Hlavní obsah

5 věcí, které musíte stihnout na jaře, abyste příští zimu ušetřili za vytápění

Foto: EPC

Foto: EPC

Máme za sebou neobvykle teplou zimu, přesto spousta lidí zaplatila za vytápění víc, než bylo nutné. Jak postupovat, aby se vaše účty za teplo snížily už následující zimu? Máme pro vás návod o pěti krocích, které byste určitě měli stihnout dřív, než začne léto.

Článek

Trh s vytápěním se rychle mění. Plyn a uhlí přicházejí o své výsadní postavení a často je nahrazuje levnější dřevo. Cenově výhodné jsou i dřevěné pelety, které nabízejí větší pohodlí, protože peletový kotel je automatický. Jak tedy postupovat, když si chcete zajistit pro příští zimu lepší a levnější vytápění?

1. Srovnejte si ceny paliv

Nejdřív sčítáme náklady a zjišťujeme, jestli by se dalo ušetřit. Jenže jak efektivně srovnat tak rozdílná paliva, jako jsou elektřina, plyn, uhlí a dřevo? Využijte novou kalkulačku od národní asociace Klastr Česká peleta. „Dozvíte se, kolik aktuálně stojí vyrobit jednu kilowatthodinu tepla s různými palivy a různými zdroji vytápění,“ vysvětlil Vladimír Stupavský, předseda klastru.

Foto: Česká peleta

1) pelety doveze cisterna, 2) kotel si sám přikládá, 3) automatický kotel na pelety, 4) vytápí i ohřívá voduFoto: Česká peleta

2. Ověřte si, jaký máte kotel

Jak uvidíte v kalkulačce, hodně záleží na účinnosti vašeho stávajícího kotle. Starší kotel vždy spotřebuje podstatně víc paliva. Na štítku svého kotle také zkontrolujte emisní třídu. Od 1. září 2024 platí zákaz provozu kotlů 1. a 2. emisní třídy, případně koupených před rokem 2003. „Termín je platný a posunovat se nebude. Vyzýváme občany, aby si zajistili výměnu,“ potvrdil v březnu ministr životního prostředí Petr Hladík a pohrozil pokutou až 50 tisíc korun.

Foto: proPellets

Peletová kotelna je automatická a je v ní především čistoFoto: proPellets

3. Zvolte si, co vám vyhovuje

Další krok k cestě za lepším vytápěním je výběr kotle. Jaké máte možnosti?

  • Moderní zplynovací kotle na kusové dřevo mají vysokou účinnost a nízké emise, ale žádají si každodenní obsluhu a pravidelné přikládání polínek nebo briket.
  • Kotle na pelety jsou plně automatické a samy si dopraví pelety ze zásobníku k hořáku. Ovládají se přes pokojový termostat nebo mobilní aplikaci.
  • Peletová kamna napojená na radiátory jsou také automatická a utáhnou i středně velký rodinný dům.
  • Kombinované kotle umožňují střídat dřevo a pelety, proto jsou hodně oblíbené.

4. Zažádejte o dotace na kotle

Možná vám na nový kotel dokonce přispěje stát. Lidé s nízkými příjmy, například příjemci příspěvku na bydlení, mohou využít kotlíkové dotace. Ty proplatí až 95 % nákladů na výměnu kotle, ale pozor: příjem žádostí končí letos 31. srpna. Pro ostatní zájemce je tady Nová zelená úsporám, kde se také přispívá na nový kotel na dřevo či pelety.

Foto: DEPI

Vytápění peletami je jednoduché, s instalací finančně pomohou dotaceFoto: DEPI

5. Kotel i palivo kupte na jaře

Do září se má vyměnit ještě asi 150 tisíc kotlů, proto topenáři budou mít napilno. Kotel objednejte co nejdřív, stejně jako palivo. Jarní ceny pelet totiž bývají až o pětinu nižší. Ideální je vybudovat sklad, kam peletová cisterna nafouká zásoby na celou zimu. Spolehlivého, lokálního dodavatele si pak vyberete přes národní vyhledávač Koupitpelety.cz. Kvalitní, certifikované pelety snadno poznáte podle kulatého razítka ENplus.

Foto: Česká peleta

Kvalitní pelety poznáte podle certifikace ENplusFoto: Česká peleta

Související témata:

Načítám