Hlavní obsah

10 knižních tipů, kterými potěšíte malé i velké

Foto: Viacheslav Boiko, Shutterstock.com

Foto: Viacheslav Boiko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač svoje blízké dobře znáte, vybrat jim dárek šitý na míru není vždy snadné. Oblečení si netroufnete, voucher je neosobní. U kosmetiky nevíte typ pleti a šperky jsou příliš nákladné? Není třeba se trápit, kniha je vždy dobrá volba!

Článek

Jestli existuje vánoční dárek, kterým spolehlivě potěšíte své milé, je to kniha. Stačí dobře vybrat. Nejen dle svého vkusu či žebříčků popularity, ale naladit se na obdarovaného.

Má rád humor, napětí nebo neustále hledá inspiraci pro své gastro kouzlení?

Inspirujte se našimi 10 tipy na knížky, které by určitě neměly ujít vaší, tedy Ježíškově, pozornosti.

Havel: Pomsta bezmocných

Autor: Aleksander Kaczorowski

Letos uplyne deset let od smrti Václava Havla (†75): talentovaného dramatika, skvělého politika, charismatického muže, který působil plaše, ale měl i velké ambice. Byl často až nekriticky adorován, nejen okolím, ale i autory, kteří psali přímo o něm. Polský bohemista představuje českého státníka z nebývale široké perspektivy, a ač je jeho životopis psán s úctou, neopomíjí ani méně imponující okamžiky Havlova soukromého i veřejného života.

Foto: Archiv nakladatelství

Havel: Pomsta bezmocných, Aleksander Kaczorowski, nakladatelství XYZ, 488 stranFoto: Archiv nakladatelství

Bájná lhářka

Autor: Šárka Zmátlíková

Marcela je pedikérka na luxusní Pařížské ulici a zná pražskou smetánku s jejich radostmi i starostmi. Ale teď má starosti i ona, protože její dceru Dianu najdou v bezvědomí. Marcela se tak musí postarat o dvouletou vnučku a bývalého zetě alkoholika. A navíc musí zjistit, co Dianu do kómatu dostalo: výstřední sexuální praktiky, nebo tajemství, které chtěla pustit do světa?

Kniha ukazuje, jak silná umí být mateřská láska, a vede k zamyšlení, jak moc prožívat životy svých dospělých dětí. Čtenářky se shodují, že děj vám při čtení jede před očima jako film.

Foto: Archiv nakladatelství

Bájná lhářka, Šárka Zmátlíková, nakladatelství Petrklíč, 267 stranFoto: Archiv nakladatelství

Branky, body, kokoti

Autor: Brigita Zemen, Irena Sládečková, Markéta Grosmanová, Petr Cífka, Radka Wallerová, Tereza Dočkalová

Souhlasíte, že ženy by měly dostávat za stejnou práci stejně zaplaceno jako muži? Už vás nebaví, že holkám se pořád nabízejí růžové hračky a sady smetáčků, aby uz nich jednou byly skvělé hospodyňky? Hubatá moderátorka Tereza Dočkalová (33) takové věci dokáže pojmenovat a trochu provokativně a drze naplno říct, že ne všechny ženy se narodily pro to, aby běhaly s věnečky květin po lese a nechaly se opečovávat dřevorubcem, který právě skolil soušku i medvěda. Všechny její pořady a hlášky teď najdete pohromadě v nové knize, doplněné o bonusy v podobě rozhovorů či fejetonů.

Foto: Archiv nakladatelství

Branky, body, kokoti, Brigita Zemen, Irena Sládečková, Markéta Grosmanová, Petr Cífka, Radka Wallerová, Tereza Dočkalová, nakladatelství Listen, 288 stranFoto: Archiv nakladatelství

Život na uzdě

Autor: Renata Červenková a Marian Jelínek

Při pohledu na šarmantního muže vás asi napadne, že ho odněkud znáte, ale tápete odkud. Marian Jelínek je hokejový trenér, který dovedl náš tým k vítězství na mistrovství světa v roce 2005 a pod jeho vedením dvakrát zvedla nad hlavu pohár i pražská Sparta. Jestli si ale myslíte, že se v knize Život na uzdě dočtete, jak dojít ke sportovním vítězstvím, budete vyvedeni z omylu. Dozvíte se něco mnohem lepšího – jak docílit úspěchů v životě, což vám pak může pomoci i k těm profesním. Marian Jelínek, který v současnosti spolupracuje mimo jiné i s tenistkou Karolínou Plíškovou, dokáže mluvit o sportovním managementu a plynule přejít do otázek naší současné společnosti a vysvětlovat je na filozofickém pozadí.

Rozhovor s ním vedla novinářka Renata Červenková, která má na kontě bestsellery s psychiatrem Radkinem Honzákem či fyzioterapeutem Pavlem Kolářem.

Foto: Archiv nakladatelství

Život na uzdě, Marian Jelínek, Renata Červenková, nakladatelství Vyšehrad, 240 stranFoto: Archiv nakladatelství

Sára Kalamita

Autor: Eva Papoušková

Na první pohled knížka pro děti (doporučený věk čtenářů je 8+, ale hezky vysvětlit se dá i mladším), na pohled druhý krásně ilustrovaná knížka (o ilustrace se postarala Galina Miklínová) o dětech nejen pro ně. Sára není obyčejná holčička a přitahuje na sebe katastrofy všeho druhu. Když jako miminko přijde při nehodě o rodiče, střídá náhradní rodiny a malér za malérem. Naštěstí pan Ii a vynálezce čáp Křáp nevidí jen spoušť, kterou holčička způsobuje, ale i její výjimečnost. Najde Sára nakonec tu správnou rodinu?

Foto: Archiv nakladatelství

Sára Kalamita, Eva Papoušková, nakladatelství Pikola, 56 stranFoto: Archiv nakladatelství

Neviditelný svět

Autor: Liz Moore

Lehce mysteriózní román, v němž se střídají různá časová období a je částečně vyprávěn i robotem. Adu vychovává i vzdělává její otec, podivínský a geniální ředitel počítačové laboratoře. Ona tak ve 12 letech ovládá programování, ale vztahy s vrstevníky jí nejdou. Když však tatínek onemocní Alzheimerem, objeví se mu problémy s pamětí a zároveň tajemství z minulosti. Na čem v laboratoři opravdu pracoval a co jej trápilo?

Foto: Archiv nakladatelství

Neviditelný svět, Liz Moore, nakladatelství XYZ, 440 stranFoto: Archiv nakladatelství

Život s panikou

Autor: Alžběta Bublanová

Autentický a velmi osobní popis života „panikáře“ nahlédněte skrze deníkové zápisky. Úzkostné stavy brání užít si pohodovou dovolenou a za každým pupínkem vidí minimálně nevyléčitelnou nemoc. Dá se panika obelstít, nebo je třeba se s ní naučit žít?

Foto: Archiv nakladatelství

Život s panikou, Alžběta Bublanová, nakladatelství Ikar, 152 stranFoto: Archiv nakladatelství

Horkou jehlou

Autor: Rudolf Havlík

Že znáte Rudolfa Havlíka (45) jako režiséra filmů Pohádky pro Emu (2016), Bábovky (2020) nebo Po čem muži touží (2018)? Tento renesanční muž je i scenárista a spisovatel, v minulosti rovněž manažer, barman či vězeň. Procestoval kus světa a umí o svých dobrodružstvích poutavě vyprávět.

Horkou jehlou je letošní novinka. Jak se hasí průšvihy pro textilní korporace na druhé straně světa? Jak burácí vodopády v Bangladéši a jak zní praskání arktických ledovců? Ani se prý nemusíte poutat, tahle divoká jízda bude bez pásů.

Foto: Archiv nakladatelství

Horkou jehlou, Rudolf Havlík, nakladatelství Motto, 296 stranFoto: Archiv nakladatelství

Enola Holmesová – Případ pohřešovaného markýze

Autor: Nancy Springer

Příběh Enoly Holmes, mladší sestry Sherlocka a Mycrofta Holmesových, zaujme malé i velké čtenáře, je doporučován od 11 let! A dočkal se i filmového zpracování.

Když Enola zjistí, že její svérázná matka zmizela, použije svůj detektivní čich a podle nenápadných indicií se ji vydá hledat. Mezitím se ovšem zaplete i do únosu mladého markýze a prchá před úkladnými vrahy i bratry, kteří se ji snaží chránit.

Foto: Archiv nakladatelství

Enola Holmesová: Případ pohřešovaného markýze, Nancy Springer, nakladatelství Fragment, 176 stranFoto: Archiv nakladatelství

Božská kuchařka 2

Autor: Alena Kolaříková

Food blogerka Bohyně kuchyně vydává pokračování své božské kuchařky. Lahodné pokrmy podle jejích receptů budete mít rychle na stole, příprava nezabere víc než 30 minut, pro suroviny půjdete nejdál do spíže (rozhodně ne do specializovaného obchodu) a chutnat bude celé rodině. V kuchařce najdete 88 receptů a těšit se můžete např. i na praktické tipy, jak z jednoho základu připravit několik dalších jídel a co si lze navařit do zásoby.

Foto: Archiv nakladatelství

Božská kuchařka 2, Alena Kolaříková, nakladatelství CPress, 216 stranFoto: Archiv nakladatelství

Další tipy na vánoční dárky pro všechny najdete ve speciální dárkové sekci.

Reklama

Načítám