Hlavní obsah
3,7
(26)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Na jaře se snažíme propašovat trochu čerstvých bylinek a zelených rostlin téměř do každého jídla. Budete překvapeni, jak velmi vylepšila chuť karbanátků náplň z mladých kopřiv a kousku sýra. Jděte do toho: je to jen trocha práce navíc, při krájení vypadá moc hezky a hosty opravdu překvapí.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Náplň
  • 150 g kopřiv
  • 40 g másla
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 100 g sýru s modrou plísní
Karbanátky
  • 1 ks rohlíku
  • 100 ml mléka
  • 700 g míchaného mletého masa
  • 2 ks vejce
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
K dokončení
  • 2 hrsti strouhanky
  • 200 ml oleje
Článek

Postup

01.

Den starý rohlík nakrájejte na kostičky, prolijte mlékem a nechte chvíli nasáknout. Kopřivy opláchněte, spařte vařící vodou (postačí, když je pomalu přelijte na sítku vodou z konvice), zchlaďte, vymačkejte a nakrájejte na drobné kousky.

02.

Středně velkou cibuli nakrájejte nadrobno. Rozehřejte pánev na středně vysokou teplotu, dejte do ní máslo, přidejte cibuli a osmahněte ji dosklovata. Přibližně polovinu opečené cibule odeberte do mísy, ve které budete míchat masovou směs, zbytek nechte v pánvi a vraťte na oheň.

03.

Do pánve k cibuli přidejte kopřivy. Zlehka je osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku (s kopřivami jeho chuť skvěle ladí) a prolisovaný stroužek česneku. Svěžím světlezeleným lístkům postačí, když je jenom krátce promícháte v horkém tuku, máte-li listy pevnější a tmavší, zastříkněte je kapkou vody a krátce poduste, až se voda odpaří a kopřivová náplň bude kompaktní a spíše sušší. Odstavte a nechte zchladnout.

04.

Mezitím už vychladla i cibule, kterou jste odebrali. Vyždímejte namočený rohlík a přidejte ho k ní. Přidejte i maso, vejce, prolisovaný stroužek česneku, hořčici, rozemnutou majoránku, sůl a pepř. Směs pořádně propracujte – nejdřív vařečkou a poté rukou, až bude kompaktní a lehce lepivá.

05.

Sýr nakrájejte na kostičky velké asi 1,5 cm – na tohle množství masa budete potřebovat asi 9 až 10 kusů. Kopřivovou náplň v pánvi nahrubo rozdělte na 9 až 10 kopečků (hromádky budou velké zhruba jako ořech). Navlhčete si ruce a vytvořte jednotlivé plněné karbanátky: odeberte asi lžíci masa a v dlani vytvarujte nižší placku. Doprostřed dejte lžičku kopřivové náplně a kostičku sýra a přikryjte je další lžící masové náplně. Okraje spojte a vytvarujte karbanátek.

06.

V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje na středně vysokou teplotu (stupeň 7 z 10). Vytvarované plněné karbanátky obalte ve strouhance a zvolna smažte z každé strany asi šest sedm minut, až budou krásně zlatavé a propečené. 

Tip: Podávejte horké s bramborovou kaší, nebo později v pokojové teplotě s kouskem dobrého chleba.

Jídla z mletého masa najdete na celém světě. U mě v kuchyni zdomácnělo jihoafrické bobotie, skvělá je italská sekaná polpettone nebo maďarské masové kuličky s kysaným zelím.

Související témata:

Načítám