Článek
Postup
Krok 1: Mladé výhonky kopřiv nasbírejte na čistém místě. Opláchněte je, vložte do sítka a pomalu přelijte vařící vodou z konvice, aby zavadly všechny lístky. Nechte pořádně okapat a rozmixujte je na hladkou kaši.
Tip: Když se vám kopřivy usadí během mixování na stranách nádoby, můžete k nim přidat trochu vody. Odměřte si ji a do těsta pak přidejte o to míň.
Krok 2: Do mísy prosejte mouku se solí. Přidejte vejce, rozmixované kopřivy a vodu a vypracujte hustší těsto. Každá mouka je jiná, vodu proto přidávejte postupně, možná nebudete potřebovat celé množství.
Tip: Použila jsem celozrnnou špaldovou mouku – halušky jsou sice tmavší, obsahují ale cenné složky z celého zrna. Můžete ji nahradit běžnou polohrubou moukou.
Krok 3: Do velkého hrnce dejte vařit větší množství vody, halušky musí plavat. Až začne voda vařit, pořádně ji osolte a ho hrnce přetlačte těsto přes síto na halušky. Halušky zlehka promíchejte a odlepte ode dna. Vařte asi 3–4 minuty, podle velikosti. Až všechny vyplavou, ochutnejte, a až budou dovařené, sceďte.
Tip: Pokud připravujete halušky v předstihu, nechte je zchladnout rozprostřené na plechu na pečení, udrží si tak hezčí tvar.
Krok 4: Hotové promíchejte s kouskem másla a podávejte ihned. Hodí se jako příloha k omáčkám, skvělé jsou ale i s nastrouhaným sýrem na způsob rakouských špeclí nebo s vajíčkem a kouskem slaniny jako rychlá večeře.
Krok 5: Ke zdobení můžete použít křehoučké fritované kopřivové listy – hrst opláchněte a nechte je úplně oschnout (jinak budou prskat a kroutit se). V menším rendlíku rozehřejte vrstvu oleje vysokou asi 1 cm na střední teplotu. Do rozpáleného oleje postupně vkládejte listy – hotové jsou téměř okamžitě, musíte je hned vytáhnout a dát okapat na papírovou utěrku. Nejlíp se vám bude pracovat s kuchyňskou pinzetou.