Hlavní obsah

Nejčastější mýty o menstruaci, které vás mohou stát zdraví!

Foto: Monstar Studio, Shutterstock.com

Foto: Monstar Studio, Shutterstock.com

Reklama

Ačkoli jde o přirozenou součást života, mnoho žen se za své dny stydí a bojí se o nich hovořit nahlas, a to i se svým gynekologem. Když nastanou potíže, bohužel je pak řeší i pomocí nebezpečných mýtů.

Článek

Nedostaly jste to včas, máte neobvyklé bolesti, nebo vás ničí úporné menstruační křeče? Pokud se s takovými potížemi potýkáte opakovaně a rady z internetových diskusí už znáte nazpaměť, je třeba vydat se za gynekologem. Příčiny potíží mohou být komplexnější a vážné.

1. Mýtus: Cyklus přichází přesně za 28 dní

Cyklus je málokdy přesně podle tabulek. Když nedojde k oplodnění, každý měsíc od puberty až do menopauzy odchází zralé vajíčko spolu s děložní výstelkou z těla ve formě krve. Normální rozmezí, než vajíčko dozraje, je 26–35 dní. Delší, či kratší časový úsek řešte s lékařem. Existují i ženy, jejichž pravidelný cyklus přichází za 50–60 dní, nebo jim ho příroda určila dokonce zcela nahodile. Nemoc to není, ale potíže to působit může – třeba při plánování miminka.

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Cyklus by měl být pravidelný, nemusí ale odpovídat tabulkovým 28 dnůmFoto: ViDI Studio, Shutterstock.com

2. Mýtus: Tělo menstruaci potřebuje

„Pokud žena neplánuje mít děti, nemá menstruace z pohledu medicíny prakticky žádné opodstatnění,“ říká gynekolog Štěpán Machač, odborný garant reprodukční kliniky Reprofit. Tělo se díky ní nijak nečistí, dokonce původně ani s takovým množstvím krvácení nepočítalo. V minulosti byla obvyklá častá těhotenství i kojení do dvou tří let. Ženy tak měly menstruaci jen 100–150× za život. Dnes je to až 4× více! Třeba Marie Terezie porodila od svých 19 do 39 let celkem 16 dětí, většinu života tak zřejmě vůbec nemenstruovala.

3. Mýtus: Na zpoždění platí víno i horká vana

Pokud se menstruace nedostaví, raději neexperimentujte s babskými radami. Doporučovanou sklenkou červeného vína nebo vysokou dávkou vitaminu C si sice neublížíte, horkou vanou nebo intenzivní fyzickou zátěží už si ale uškodit můžete. A to v případě, že vaše tělo právě bojuje s nějakou infekcí, cystou nebo jste na počátku těhotenství. Mohly byste průběh onemocnění zhoršit, či dokonce ohrozit život plodu. Je důležité zjistit, co menstruaci zabránilo.

Foto: Vagengeim, Shutterstock.com

Víno vás hodí do klidu a možná se dostaví i očekávané měsíčkyFoto: Vagengeim, Shutterstock.com

4. Mýtus: Oddálení kvůli dovolené je hračka

Potřebujete menstruační cyklus vyvolat či posunout, například kvůli dovolené? Za pomoci hormonálních preparátů to medicína dokáže, je tu ovšem velké ale. „Co rozhodně nedoporučuji, je vyvolávat měsíčky v době před ovulací. V takovém případě by si žena mohla ovulaci zablokovat,“ varuje gynekolog.

Podobnou službu zajistí i bylinky či doplňky stravy s obsahem fytoestrogenu. Dávkování u rostlinných preparátů je ale složitější a reakce na ně jsou individuální. Výsledek proto nemusí odpovídat očekávání, nebo nemusí přijít tak rychle, jak potřebujete.

5. Mýtus: PMS není normální

Emocionální, psychologické a fyzické symptomy, které se mohou dostavit už dva týdny před samotným krvácením, se nazývají premenstruační syndrom (PMS) a jsou bohužel běžné.

„Mezi typické příznaky patří náhlé změny nálad, přecitlivělost, plačtivost nebo podrážděnost, zvýšená citlivost prsů, bolest v podbřišku a křeče, zhoršení akné, ale i zvýšená chuť k jídlu, především na sladké,“ uvádí gynekolog. Míra těchto projevů se různí, některé ženy mohou i zvracet. Zdraví to neohrožuje, možná spíš vy jste nebezpečná pro blízké okolí. V daném období to vážně zhoršuje kvalitu života. Zkuste si zacvičit, to můžete.

6. Mýtus: Na sport při menses zapomeňte

Cvičení menstruaci nijak neškodí. Kvůli bolesti a křečím se vám do něj nemusí sice chtít, zkuste ale třeba vybrat jen jinou aktivitu. „Díky rozproudění krve se zlepší cirkulace v podbřišku, což může uvolnit křeče. Během pohybu tělo též vyplavuje hormon endorfin, to zase vede k zlepšení nálady,” prozrazuje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Ulevit může i jóga, dokonce existuje speciální hormonální jóga, díky které se lze nepříjemných projevů PMS zbavit. Nedoporučují se ale převrácené pozice a hot jóga, mohly by vyvolat spíše nepříjemné zesílení krvácení i bolestí, v krajním případě nevolnost až mdloby, při kterých byste si mohly přivodit i úraz.

Menstruace může vyvolávat i migrénu, ale můžete nad ní snadno vyhrát.

Reklama

Související témata:

Načítám