Hlavní obsah

Kombinace luxusu a útulnosti: v tomto bytě budete bílou barvu hledat jen těžko!

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Když se při rekonstrukci interiéru sejde velkorysý prostor s šikovnou architektkou a osvícenou majitelkou, dá se čekat, že výsledek bude stát za to. V bytě na Smíchově si pohrály s luxusem i designovými prvky. Podívejte se, jak byt prokouknul.

Článek

Podobně jako většina zástaveb v centrálních čtvrtích Prahy, byl i byt na Smíchově jako dělaný pro kompletní rekonstrukci. Málo světla, nevhodně řešená dispozice nebo tmavá ponurá podlaha, to všechno jsou věci, které musela architektka Radka Šrámková z Desire Studia vyřešit. Klientkou jí byla mladá žena s citem pro umění a design, která chtěla vytvořit útulný domov pro sebe a svou dceru.

Rekonstrukce od podlahy

Rekonstrukce proběhla doslova od podlahy. Původní tmavá a dřevěná prostor opticky zatěžovala, a vytvářela tak ponurou atmosféru, proto se architektka zaměřila v prvním kroku na její odstranění. Starou podlahu nahradila novou, dřevěnou z lehce bělených dubových prken skládaných v klasickém stylu chevron, který se stal jedním z dominantních prvků interiéru. Nyní prochází všemi kouty bytu a prostor sjednocuje.

Nábytek na míru

Byt na pražském Smíchově je prostorově velkorysý – 120 m². Místo zde však musela najít jak společenská část, tak soukromé pokoje pro matku s dcerou, tak zóna pro hosty, protože část rodiny majitelky žije střídavě v zahraničí, ale na určitá období se vždy vrací domů do Česka.

Dveře v interiéru skoro ani nezaznamenáte, což je záměr. Radka Šrámková je totiž vybrala v minimalistickém provedení a v bílé barvě. Chtěla je vizuálně potlačit a nechat vyniknout právě podlahu. Naprostá většina nábytku je na míru, podle návrhu architekta v truhlářské a zámečnické dílně. Četně se v interiéru objevují také kovové konstrukce a skleněné prvky, které představují charakteristický rukopis Desira Studia.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Rekonstrukce proběhla doslova od podlahy. Právě výměna tmavé podlahy za bělené dřevo byla klíčováFoto: Archiv Institutu bytového designu

Hra se světly

Při zařizování bytu věnovaly mimořádnou pozornost osvětlení. Světla obecně hrají při tvorbě interiéru důležitou roli, ale tady to platilo dvojnásob. Hlavní obytná část trpí jeho nedostatkem. Přímé osvětlení tady nyní zajišťují zabudovaná liniová světla ve stropních podhledech a závěsná světla v jídelní části interiéru. Nepřímé osvětlení pak architektka umístila také po obvodech místností ve stropních kapsách. Samozřejmostí je regulace intenzity svícení a teploty světelného zdroje podle denní doby.

Ještě větší výzvou než přívod světla bylo pro autorku technické řešení klimatizace tak, aby v žádném z pokojů nebyly umístěny klimatizační jednotky. Veškeré instalace se podařilo schovat do podhledů a obvodové stropní kapsy, které zároveň slouží jako průduchy pro cirkulaci chlazeného vzduchu. V žádném z pokojů tak není klimatizace viditelná.

Prostorná kuchyň se snídaňovým barem

Velkým přáním majitelky a další výzvou pro architektku byla prostorná kuchyň a snídaňový bar. Původně malý prostor kuchyně se podařilo malým stavebním zásahem rozšířit. Barový pult nyní nenásilně odděluje pracovní část kuchyně od jídelního prostoru. Výrazný keramický obklad se zlatou žilkou, který se opakuje na vícero místech, jednotlivé prostory naopak vizuálně sjednocuje.

Klenotem interiéru, na který jsou majitelka s designérkou právem hrdé, je černý skleněný příborník, který byl vyroben na míru a je společně s pohovkou dominantou nového domova. Koupelna díky mosazným kovovým prvkům a obložení dokonale navazuje na společenskou část interiéru a její uspořádání poskytuje majitelce maximální komfort.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitelka si přála najít místo také na snídaňový barFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohou do sedmého ročníku soutěže hlásit do 28. 2. 2022. Novou kategorií je v tomto ročníku Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení. Vítězové budou vyhlášeni 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Reklama

Načítám