Hlavní obsah
3,5
(48)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jestli se vám teď zjara podaří vyrazit na procházku do lesa, mějte oči otevřené – příroda nabízí mnoho možností, jak posílit imunitu. Pro začátek nasbírejte pár mladých lístků pampelišky a malou hrst medvědího česneku. Lehkému bramborovému salátu dodají šmrnc a tělu nálož vitaminů a dalších prospěšných látek. Salát nakonec můžete ozdobit několika květy sedmikrásky.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Salát
  • 400 g brambor
  • 50 g cibule
  • 10 ks mladých listů pampelišky
  • 1 hrst medvědího česneku
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
Zálivka
  • 120 ml hovězího vývaru
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky cukru moučka
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 1 ks vejce
  • 5 ks květů sedmikrásky
Článek

Postup

01.

Umyté brambory uvařte ve slupce, oloupejte a ještě horké nakrájejte na tenké plátky. Přidejte velmi jemně nakrájenou cibuli a promíchejte se zálivkou.

02.

Na zálivku zahřejte vývar a smíchejte ho se všemi ostatními ingrediencemi. Ještě teplý nálev nalijte na brambory s cibulí a nechte zchladnout. Zálivku se nebojte výrazně ochutit, brambory vstřebají velké množství chutí.

03.

Do salátu vmíchejte olej. Nakonec opláchněte a osušte bylinky, nasekejte je najemno a přidejte k bramborám. Z medvědího česneku lze připravit i rychlé pesto.

04.

Podávejte s vařeným vajíčkem a sedmikráskami jako lehkou večeři. Salát se hodí ale i jako netradiční příloha k smaženému řízku.

Tip

Poměr octa a cukru si dolaďte podle chuti. Jestli máte rádi říznější jídlo, můžete přidat i lžičku dijonské hořčice.

Sedmikrásek se vůbec nebojte a klidně si je dejte, jsou zdravé. Přečtěte si, jaké květiny můžete opravdu sníst. A takhle bezvadně a luxusně v kuchyni využijete sléz a měsíček.

Reklama

Načítám