Hlavní obsah

Konec přátelství? Kamarádka svádí mého ex, kterého chci zpět

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Reklama

Zuzana (25) s Katkou roky kamarádila, dokud se Katka nesnažila svést jejího ex. A to moc dobře věděla, že Zuzka ho stále miluje a snaží se ho získat zpět. Jak ale zvládnout to, že spolu obě ženy pracují? Jak to vidí mediátorka?

Článek

Život je leckdy složitý a mezilidské vztahy opravdu komplikované. A může se mnohdy zdát, že některé životní situace prostě nemají rozumné řešení. Většinou jde ale jen o to podívat se na vše s nadhledem. A to umí mediátoři, i proto Zuzka napsala mediátorce Kateřině Bělkové.

Dobrý den,

řeším spor s kamarádkou, se kterou ale budu muset být v každodenním kontaktu a já vůbec nevím, jestli to ustojím. Katka byla má dlouholetá přítelkyně, hodně jsme toho spolu prožily. Byla mi oporou i ve chvíli, kdy jsem se rozcházela se svým přítelem Ondrou

Bylo to v dubnu a bylo to pro mě strašně těžké rozhodnutí, ale uvnitř jsem cítila, že si ho nezasloužím, že mu nemůžu dát to stejné, co dával on mně, a nechtěla jsem být k němu nefér. Potřebovala jsem si ujasnit, co v životě chci. Tři měsíce jsem se intenzivně snažila na něj zapomenout, ale stále mi chyběl. Toto vše se mnou Katka prožívala a věděla, jak na tom jsem. No a co se nestalo, Katka začala pracovat ve stejné práci jako Ondra, a i když nejdřív jsem jí řekla, ať mi o něm raději nic neříká, stejně mi to nedalo a sem tam jsem se na něj ptala. Když měli mít firemní akci pro zaměstnance, tak už jsem si byla jistá, že bych se k němu chtěla vrátit. Od Katky jsem věděla, že asi nikoho nemá, navíc mi slíbila, že na večírku vysonduje, zda i on na mě stále myslí.

Celý večer se ale neozývala, zkoušela jsem jí psát i volat, ale telefon nebrala a na zprávy odpovídala jen velice stručně. Hned se mi rozsvítilo varovné světlo v hlavě, ale raději jsem šla spát. Když se mi Katka konečně ozvala, byla divná, sváděla to na kocovinu, ale já jsem tušila, že je za tím ještě něco víc. Řekla mi, ať se na Ondru vykašlu, že to na ni zkoušel a nestojí za to. Tomu se mi ale nechtělo věřit, tak jsem si řekla, že nemám co ztratit a Ondru jsem pozvala na kafe. Nakonec jsme se dali zase dohromady, ale co jsem se dozvěděla o Katce, to mě neskutečně vytočilo.

Ondra mi přiznal, že s ní ten večer flirtoval, ona se totiž opila a flirtovala tam úplně s každým, nejvíc ale šla po něm. Nakonec se prý líbali a pak jel Ondra raději domů. Sice se mi to neposlouchalo lehce, ale na Ondru se zlobit nemůžu, nebyli jsme tehdy spolu, a navíc ani netušil, že bychom se k sobě někdy mohli vrátit. Katka ale věděla, že o něj stojím, a klidně by se s ním vyspala. Nemluvě o tom, že ona sama má přítele. Navíc, když jsem na ni uhodila, začala na Ondru házet špínu a snažila se nás rozhádat.

Naše kamarádství skončilo, jenže problém je v tom, že Katka musela u Ondry v práci skončit a bude nastupovat k nám. Budeme v každodenním kontaktu, a i když mi z ní je zle, budu s ní muset nějak vyjít. Jak to nastavit, abych s ní mohla alespoň v nejnutnějších věcech komunikovat?

Milá Zuzko,

děkuji za Váš dopis a důvěru. Abyste spolu s Katkou mohly fungovat a nekazit Vaším sporem atmosféru v práci, bylo by dobré nastavit si pravidla hned, jak nastoupí. Komunikace z Vaší strany by měla být slušná, respektující, ale zároveň pevná, aby bylo jasné, že si opravdu stojíte za svým. Vy máte v práci výhodu známého prostředí a Katka bude ta, která přichází do nového. Pokuste se jí popsat co nejupřímněji svůj postoj vůči ní, neútočte a neurážejte ji, ale jasně jí řekněte, že vaše přátelství skončilo, ale že zároveň hodláte zachovat komunikaci na slušné úrovni. Jako nováček by měla váš přístup ocenit. Přeji, aby se Vám podařilo příjemné prostředí v práci udržet i po příchodu „nové“ kolegyně.

Láska, ale i pracovní záležitosti dovedou přátelské vztahy hodně narušit. Dvě kamarádky, dva názory a jedna firma. Dá se to ustát? 

Reklama

Načítám