Hlavní obsah

Dvě kamarádky, dva názory a jedna firma. Dá se to ustát?

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Reklama

Jana (38) a Marta (38) jsou spolužačky ze střední a na mateřské se spojily i pracovně. Založily firmu prodávající dětské oblečení a skvěle se jim dařilo. Jenže pak o jejich byznys projevil zájem investor. Jana prodat podnik nechtěla, kdežto Marta ano. Spor a ohrožené přátelství bylo světě!

Článek

Život umí být nevyzpytatelný a přináší situace, s nimiž si člověk neví rady. Jakoby neměly řešení. Pro takové chvíle tu jsou ale mediátoři, kteří umí urovnat téměř každý spor. A tohle je další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Zrodil se nápad

Znaly se už od střední školy, i když tam se spolu nijak extra nekamarádily. Po letech se ale potkaly na dětském hřišti, zjistily, že mají téměř stejně staré ratolesti a spoustu společných témat. Po čase se ukázalo, že je spojuje i snaha oblékat své děti do kousků z kvalitních materiálů, které nezatěžují životní prostředí, jsou funkční, originální a ideálně vyrobené v Česku. Jana i Marta moc dobře věděly, jak těžké je takové oblečení sehnat a z jejich stesků se zrodil podnikatelský nápad. Rozhodly se založit firmu na výrobu a prodej dětského oblečení.

Skvěle to fungovalo

Jana měla vystudovanou vyšší oděvní školu a uměla šít, proto si vzala na starosti střihy a výběr látek. Vytvořila první dvě kolekce, jednu pro holčičky a druhou pro chlapečky. Marta zase měla zkušenosti s marketingem, ujala se tvorby webových stránek, distribuce, reklamy a ekonomické stránky podnikání.

Zpočátku byly obě hodně opatrné, ušily jen pár kousků od každého druhu oblečení, ale vše bylo během chvilky pryč. Druhá várka proto byla objemnější, ale i po ní se rychle zaprášilo. „Během pěti let se oběma ženám podařilo vybudovat stabilní rodinnou firmu, která slušně živila celkem šest lidí,“ říká mediátorka a koučka Kateřina Bělková.

První mráčky na nebi

Jana měla k ruce dvě švadleny a postupně se zaměřila hlavně na vymýšlení nových kolekcí. Měla i čas se věnovat druhému dítěti a byla spokojená. Marta začínala být naopak vyčerpaná. Měla asistentku, ale práce ji bavila čím dál tím méně.

Když se tedy objevil investor, který v jejich formě viděl potenciál, a nabídl za ni nemalou částku, byla Marta rozhodně pro. Navíc to byl její známý a ona si byla jistá, že se o firmu dobře postará. Jana to ale viděla jinak. Nechtěla se firmy vzdát, chtěla zůstat svou paní a odmítala se zodpovídat cizímu muži. A tak se poprvé obě ženy neshodly. A protože jejich spor vygradoval a neměl v tu chvíli viditelné řešení, pokusily se najít smír u mediátorky.

Foto: Air Images, Shutterstock.com

Každá z kamarádek si budoucnost firmy představovala jinak a jejich spor zdánlivě neměl řešeníFoto: Air Images, Shutterstock.com

Upřímná zpověď

Až u koučky Kateřiny Bělkové se Marta doopravdy rozpovídala. „Už ji nebavilo být stále na telefonu, řešit reklamace a veškerá pochybení kurýrů, personální problémy a podobně,“ popisuje Bělková její pocity. Navíc Marta měla pocit, že právě na ni je vyvíjen větší tlak a pracovní zátěž. Jana byla podle ní umělkyně, která si v klidu kreslí obrázky, dohlíží na švadleny, ale veškeré praktické fungování firmy a stres s tím spojený je jen na Martě.

Jana ale zase firmu brala jako jejich společné dítě a to, že najednou bude mít hlavní slovo někdo cizí, si nedovedla představit. „Měla strach, že nový majitel bude chtít zvedat obraty, zavádět nové postupy, expandovat do zahraničí, tlačit na Janu, která chtěla vydělávat jen tolik, kolik potřebuje a kolik zvládne. Nechtěla se ocitnout pod podobným tlakem, pod jakým byla, když pracovala v korporátu,“ říká Bělková.

Další pátrání

Podle ní byly obě ženy klidné, ale ani jedna nechtěla uhnout ze svého postoje. Proto mediátorka pátrala po hlubších důvodech jejich názorů. Nakonec Marta přiznala, že je vyčerpaná, navíc touží po druhém dítěti, ale otěhotnět se jí nedaří, protože je psychicky i fyzicky unavená. „To Jana netušila. Myslela si, že je Marta spíš typ ambiciózní ženy a další dítě nechce. Když Marta přiznala, že má za sebou již dva neúspěšné pokusy o umělé oplodnění, hodně to Janu zasáhlo,“ tvrdí Bělková s tím, že to byl okamžik, kdy obě ženy začaly hledat kompromis.

Vznikla dohoda

Nakonec se Jana i Marta shodly na tom, že firmu zatím neprodají, za Martu najdou schopnou náhradu, aby se alespoň na čas mohla zcela stáhnout a věnovat se sobě a rodině. Na starosti si nechala pouze webové stránky, které ji baví a nestresují. „Daly si lhůtu rok s tím, že potom si spolu sednou a proberou, jak jim to vyhovuje, případně zda chtějí či nechtějí něco měnit a podobně,“ dodává Bělková.

Vleklé spory vznikají i kvůli úplným malichernostem. Jako tenhle Spor dvou sester: Málem se rozešly kvůli psovi

Reklama

Související témata:

Načítám