Hlavní obsah

Fibroskopie: Jak probíhá vyšetření hadicí s kamerou?

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte dlouhotrvající kašel? Nevysvětlitelný chrapot, ale třeba také poruchy trávení či vředové onemocnění? Pak vás lékař pravděpodobně pošle na fibroskopii. Jde o jednu z endoskopických vyšetřovacích metod, při které se zjednodušeně řešeno zavádí do těla ústy přístroj, aby zobrazil různé orgány.

Článek

Při fibroskopii se přístroj zavádí do hltanu, jícnu, žaludku a popřípadě až tenkého střeva. Lékař tak může prohlédnout zmíněné orgány a také odebrat vzorek sliznice k histologii, případně i střevní obsah. Na základě toho pak může zjistit příčinu potíží. Není to zrovna nejpříjemnější vyšetření, ale jako u podobných vyšetření je možné dostat léky na uklidnění.

 Co se při fibroskopii vyšetřuje

Vyšetření se provádí při bolestech břicha, které trvají delší dobu a nemají jasnou příčinu, při poruchách trávení, potížích s polykáním, při pálení žáhy ale také při krvácení ze stolice čili při okultním krvácení. Dělá se ale také třeba při chudokrevnosti, kde se předpokládá nějaké vnitřní krvácení.

Lékaři doporučí toto vyšetření také při chrapotu, kašli a dalších dýchacích potížích, které nemají jasnou příčinu, případně jsou dlouhodobé, a proto je důležité vědět, jak moc poškozují vyšetřované orgány. Dělá se i při podezření na přítomnost cizího tělesa v trávicím traktu, což se může stát například u dětí, když omylem něco spolknou. Prokázat může také vředovou chorobu, která poškozuje žaludek, nebo nádorové onemocnění.

Foto: Emily frost, Shutterstock.com

Při dlouhodobém kašli vás pošle lékař na fibroskopiiFoto: Emily frost, Shutterstock.com

 Princip vyšetření kamerou

Ohebná hadice fibroskopu je zakončena optickým systémem čili kamerou (stejně jako při kolonoskopii). Vyšetřovaná oblast se osvítí a lékař ji může v přímém přenosu prohlédnout. Kromě toho může také odebrat vzorek sliznice k histologickému vyšetření nebo střevní obsah. Vzorky se dále histologicky vyšetřují, což může trvat několik dní.

 Jak probíhá fibroskopie

Před vyšetřením je třeba zhruba půl dne (od půlnoci) nejíst, nekouřit a nepít alkohol. Pít můžete. Lékaři vám řeknou, jaké léky můžete užít a které je lepší vynechat.

Před vyšetřením můžete požádat o léky na uklidnění. Pokud ho máte, odložíte snímací chrup, a pak se položíte na vyšetřovací stůl na levý bok. Ohebnou hadici fibroskopu lékař zavede ústy do hltanu. Je třeba abyste jí polkli, což je zřejmě nejméně příjemná část vyšetření. Doporučuje se pravidelně dýchat, tím snadněji překonáte pocit na zvracení. Vyšetření trvá zhruba 5–10 minut, pak budete muset zhruba půl hodiny zůstat v čekárně. V případě užití léků na zklidnění nesmíte řídit.

Pro koho fibroskopie není

Vyšetření se neprovádí, pokud jste nastydlí, máte rýmu či kašel. Nedoporučuje se ani u lidí s těžkým onemocněním srdce. V případě dětí se vyšetření dělá v narkóze.

Načítám