konzumují více potravin a nápojů bohatých právě na tyto látky. Taková strava přitom prospěje všem!

Článek

Parkinsonova nemoc (PN) poškozuje nervové buňky a nemocné postupně zbavuje soběstačnosti. Podle výsledků výzkumu publikovaného koncem února v odborném magazínu Neurology s tím umějí pomoci rostlinné sloučeniny flavonoidy.

Dokážou totiž ochránit nervy, čímž zpomalují postup choroby a snižují riziko předčasného úmrtí vlivem devastace nervového systému. „Flavonoidy podle výzkumů působí přímo v mozku a mohou se tak podílet i na snížení symptomů parkinsona,“ rozvádí biochemička a odbornice na výživu, Michaela Bebová.

Jak studie probíhala

Během 34 let vědci pozorovali 599 žen a 652 mužů s potvrzenou diagnózou PN a pořizovali u nich záznamy o příjmu stravy. Chtěli zjistit, jak často nemocní konzumují potraviny bohaté na flavonoidy, a dopátrali se, že ti, kteří pravidelně přijímali stravu s jejich vysokým obsahem, měli oproti ostatním až o 70 % vyšší šanci, že se vyhnou předčasnému úmrtí.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Každodenní vyšší příjem flavonoidů v běžné stravě dokáže zpomalit zhoršování stavu lidí stižených Parkinsonovou chorobouFoto: Rido, Shutterstock.com

V čem flavonoidy pomáhají

Podle autorů studie mohou flavonoidy pomoci s ochranou před poklesem poznávacích funkcí mozku, jako je paměť, soustředění, rychlost reakcí, řeč nebo prostorová orientace, a také před depresí. A jak zhoršování mozkové činnosti, tak i deprese zesilují celkový úpadek nervového systému, a jsou to tedy významné faktory vedoucí u pacientů s PN k předčasnému úmrtí.

Vedle těchto schopností se navíc flavonoidy vyznačují antioxidační aktivitou, což znamená, že u nemocných mohou vést ke snížení zánětlivých procesů, které v mozku probíhají.

Co to všechno pro parkinsoniky znamená? Přidáním několika denních porcí potravin bohatých na flavonoidy mohou významně snížit riziko předčasného úmrtí i dopadů, které na ně nemoc bude mít.

Nejlepší zdroje flavonoidů

Nejvíce flavonoidů obsahují tmavé bobule a vůbec ovoce, jako jsou hrozny, brusinky, borůvky, jahody a ostružiny. Nejvyšší účinnost badatelé přisuzují podskupině flavonoidů antokyanům, které najdete v bobulích i hroznech. Mezi další bohaté zdroje patří kapusta, brokolice, pomeranče, kakao a čaj.

Pro obsah flavonoidů se hojně doporučovalo i červené víno, jeho užitek ale rozporuje internistka Kateřina Cajthamlová. „Příznivé účinky totiž brzdí obsah alkoholu,“ vysvětluje s tím, že studie konstatující prospěšnost červeného vína jsou navíc nevypovídající, protože jako kontrolní skupinu užily abstinující alkoholiky, a ne zdravé lidi.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Na červené víno jako na zdroj antokyanů příliš nespoléhejte, jejich příznivé účinky brzdí alkohol, který působí na játra jako jed i v minimální dávceFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak poskládat jídelníček

Pro kýžený efekt vědci doporučují přijmout asi 700 mg flavonoidů denně. Pro představu: 100g porce bobulí dodá v závislosti na odrůdě 100 až 1 700 mg flavonoidů, šálek černého čaje zhruba 172 mg. Skvělé je, že tyto důležité látky se neničí tepelnou úpravou ani mrazením!

Nejlepší strategií je tedy konzumovat jídelníček bohatý na zmiňované druhy ovoce a zeleniny, doplněný čajem a kakaem. Taková strava prospěje i zdravým lidem, zejména mužům, u nichž je spojována s nižším rizikem úmrtnosti ze všech možných příčin. U žen autoři studie takovou souvislost ze zatím neznámých příčin nezjistili, to ale rozhodně neznamená, že jim zařazení flavonoidů nemůže prospět.

Reklama

Související témata:

Načítám