Hlavní obsah

Dámské bydlení: Jak zařídili malý byt pro maminku s dcerami?

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Útulné, vkusné a elegantní bydlení a musí se tam vejít vše potřebné pro tři dámy? Pojďte se podívat, jak zařídili malý byt k úplné spokojenosti všech tří obyvatelek.

Článek

Když se paní Veronika ozvala designérce Martině Kleinové, byl opravdu nejvyšší čas. Po rozvodu se se dvěma dcerami potřebovala co nejrychleji nastěhovat, jenže v nově pořízeném bytě měly zatím jen pohovku... A nebylo jasné, jak prostor dále vhodně upravit. Byt nebyl moc velký, ale díky úpravám na poslední chvíli vzniklo pohodlné 4+kk.

Soukromí pro tři ženy

Při navrhování a zařizování se hodně bojovalo s prostorem. Původně měl byt dispozici 3+kk, tedy obývací pokoj s kuchyní a jeden malý a jeden velký pokoj. Protože ale každá obyvatelka potřebuje místo jen pro sebe, rozhodli se k rychlé změně.

„Hned při první schůzce jsme si rozvrhli dispozice a do týdne jsme nechali rozdělit jeden velký pokoj napůl, aby měla každá svoje soukromí,“ popisuje designérka. V bytě je tak dnes pokoj pro teenagerku, maminčina ložnice, pokojíček pro menší dceru a pracovna.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

V interiéru bojovali s velikostí prostoru, ale nakonec do něj dostali vše potřebnéFoto: Archiv Institutu bytového designu

Vešla se jídelna i klavír

S prostorem se bojovalo také v hlavní obývací části. Je spojená s kuchyní a bylo třeba sem dostat dvě sedačky a jídelní stůl. A své místo potřeboval i klavír. Rozvržení sedaček se nakonec povedlo také díky výklenku, kam se pěkně vešla televize.

Jídelní stůl vybraly rozkládací, takže zabírá jen málo místa v rohu za sedací zónou a v případě potřeby se dá rozložit tak, aby u něj mohli poobědvat více než tři strávníci. Výhodou bytu byla celkem prostorná chodba – a právě tam se nakonec zabydlel klavír.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Důležité bylo najít místo pro klavír – nakonec zdobí celkem prostornou chodbuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Šťastné barvy a luxusní samet

Přáním majitelky bylo zařídit interiér v barvách, které v nich vzbuzují štěstí, klid a víru. Velký prostor dostala starorůžová, kobaltově modrá, šedá a bílá.

Z materiálů se nejvíce vyjímá samet, který je vidět nejen na doplňcích, jako jsou polštáře nebo závěsy, ale i na některých kusech nábytku, například na menší pohovce u televize nebo posteli v ložnici. Interiér tak působí pozitivně, něžně a elegantně.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohou do sedmého ročníku soutěže hlásit až do 28. 2. 2022. Novou kategorií je v tomto ročníku Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení. Vítězové budou vyhlášeni 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX. Všechny výherce a nominované z letošního i předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Načítám