Hlavní obsah

Gastroskopie: jak probíhá a jak se nejlépe připravit?

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gastroskopie patří mezi jedno z nejobávanějších vyšetření. Představa sondy v krku opravdu příjemná není, pomůže ale znecitlivující sprej. Pokud máte velké obavy, domluvte se s lékařem na podání injekce na uklidnění.

Článek

Gastroskopie, která trvá obvykle jen několik minut, dokáže prohlédnout jícen, žaludek a horní části dvanáctníku. Je to nejspolehlivější metoda odhalující nemoci zmíněných orgánů. Pomocí gastroskopu lze dnes navíc provádět celou řadu léčebných zákroků.

Používá se k odhalení příčiny nejasných bolestí břicha či zažívacích obtížích nebo při podezření na krvácení do zažívacího traktu při vředové chorobě.

Co se vyšetřuje

Gastroskopie může odhalit záněty jícnu a jeho rakovinu, polypy, rakovinu žaludku, žaludeční či dvanáctníkové vředy a mnoho dalších onemocnění těchto orgánů.

Výhodou je, že je při ní možné pomocí drobných kleští rovnou bezbolestně odebrat vzorek sliznice a případně vyndat spolknuté předměty, například u dětí. Pomocí gastroskopu může lékař také odstranit i polypy či zastavit krvácení do zažívacího traktu. To se provádí pomocí svorky nebo použitím vysokofrekvenčního elektrického proudu.

Princip vyšetření/ metody

Gastroskopie se řadí mezi endoskopické vyšetření trávicí trubice, to znamená, že se do jícnu zavádí ohebná hadička (fibroskop), ta se pak posouvá hlouběji až do žaludku. Na konci hadice je drobná videokamera, která promítá obraz sliznice jícnu a žaludku na obrazovku, kde ji vidí lékař. Pomocí ovládacího aparátu lze konec endoskopu různě natáčet a tím si zobrazit, co potřebuje.

Gastroskopii lze provádět i transnasálně, tedy nosem, kdy odpadá nepříjemné dávení, kašel či říhání.

Foto: fotosparrow, Shutterstock.com

Před zavedením fibroskopu dostanete do úst ochranný plastový kroužek, který stisknete zuby nebo dásněmiFoto: fotosparrow, Shutterstock.com

Jak vyšetření probíhá/ příprava

Vyšetření se provádí nalačno, proto nejméně šest hodin před zákrokem nesmíte jíst, pít ani kouřit. Můžete se jen maličko napít čisté vody nejpozději půl hodiny před zákrokem. Zdravotníci s vámi také proberou, jaké léky užíváte, neužívejte je později než dvě hodiny před výkonem.

Před vyšetřením vám do krku sprejem stříknou látku, která lokálně znecitliví hltan, aby potlačil dávivý reflex. Případně se nitrožilně nebo inhalačně podávají zklidňující léky.

Pacient se položí na levý bok a sestra mu zavede do úst umělohmotný náustek, který zkousne. Poté lékař zavede přístroj do dutiny ústní, dále přes hltan do jícnu, žaludku a dvanáctníku. Vyšetření trvá v průměru 5 až 10 minut, v některých případech, zvláště u léčebných výkonů, déle. Během vyšetření se doporučuje dýchat v klidu nosem. Sliny, které se hromadí v ústech, pacient nemá polykat, ale otírat do připravené buničiny nebo nechat stékat.

Kdo ho nemá podstoupit a je možné v těhotenství

Vyšetření je bezpečné a pokud je třeba, může se provést i těhotenství. Každopádně je třeba v prvních týdnech lékaře o svém stavu informovat.

Jaká jsou rizika?

Někoho po vyšetření bolí žaludek či krk, to ale během pár hodin až dní odezní. Pacient může mít i alergickou reakci na podávané léky.

Pacienti se bojí, že při gastroskopii může dojít k poškození stěn vyšetřovaných orgánů, pravděpodobnost je ovšem velmi malá. Po gastroskopii může dojít ke krvácení sliznice po jejím podráždění endoskopem či po odběru vzorku. Většinu dokáže lékař ošetřit již při zákroku. Zcela výjimečně si léčení komplikace vyžádá chirurgický zákrok.

Reklama

Načítám