Hlavní obsah

Kolaps při milování. Co za ním stojí a jak se ho zbavit?

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Foto: Oleggg, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdůležitější orgán, který rozhoduje o tom, jestli si v posteli užijete, nejsou genitálie, ale mozek. Jenže právě ten je velmi těžké udržet pod kontrolou! Stávkuje-li tak, že vás sex stresuje, uštědřete mu pořádnou lekci a zbavte se výkonnostní úzkosti.

Článek

Těšíte se na příjemný večer. S partnerem jste si dali dobrou večeři a on vás začal svlékat. Někde mezi polibky na krku a prsou se vám šíleně rozbuší srdce a nemůžete popadnout dech. Také se vám možná motá hlava a pociťujete třes rukou či brnění nohou. Co se stalo? Zasáhla vás výkonnostní úzkost! Přichází, když jste ve stresu ze svého těla a pochybujete o své schopnosti potěšit partnera. Že se něco takového stává jenom mužům? Ale kdepak!

Úzkost trápí muže i ženy

Vědecké výzkumy potvrdily, že výkonnostní úzkostí trpí jak majitelé penisů, tak majitelky vagin. Také se při sexu dostáváte do úzkých? Toto je záchranný plán o pěti bodech.

1. Zaměřte se na břišní dýchání

Při úzkosti dýchejte pomalu do břicha a postupem času výdech prodlužujte a prohlubujte. Přitom nemyslete na nic jiného, jen se soustřeďte na tempo dechu, nic víc. Do minuty, maximálně dvou, zaznamenáte výrazné zlepšení.

2. Neberte se tak vážně

V dnešní době jsme vystaveni různým typům médií, která prezentují extrémně dobře vypadající jedince s dokonalými těly. To vytváří obrovský tlak na lidi, kteří tyto standardy nesplňují, a často to vede k depresím a ztrátě sebeúcty. Během sexu si tak klidně můžete myslet, že máte tlustá stehna, velký zadek nebo povadlá ňadra, i když vás milenec vidí v úplně jiném světle (když na něj vystrčíte pozadí, nevidí celulitidu, ale šťavnatou příležitost k zneužití).

Kdykoli během dne si na internetu najděte fotky celebrit bez make-upu, scény z populárních filmů, které se nepovedly, a záběry z filmového zákulisí: je z nich zřejmé, kolik úsilí stojí natočit jednu lascivní scénu, jež na plátně sice vypadá fantasticky, ale s realitou nemá nic moc společného.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Netrapte se tím, jak vypadáte. Když už došlo na sex, tak si ho užívejteFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

3. Zvyšujte si sebevědomí

Mýty světem vládnou! Žena musí prožívat několik orgasmů za sebou, muž se vydrží milovat dlouhé hodiny, aniž by měl potíže s erekcí, a partnerku to celou dobu baví... Je důležité si uvědomit, že polopravdy, nesmysly ani komerční porno neodrážejí sex ve skutečném životě. Pokud se v tomto směru začnete vzdělávat, zjistíte, že nic není tak horké, jak se zdá. Vagina by se neměla stydět za lubrikanty, menší penis je lepší než takový, který připomíná nekonečnou násadu od koštěte... Tak vidíte, není nutné dělat si starosti!

4. Zapomeňte na minulost

Že byl předchozí sexuální partner hlupák, který otevřeně kritizoval váš styl poskytování orálního sexu, už sice zpátky nevezmete, ale na druhou stranu se můžete dopracovat k tomu, že vás stín minulosti přestane svazovat. Jestli se vám něco takového stalo, uvědomte si, že každý je jiný a má rozdílné potřeby. Lukáš miluje svíčkovou a Marek steak. Navíc mistra dělá učení. A jak říká britská sexpertka Tracey Cox: V posteli může zazářit úplně každý!

5. Nemyslete na selhání

Sex není představení v Národním divadle. Nejste pod žádným tlakem a věnujete se mu pro potěšení, ne pro peníze nebo slávu. Proto se jím nenechte stresovat a věřte, že jakmile s pomocí výše uvedených tipů zlepšíte svůj postoj, uleví se vám. Pokud vás výkonnostní úzkost paralyzuje dlouhodobě a není ve vaší moci se jí zbavit, navštivte sexuálního terapeuta, který vám pomůže se s ní vyrovnat.

Reklama

Načítám