Hlavní obsah

„Zelený“ bramborový salát s divokými bylinkami

Hodnocení:
(33)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Jestli se vám teď zjara podaří vyrazit na procházku do lesa, mějte oči otevřené – příroda nabízí mnoho možností, jak posílit imunitu. Pro začátek nasbírejte pár mladých lístků pampelišky a malou hrst medvědího česneku. Lehkému bramborovému salátu dodají šmrnc a tělu nálož vitaminů a dalších prospěšných látek. Salát nakonec můžete ozdobit několika květy sedmikrásky.

Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 400 g brambor
  • 50 g bílé cibule
  • 10 mladých listů pampelišky
  • 1 hrst medvědího česneku
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
Na zálivku
  • 120 ml vývaru
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky cukru moučka
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na dokončení
  • 1 vejce
  • 5 květů sedmikrásky
Článek

Postup

Krok 1: Umyté brambory uvařte ve slupce, oloupejte a ještě horké nakrájejte na tenké plátky. Přidejte velmi jemně nakrájenou cibuli a promíchejte se zálivkou.

Krok 2: Na zálivku zahřejte vývar a smíchejte ho se všemi ostatními ingrediencemi. Ještě teplý nálev nalijte na brambory s cibulí a nechte zchladnout. Zálivku se nebojte výrazně ochutit, brambory vstřebají velké množství chutí.

Krok 3: Do salátu vmíchejte olej. Nakonec opláchněte a osušte bylinky, nasekejte je najemno a přidejte k bramborám. Z medvědího česneku lze připravit i rychlé pesto.

Krok 4: Podávejte s vařeným vajíčkem a sedmikráskami jako lehkou večeři. Salát se hodí ale i jako netradiční příloha k smaženému řízku.

Tip: Poměr octa a cukru si dolaďte podle chuti. Jestli máte rádi říznější jídlo, můžete přidat i lžičku dijonské hořčice.

Sedmikrásek se vůbec nebojte a klidně si je dejte, jsou zdravé. Přečtěte si, jaké květiny můžete opravdu sníst. A takhle bezvadně a luxusně v kuchyni využijete sléz a měsíček.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama