Hlavní obsah

Spirometrie ukáže, jaká je kapacita plic i rychlost výdechu

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na spirometrii vás lékař pošle, pokud máte dlouhotrvající kašel či dušnost nebo bolest na hrudi. Dokáže totiž zjistit, jaký je objem vzduchu, který dokážete vdechnout a vydechnout. To napoví, zda a jaké plicní potíže máte.

Článek

Spirometrie je nenáročné vyšetření, které se dělá často i preventivně nebo před některými operačními zákroky. Pomáhá zjistit, v jakém stavu jsou plíce a jak jsou průchodné dýchací cesty. Na vyšetření vás lékař nejčastěji pošle ve chvíli, kdy vás dlouhodobě trápí respirační potíže, například vleklý kašel, dušnost, sípání při výdechu nebo bolest na hrudi.

Co se vyšetřuje

Plíce lze vyšetřit rentgenem nebo CT přístrojem. Ukáže, zda je orgán poškozen, ale neřekne nic o tom, jak se změnila funkce plic. K tomu slouží právě spirometrie. Ta ukáže, jak plíce pracují. Je to jedna ze základních interních vyšetřovacích metod jako třeba měření krevního tlaku nebo záznam EKG. Používá se i pro zjištění efektivity užívaných léků na dýchací potíže.

Vyšetření pomáhá stanovit diagnózu při astmatu, chronické obstrukční plicní nemoci, u rakoviny plic, plicních fibróz a dalších onemocnění.

Princip vyšetření

Vyšetřuje se spirometrem, což je přístroj, který zaznamenává pacientovo dýchání. Výsledkem je graf ukazující objem plic v závislosti na čase. Pacient se nadechuje a také vydechuje ústy do trubičky vedoucí do přístroje. Měří se tak objem vzduchu v plicích a rychlost jeho průtoku dýchacími cestami.

Nemoci plic se dělí na dvě základní skupiny. V prvním případě, u takzvaných restrikčních chorob, mezi které patří například plicní fibrózy, jsou všechny plicní objemy menší, ale rychlost výdechu zůstává normální. Při obstrukčních poruchách, jako je astma, je celkový objem plic obvykle normální, ale výdechová rychlost je snížená.

Foto: Microgen, Shutterstock.com

Spirometrie také ukáže, jestli fungují léky, které vám doktor předepsalFoto: Microgen, Shutterstock.com

Jak vyšetření probíhá

Provádí se v ambulancích plicních lékařů a na plicních odděleních v nemocnici při diagnostice řady nemocí plic. Existují ale i přístroje vhodné pro použití v ordinacích praktiků.

Princip přístrojů je v podstatě stejný. Pacient ústy pevně obemkne náustek spirometru. Na nos dostane kolíček, který zajistí, že veškerý nadechnutý i vydechnutý vzduch jde pouze ústy. Pak dýchá podle pokynů lékaře do přístroje, který zaznamenává potřebné hodnoty. Vždy se vyžaduje maximální nádech i výdech. Výsledek vyšetření je k dispozici ihned.

Pro koho se spirometrie nehodí

K vyšetření není třeba žádná příprava, dobré je nekouřit a vzít si pohodlné oblečení. Vyšetření trvá 5 až 10 minut a je lepší na ně přijít s předstihem, abyste nebyli zadýchaní. Naopak v některých případech vás lékař požádá, abyste před vyšetřením naopak nějakou dobu například běhali nebo se jinak hýbali.

Postoupit ho může každý, ale vzhledem k tomu, že je třeba spolupráce pacienta (například maximálně se nadechnout a prudce vydechnout a vydržet ve výdechu co nejdéle), bývá někdy komplikovanější vyšetřit děti. Provádí se i v těhotenství.

Reklama

Související témata:

Načítám